Voormalige lijnen per concessie

Voor discussie over de wiki, bijvoorbeeld over de lay-out van een bepaald onderdeel. Inhoudelijke wijzigingen kunnen in de wiki zelf gemaakt worden
Gebruikersavatar
Etienne
Berichten: 4067
Lid geworden op: Vr 26 Dec 2008, 14:01
Locatie: Pijnacker
Contact:

Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Etienne » Ma 05 Jan 2015, 10:15

Hedenochtend is gebruiker Wouter15 begonnen met het plaatsen van een DPL-tabel per concessie, waardoor alle voormalige lijnen in die concessie zichtbaar worden. In mijn ogen is dit verre van duidelijk en zou dit beter afgesplitst kunnen worden naar een nieuwe pagina. Niet ten laatste omdat enkele concessiepagina's hierdoor zeer lang gaan worden vanwege de overgrote hoeveelheid aan voormalige lijnen.
3e jaars student Geodesie / Geo-Informatie

Mijn website: http://busseninnederland.weebly.com.

huibe
Berichten: 1094
Lid geworden op: Di 29 Sep 2009, 15:54

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor huibe » Ma 05 Jan 2015, 10:19

Ik ben er juist wel een voorstander van. De vraag is in mijn ogen dan ook hoe het komt dat de lijst zo groot is. Komt dit door het daadwerkelijke grote aantal voormalige lijnen in de concessie of komt het omdat er meer dan alleen de voormalige lijnen uit de concessie instaan. (Immers een concessie is maximaal 10 jaar)
I never understood decimals. I can't see the point.
Ik kan je naam niet meer herinneren, maar aub help me niet.
"The trouble with quotes on the internet is that you never know if they are real" - Abraham Lincoln

Gebruikersavatar
Zugführer
Berichten: 2103
Lid geworden op: Di 04 Dec 2012, 22:52
Locatie: Maarssen-Dorp

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Zugführer » Ma 05 Jan 2015, 10:53

Op veel concessiepagina's staat al een lijst met de voormalige lijnen, het enige verschil is dat deze tabellen nu automatisch bijgewerkt worden volgens mij.
Bizar hoeveel voormalige lijnen er in sommige concessies al zijn hier bijvoorbeeld
2015: 21564 ov-kilometers 2016 (27-11): Trein 14588 km - Bus 1339 km - Tram 19 km - Metro 18 km - Kabelbaan 5 km - Veer 3 km

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 25127
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Daniel » Ma 05 Jan 2015, 11:09

Er is nog een verschil: de details gaan hiermee verloren. Immers zetten we in een link veelal de globale route op de concessiepagina. Zo heb je nu bij de voormalige lijnen uit de regio Utrecht in plaats van "1: Hoograven - Rivierenwijk - Centraal Station - Centrum - Tuinwijk - Overvecht" staan "Lijn 1 Utrecht, IJsselsteinlaan - De Kwakel".

Ik ben op zich niet tegen automatisch bijgewerkte tabellen op de concessiepagina, maar hier moeten we dan wel iets op vinden. Zou het ook beter vinden als er net als bij de standaard tabel met huidige lijnen een kolom met lijnnummer is gevolgd door een kolom met de route die dan ook de link vormt. Vergt wat meer werk op dit moment misschien, maar voor de toekomst is dat wel beter.

Maar Etienne, over jouw opmerking verbaas ik me wel. Immers stonden er altijd al voormalige lijnen op de concessiepagina vermeld.
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Utrecht en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 11162
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Meltrain » Ma 05 Jan 2015, 11:28

Weet iemand waarom Lijn 11 Rotterdam, Diergaarde Blijdorp - Bentinckplein niet in de lijst op deze pagina verschijnt? :?
Wouter15 zei dat dat is omdat dat een tramlijn is en die lijst alleen voor buslijnen werkt, maar dat is niet waar want de overige voormalige tramlijnen staan wel in de lijst.
Elke werkdag: Rotterdam Lombardijen - Amersfoort vv.

Gebruikersavatar
fogeltje
OVNL-beheerder
Berichten: 5692
Lid geworden op: Zo 20 Sep 2009, 14:15
Locatie: Fogeltown

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor fogeltje » Ma 05 Jan 2015, 11:41

@Daniel: ik zie dat Roelof al iets gemaakt heeft wat erop lijkt door een routeparameter aan de infobox toe te voegen. Wellicht is het mogelijk om de tabellen nog verder uit te splitsen met aparte kolommen voor lijnnummer en route.
Wikibeheerder (Overleg gebruiker:Fogeltje)
"Een touringcar is geen bus"

Roelof88
Berichten: 402
Lid geworden op: Wo 24 Dec 2008, 14:05

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Roelof88 » Ma 05 Jan 2015, 12:47

Een minpunt aan de tabellen is dat de lijnen niet mooi op volgorde staan. Bij Zuidoost-Friesland krijg je bijvoorbeeld: Lijn 10, lijn 104, lijn 107, (..), lijn 226, lijn 23. Dat gebeurt wel als je een apart kolom met het lijnnr toevoegt, zie Gebruiker:Roelof88/Test. Dit is natuurlijk niet mooi, omdat de volledige paginanaam erachter staat en dus tweemaal het lijnnummer zichtbaar is. De vraag is of het mogelijk is om "Lijn <lijnnr>" van de paginanaam niet weer te geven in de tweede kolom (mijn gevoel zegt dat dit kan, maar hoe?).

