Wat eten we vandaag? #8
-
- Berichten: 233
- Lid geworden op: ma 30 aug 2010, 14:27
- Locatie: Renkum, voorheen Rijnmond.
- Contacteer:
Re: Wat eten we vandaag? #8
Ik eet vandaag:
Gerst met sperziebonen in de oven
200 g. gerst
250 g. sperziebonen
2 tomaten
4 dl. groentebouillon
1 laurierblad
1 theel. gemalen lavas
bonekruid
zout
25 g. boter
½ theel. basilicum
50 g. geraspte kaas\
Was de gerst en laat uitlekken. Was de bonen, haal ze af en snijd ze in stukken. Snijd de tomaten in plakken. Verwarm de bouillon met het laurierblad en de lavas en roer de gerst erdoor.
Laat het mengsel 1 uur koken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de sperziebonen met het bonekruid 'beetgaar' in ca. 10 min.
Leg de helft van de gare gerst op de bodem van een ingevette ovenschaal, leg daarop de helft van de sperziebonen, vervolgens de helft van de tomaten met een snufje basilicum en strooi daarop de helft van de kaas.
Herhaal de procedure. Leg hier en daar een klontje boter en zet het gerecht 30 min. in de warme oven tot het goudbruin.
De schotel kan ook door en door verhitten en de kaas laten smelten door de schaal op een vlamverdeler op een laag vuur ca. 15 min. te verhitten.
Variatie:
Gebruik i.p.v. gerst bruine bonen. Week ze in ruim water, giet ze voor het koken af en kook ze in 4 dl. bouillon met een laurierblad in 1-2 uur gaar. Ga verder te werk als boven beschreven.
Verse lavas en basilicum is nog lekkerderderder.
Gerst met sperziebonen in de oven
200 g. gerst
250 g. sperziebonen
2 tomaten
4 dl. groentebouillon
1 laurierblad
1 theel. gemalen lavas
bonekruid
zout
25 g. boter
½ theel. basilicum
50 g. geraspte kaas\
Was de gerst en laat uitlekken. Was de bonen, haal ze af en snijd ze in stukken. Snijd de tomaten in plakken. Verwarm de bouillon met het laurierblad en de lavas en roer de gerst erdoor.
Laat het mengsel 1 uur koken. Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de sperziebonen met het bonekruid 'beetgaar' in ca. 10 min.
Leg de helft van de gare gerst op de bodem van een ingevette ovenschaal, leg daarop de helft van de sperziebonen, vervolgens de helft van de tomaten met een snufje basilicum en strooi daarop de helft van de kaas.
Herhaal de procedure. Leg hier en daar een klontje boter en zet het gerecht 30 min. in de warme oven tot het goudbruin.
De schotel kan ook door en door verhitten en de kaas laten smelten door de schaal op een vlamverdeler op een laag vuur ca. 15 min. te verhitten.
Variatie:
Gebruik i.p.v. gerst bruine bonen. Week ze in ruim water, giet ze voor het koken af en kook ze in 4 dl. bouillon met een laurierblad in 1-2 uur gaar. Ga verder te werk als boven beschreven.
Verse lavas en basilicum is nog lekkerderderder.
Re: Wat eten we vandaag? #8
Ik heb zojuist een paar tortilla's op alleen nu hangt er nog een stukje gehakt halverwege mijn keel... zeer irritant als dat niet weg wil :')
Berlin, meine Stadt, meine Liebe.
Re: Wat eten we vandaag? #8
tartaar, gebakken aardappelen, dopertjes (A)
Zet CFL ineens gelede bussen in op lijn 112...
Zullen er wel te veel hobbyisten mee reizen...
Zullen er wel te veel hobbyisten mee reizen...
Re: Wat eten we vandaag? #8
Eerst vegetarische groentesoep en daarna patat en saté met pindasaus.
Ik reis ongeveer 3x/week van Dt naar Dvd (of Asdz) en terug.
- Daniel
- OVNL-bestuurslid
- Berichten: 39204
- Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
- Locatie: Amersfoort
- Contacteer:
Re: Wat eten we vandaag? #8
Hier ook al tartaar vanavond, maar dan met gekookte aardappeltjes en spinazie.
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...
Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...
Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/
Re: Wat eten we vandaag? #8
Entrecote (aka schoenzool), groentezooi, en aardappeltjes_met_schil enzo gegeten, bij mijn werk. Smaakte an sich prima, maar vooral die entrecote.. had bijna medelijden met de gasten toen ik het hen serveerde.
