Fles schreef:Sorry hoor, maar dat is echt gelul. Aan warm water moet je ALTIJD meer energie onttrekken om het te doen bevriezen dan aan koud water, simpelweg door het temperatuurverschil. Maar goed, het staat een ieder in dit land vrij om dat niet te geloven :)
Het heeft niet zoveel met geloven te maken. Je moet meer energie onttrekken, dat klopt, maar uit warm water kan je veel sneller energie onttrekken dan aan koud water. De moleculen van warm water bewegen veel sneller en dragen hun energie sneller over. Er zijn meerdere redenen maar er is nog geen sluitende verklaring.
http://library.thinkquest.org/C008537/c ... reeze.html
Je kan het thuis ook proberen door een glas warm water en een glas koud water enkele minuten in de vriezer te zetten.
Myth CONFIRMED.
Als je trouwens ooit bier koud wil krijgen kan je dit doen door het in de brandende zon te leggen gewikkeld in een kletsnatte handdoek. Het snelste gaat het als je een slabak met water pakt, hier doe je ijsklontjes en een halve kilo zout in en vervolgens draai je het rond met een spatel terwijl je de bierblikjes er in hebt liggen. Binnen een halve minuut is het bier heel koud.
Water is een vreemd goedje en het wordt niet helemaal goed begrepen. Zo is het ook op een graad of 7 boven nul op zijn compacst (de afstand tussen de watermoleculen is het kleinst) en onder die temperatuur zet het weer uit. Dit fenomeen zorgt er onder andere voor dat ijs niet naar de bodem van de oceaan zinkt en dat warm water aan de oppervlakte blijft.