De meest ideale oplossing zou zijn om de parameter route= overal toe te voegen, maar we hebben meer dan 7000 Nederlandse voormalige buslijnen op de wiki staan. Zou een bot hier grotendeels iets mee kunnen? Bij de meeste lijnen staat de tekst: Lijn XXX reed van A via B, C, D, E, F, G naar H. Is het mogelijk dat een bot deze tekst kopieert boven de afsluithaakjes }} van de VLijnInfobox en er dan van maakt: route=A - B - C - D - E - F - G - H ?

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 11162
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Meltrain » Ma 05 Jan 2015, 12:53

Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? :o
Daar staat namelijk wel de route mooi naast het lijnnummer.

Edit: ik zie het al. :wink: Je hebt bij al die lijnen de handmatig de route toegevoegd aan de infobox.
Laatst gewijzigd door Meltrain op Ma 05 Jan 2015, 12:55, 2 keer totaal gewijzigd.
Elke werkdag: Rotterdam Lombardijen - Amersfoort vv.

huibe
Berichten: 1094
Lid geworden op: Di 29 Sep 2009, 15:54

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor huibe » Ma 05 Jan 2015, 12:53

Dat ze niet helemaal op volgorde staan kan ik mee leven. Net als het feit dat het niet (goed) sorteerbaar is op datum.
I never understood decimals. I can't see the point.
Ik kan je naam niet meer herinneren, maar aub help me niet.
"The trouble with quotes on the internet is that you never know if they are real" - Abraham Lincoln

huibe
Berichten: 1094
Lid geworden op: Di 29 Sep 2009, 15:54

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor huibe » Ma 05 Jan 2015, 12:54

Meltrain schreef:Hoe heb je dit voor elkaar gekregen? :o
Daar staat namelijk wel de route mooi naast het lijnnummer.

dat is de parameter route aan het werk.
I never understood decimals. I can't see the point.
Ik kan je naam niet meer herinneren, maar aub help me niet.
"The trouble with quotes on the internet is that you never know if they are real" - Abraham Lincoln

Roelof88
Berichten: 402
Lid geworden op: Wo 24 Dec 2008, 14:05

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Roelof88 » Ma 05 Jan 2015, 15:05

Roelof88 schreef:De vraag is of het mogelijk is om "Lijn <lijnnr>" van de paginanaam niet weer te geven in de tweede kolom (mijn gevoel zegt dat dit kan, maar hoe?).

Haha gelukt! Gebruiker:Roelof88/Test :D *O*

Is het trouwens niet beter om de code in een sjabloon te gieten (nu staat het overal "los" op de pagina's). Kun je alles ook in één keer aanpassen als er iets moet worden veranderd.

Gebruikersavatar
fogeltje
OVNL-beheerder
Berichten: 5692
Lid geworden op: Zo 20 Sep 2009, 14:15
Locatie: Fogeltown

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor fogeltje » Ma 05 Jan 2015, 15:09

Een sjabloon is wel de ultieme oplossing die wij het liefst zouden zien. Zo een soort systeem had ik voor ogen wat betreft buitenlandse lijnen.
Wikibeheerder (Overleg gebruiker:Fogeltje)
"Een touringcar is geen bus"

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 31532
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Suus » Ma 05 Jan 2015, 16:03

Een sjabloon is inderdaad beter, als er een aanpassing aan de code of opmaak nodig is kan dat centraal doorgevoerd worden.
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 11162
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Meltrain » Ma 05 Jan 2015, 17:17

Roelof88 schreef:Haha gelukt! Gebruiker:Roelof88/Test :D *O*

Kudos. :pos:
Elke werkdag: Rotterdam Lombardijen - Amersfoort vv.

Roelof88
Berichten: 402
Lid geworden op: Wo 24 Dec 2008, 14:05

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Roelof88 » Ma 05 Jan 2015, 17:31

Om één of andere reden werkt het met een sjabloon niet.

Als ik in het sjabloon deze code zet: category=Concessie {{{concessie|GD}} (voormalige lijnen), dan kun je normaal gesproken op een artikel invullen: {{<titel sjabloon>|concessie=IJsselmond}}. Als er niks is ingevuld moet de lijst van de concessie GD worden weergegeven.

Er zijn drie manieren om zo'n automatisch tabel te maken.

Gebruiker:Roelof88/Sjabloon:Test
Foutmelding

Gebruiker:Roelof88/Sjabloon:Test2
Hier verschijnt opeens een serie grote foto's onder elkaar (ik heb de code maar verborgen)

Gebruiker:Roelof88/Sjabloon:Test3
Hier verschijnt de lijst wel, maar de tekst "Lijn <lijnnr>" is er dan ook weer.