Ik doe ook maar wat
-
- Berichten: 233
- Lid geworden op: ma 30 aug 2010, 14:27
- Locatie: Renkum, voorheen Rijnmond.
- Contacteer:
Re: Wat eten we vandaag? #8
Wel allemaal zeer traditioneel. Wisten jullie dat er voor één kilo vlees gemiddeld vijf kilo plantaardig voer nodig is? En dat er dus ook vijf keer zoveel transport nodig is? En dat er dus veel minder files zouden kunnen zijn?
En wisten jullie dat sommige politiek partijen daarom meer asfalt willen?
En wisten jullie dat sommige politiek partijen daarom meer asfalt willen?
Re: Wat eten we vandaag? #8
Ik eet een keer per week vegetarisch. En ik ga zeker geen gerst eten dan, want dat is niet lekker onverwerkt.
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
-
- Berichten: 233
- Lid geworden op: ma 30 aug 2010, 14:27
- Locatie: Renkum, voorheen Rijnmond.
- Contacteer:
Re: Wat eten we vandaag? #8
Je moet het dan ook in combinatie met iets anders eten. Ik heb dat ook aangegeven in het recept. Dat is ook het grote misverstand van "aardappelen-groente-vleeseters". Ik heb er totaal geen moeite mee.Bee schreef:Ik eet een keer per week vegetarisch. En ik ga zeker geen gerst eten dan, want dat is niet lekker onverwerkt.
Verder geheel jouw probleem. ;)
Re: Wat eten we vandaag? #8
Ah, kijk.. Ik zal voortaan dus wel een extra biefstukje (of wat dan ook..) kopen. Nog meer files! :DAOD schreef:Wel allemaal zeer traditioneel. Wisten jullie dat er voor één kilo vlees gemiddeld vijf kilo plantaardig voer nodig is? En dat er dus ook vijf keer zoveel transport nodig is? En dat er dus veel minder files zouden kunnen zijn?
En wisten jullie dat sommige politiek partijen daarom meer asfalt willen?
Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet.
Re: Wat eten we vandaag? #8
Gerst hoort in bier, niet in een avondmaaltijd, maar dat is misschien mijn mening. En ik ben zeker geen standaard aardappeleter, als het twee keer per week op het menu staat is dat veel. Geef mij maar rijst of een variant van mie.AOD schreef:Je moet het dan ook in combinatie met iets anders eten. Ik heb dat ook aangegeven in het recept. Dat is ook het grote misverstand van "aardappelen-groente-vleeseters". Ik heb er totaal geen moeite mee.Bee schreef:Ik eet een keer per week vegetarisch. En ik ga zeker geen gerst eten dan, want dat is niet lekker onverwerkt.
Verder geheel jouw probleem. ;)
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
-
- Berichten: 3050
- Lid geworden op: wo 18 mar 2009, 09:13
Re: Wat eten we vandaag? #8
Heel goed idee! :pos: Wat mij betreft asfalteren ze heel Nederland in 1 keer! *O*AOD schreef:
En wisten jullie dat sommige politiek partijen daarom meer asfalt willen?
Vanavond eten we net als alle andere dagen brood.
For Your Railroad Adventures
-
- Berichten: 3050
- Lid geworden op: wo 18 mar 2009, 09:13
-
- Berichten: 233
- Lid geworden op: ma 30 aug 2010, 14:27
- Locatie: Renkum, voorheen Rijnmond.
- Contacteer:
Re: Wat eten we vandaag? #8
Stefan schreef:Ah, kijk.. Ik zal voortaan dus wel een extra biefstukje (of wat dan ook..) kopen. Nog meer files! :DAOD schreef:Wel allemaal zeer traditioneel. Wisten jullie dat er voor één kilo vlees gemiddeld vijf kilo plantaardig voer nodig is? En dat er dus ook vijf keer zoveel transport nodig is? En dat er dus veel minder files zouden kunnen zijn?
En wisten jullie dat sommige politiek partijen daarom meer asfalt willen?
Prachtig! Het kan mij niet genoeg zijn.
-
- Berichten: 233
- Lid geworden op: ma 30 aug 2010, 14:27
- Locatie: Renkum, voorheen Rijnmond.
- Contacteer:
Re: Wat eten we vandaag? #8
Een traditionele denker. Fantasie op NUL. Wat zul jij het nog moeilijk krijgen, want ook rijst komt met vrachtwaggels hierheen. Had ik al iets geschreven over Peakoil? :DBee schreef:Gerst hoort in bier, niet in een avondmaaltijd, maar dat is misschien mijn mening. En ik ben zeker geen standaard aardappeleter, als het twee keer per week op het menu staat is dat veel. Geef mij maar rijst of een variant van mie.AOD schreef:Je moet het dan ook in combinatie met iets anders eten. Ik heb dat ook aangegeven in het recept. Dat is ook het grote misverstand van "aardappelen-groente-vleeseters". Ik heb er totaal geen moeite mee.Bee schreef:Ik eet een keer per week vegetarisch. En ik ga zeker geen gerst eten dan, want dat is niet lekker onverwerkt.
Verder geheel jouw probleem. ;)
http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.p ... 75#p105439
-
- Berichten: 233
- Lid geworden op: ma 30 aug 2010, 14:27
- Locatie: Renkum, voorheen Rijnmond.
- Contacteer:
Re: Wat eten we vandaag? #8
Vooral de randstad. :D Je ziet, ik ben ook behoorlijk egoistisch! :pos:find_your_spot schreef:Heel goed idee! :pos: Wat mij betreft asfalteren ze heel Nederland in 1 keer! *O*AOD schreef:
En wisten jullie dat sommige politiek partijen daarom meer asfalt willen?
Re: Wat eten we vandaag? #8
Rijst komt met de boot vanuit Zuid-Amerika naar Nederland, om precies te zijn naar Zaandam. In Zaandam zit ook het distributiecentrum van de supermarkt waar ik mijn boodschappen doe, en ik woon zo'n 15 kilometer van Zaandam af. Het valt allemaal wel mee met die vrachtwagens. Het is maar goed dat ik in de Randstad woon Oja, en het grootste deel van de tijd eet ik Fair-trade rijst, als je je daar ook nog zorgen om maakte :XAOD schreef:Een traditionele denker. Fantasie op NUL. Wat zul jij het nog moeilijk krijgen, want ook rijst komt met vrachtwaggels hierheen. Had ik al iets geschreven over Peakoil? :D
In het bestaan van Peakoil geloof ik wel, maar tot nu toe heeft de mens bijna elk probleem kunnen oplossen. Zo zag ik eergisteren een verhaal over plantaardige olie met dezelfde kenmerken als aardolie gewonnen uit de resten van tuinafval en landbouwafval (stronken e.d.). Binnen 4 jaar kan 40% van de aardolieproductie vervangen worden door deze aardolievervanger uit de laboratoriums in Enschede. En tuinafval is er genoeg op de wereld.
Raadpleeg de praktische modaliteiten staande op de achterzijde van dit bericht voor het indienen van een reactie.
Re: Wat eten we vandaag? #8
Tering wat een polemiek ineens hier
Ik eet zometeen een roerbakmaaltijd met rundvleesreepjes en groente. Omdat dat lekker is en makkelijk. EN gezond. En het milieu interesseert me geen zak :)
Ik eet zometeen een roerbakmaaltijd met rundvleesreepjes en groente. Omdat dat lekker is en makkelijk. EN gezond. En het milieu interesseert me geen zak :)
Re: Wat eten we vandaag? #8
Ik heb heel toevallig het zelfde gegeten (en nee, ik heb niet bij Fles gegeten ).Fles schreef:Ik eet zometeen een roerbakmaaltijd met rundvleesreepjes en groente. Omdat dat lekker is en makkelijk. EN gezond. En het milieu interesseert me geen zak :)
Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet.
Re: Wat eten we vandaag? #8
Nou ik heb vandaag wel heel erg veel streekproducten genuttigd:
Een pizza met 4 soorten Texels kaas, van Texelse koeien, schapen en geiten.
En daarbij natuurlijk een goed glas Texels Bier:
En de grondstoffen daarvan komen dan weer, heel verrassend uit:
En dat alles tijdens een dagje Texel.
Verder eet ik niet zo veel vlees, misschien 3 à 4 keer per week, en alleen scharrel of biologisch. Die gerechten die hierboven worden beschreven door AOD daar heb je minstens 2 uur koken voor nodig om alles te laten trekken, wellen etc. Daar heb ik gewoonweg niet genoeg tijd voor. Die kant en klaar maaltijden gaan er trouwens wel niet meer in, die staan helemaal bol van de synthetische toevoegingen, dat is dan weer het andere uiterste. Aspartaam, Glucose siroop, E621, zijn ingrediënten die ik vermijdt. Ik heb in een documentaire laatst eens gezien dat er bij het verwerken van veevoer, ook gekookte karkassen van slachtvee in gaan, aangevuld met overleden huisdieren als honden en katten, nog voorzien van vlooienbanden. Dat verdween allemaal in de grote stoomkookmachine, en werd daarna ingedroogd en vermaald tot veevoer. Enige criterium daarbij is dat er geen kannibalisme gewenst is. Maar, de sporen van het vlooiengif waren in de geslachte kippen die het voer hadden gegeten, uiteindelijk nog meet/zichtbaar :?
Een pizza met 4 soorten Texels kaas, van Texelse koeien, schapen en geiten.
En daarbij natuurlijk een goed glas Texels Bier:
En de grondstoffen daarvan komen dan weer, heel verrassend uit:
En dat alles tijdens een dagje Texel.
Verder eet ik niet zo veel vlees, misschien 3 à 4 keer per week, en alleen scharrel of biologisch. Die gerechten die hierboven worden beschreven door AOD daar heb je minstens 2 uur koken voor nodig om alles te laten trekken, wellen etc. Daar heb ik gewoonweg niet genoeg tijd voor. Die kant en klaar maaltijden gaan er trouwens wel niet meer in, die staan helemaal bol van de synthetische toevoegingen, dat is dan weer het andere uiterste. Aspartaam, Glucose siroop, E621, zijn ingrediënten die ik vermijdt. Ik heb in een documentaire laatst eens gezien dat er bij het verwerken van veevoer, ook gekookte karkassen van slachtvee in gaan, aangevuld met overleden huisdieren als honden en katten, nog voorzien van vlooienbanden. Dat verdween allemaal in de grote stoomkookmachine, en werd daarna ingedroogd en vermaald tot veevoer. Enige criterium daarbij is dat er geen kannibalisme gewenst is. Maar, de sporen van het vlooiengif waren in de geslachte kippen die het voer hadden gegeten, uiteindelijk nog meet/zichtbaar :?
Re: Wat eten we vandaag? #8
Ik eet alleen dingen van de legbatterij. Het is goedkoop en goed te eten.
Re: Wat eten we vandaag? #8
O ik eet bijna alles gewoon hoor, maar het is soms wel eens goed om beetje te weten hoe je eten wordt geproduceerd en waar het vandaan komt. En dat Texelse bier is een aanrader voor de bierliefhebber. Verkopen ze in de supermarkt hier onder me ook :D
Re: Wat eten we vandaag? #8
In feite ben ik qua eten net een vuilnisbak: gooi alles er maar in! :D
Ben nooit een moeilijke eter geweest. Was voor mijn moeder ook wel zo fijn Ik ben zelfs bij scouting de ontgroeningsdrankjes-voorproever.... (*smak smak..* Nee, dit is echt te lekker! Gooi er nog wat koffiepoeder en zo door..)
Toch eet ik niet alle vleessoorten. Eend, wild, kalf, schaap, en de niet-westerse soorten als hond en dat soort ongein hoef je mij echt niet voor te zetten. Bij de shoarmatent bestel ik ook altijd de kipvariant. Nee, met een lekker visje maak je mij wel echt blij :D
Ben nooit een moeilijke eter geweest. Was voor mijn moeder ook wel zo fijn Ik ben zelfs bij scouting de ontgroeningsdrankjes-voorproever.... (*smak smak..* Nee, dit is echt te lekker! Gooi er nog wat koffiepoeder en zo door..)
Toch eet ik niet alle vleessoorten. Eend, wild, kalf, schaap, en de niet-westerse soorten als hond en dat soort ongein hoef je mij echt niet voor te zetten. Bij de shoarmatent bestel ik ook altijd de kipvariant. Nee, met een lekker visje maak je mij wel echt blij :D
Ik doe ook maar wat
- Geert
- OVNL-bestuurslid
- Berichten: 12543
- Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
- Locatie: Utrecht
- Contacteer:
Re: Wat eten we vandaag? #8
Jij hebt vast wel eens naar Keuringsdienst van Waarde gekeken dan ;)Caspar schreef:O ik eet bijna alles gewoon hoor, maar het is soms wel eens goed om beetje te weten hoe je eten wordt geproduceerd en waar het vandaan komt.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Bing [Bot] en 191 gasten