Als je {{{concessie|GD}}} bij de eerste twee weer vervangt door GD, dan werkt het wel goed. Het komt denk ik door de code die ervoor moet zorgen dat Lijn <lijnnr> niet wordt weergegeven in de 2e kolom. Het werkt dus alleen goed als je de code op de artikelen zelf plaatst (of iemand moet het kunnen fixen).

Gebruikersavatar
fogeltje
OVNL-beheerder
Berichten: 5692
Lid geworden op: Zo 20 Sep 2009, 14:15
Locatie: Fogeltown

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor fogeltje » Ma 05 Jan 2015, 18:23

Is het niet te maken met een dergelijke constructie:

Kolom 1: <Lijnnr> (weet niet hoe je dit nu ophaalt, waarschijnlijk uit de Infobox?)
Kolom 2: <[[Paginanaam|routeparameter-uit-infobox]]>

Of probeerde je dat al?

Ik moet me echt eens in die Infoboxen en sjablonen gaan verdiepen :X
Wikibeheerder (Overleg gebruiker:Fogeltje)
"Een touringcar is geen bus"

Gebruikersavatar
deadlock
Berichten: 9299
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 12:29
Locatie: Zwolle
Contact:

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor deadlock » Ma 05 Jan 2015, 18:32

Ik vind die eerste test die er vanmiddag stond best stoer eigenlijk.
Maar daar hoor je de hoge heren in Den Haag niet over!!!11!!!

Roelof88
Berichten: 402
Lid geworden op: Wo 24 Dec 2008, 14:05

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Roelof88 » Ma 05 Jan 2015, 18:44

fogeltje schreef:Kolom 2: <[[Paginanaam|routeparameter-uit-infobox]]>

Deze parameter is tot nu toe alleen aanwezig bij de 76 huidige grensoverschrijdende buslijnen (ik heb deze gisteren handmatig toegevoegd). Als je dit zo wilt hebben, dan moeten eerst alle lijnen worden voorzien van deze parameter. Het mooiste zou zijn als een bot dit zou kunnen (zie mijn eerdere reactie). Als dat niet kan: Misschien een langdurig project ervan maken dat iedereen die dat wil meehelpt om per concessie de lijnen van deze parameter te voorzien. Ik denk dat je dan in een jaar tijd een heel eind kan komen.

Gebruikersavatar
fogeltje
OVNL-beheerder
Berichten: 5692
Lid geworden op: Zo 20 Sep 2009, 14:15
Locatie: Fogeltown

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor fogeltje » Ma 05 Jan 2015, 19:05

Is het zo te maken dat IF parameter aanwezig is THEN die ook getoond wordt en ELSE alleen begin/eindpunt uit de paginatitel? Daar zou ik mee kunnen leven en dan zou het inderdaad een langdurig project zijn om dit bij bestaande pagina's toe te passen.

Want dit lijkt me niet handig voor wikibot, of je zou een erg intelligente bot moeten hebben en als onze bot zo intelligent is dat hij dat kan doen, dan denk ik dat de AIVD hem van ons afpakt ;)
Wikibeheerder (Overleg gebruiker:Fogeltje)
"Een touringcar is geen bus"

Gebruikersavatar
deadlock
Berichten: 9299
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 12:29
Locatie: Zwolle
Contact:

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor deadlock » Ma 05 Jan 2015, 19:15

Gewoon de floppy waar de bot opstaat kopiëren en niet vertellen dat je het origineel nog hebt.
Maar daar hoor je de hoge heren in Den Haag niet over!!!11!!!

Gebruikersavatar
fogeltje
OVNL-beheerder
Berichten: 5692
Lid geworden op: Zo 20 Sep 2009, 14:15
Locatie: Fogeltown

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor fogeltje » Ma 05 Jan 2015, 19:21

Dan alleen nog dat SWAT-team buiten de deur houden dat toch komt zoeken.

Nog iets wat ik me nu bedenk: we hebben inmiddels heel veel lijnen die zo oud zijn dat van de huidige concessies nog geen sprake was. Ik kan me herinneren dat hiervoor een parameter "regio" oid bedacht voor is.

We moeten wel helder krijgen hoe we met die oude lijnen omgaan. Bijkomend nadeel is dat veel van die lijnen vaak in een gebied reden dat tegenwoordig in twee of drie concessies is verdeeld (neem lijn 21 Nijmegen - Eindhoven, dat zijn drie concessiegebieden).

Ik zou zeggen, we gebruiken die regio-parameter. Echter moeten we dan wel minimaal ruimte hebben voor drie regio's en het moet makkelijk uit te breiden zijn mochten we buslijnen verzinnen die dusdanig lang waren dat ze door vier huidige concessies lopen. Die regio's moeten eenduidige namen krijgen die we koppelen aan huidige concessies. Bijvoorbeeld "Regio=Oost-Brabant" wordt gekoppeld aan de huidige concessie Oost-Brabant en "Regio=Eindhoven" aan de huidige SRE-concessie.

Enige input, ook vooral over welke namen we gaan gebruiken, is welkom.
Wikibeheerder (Overleg gebruiker:Fogeltje)
"Een touringcar is geen bus"

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 31532
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Suus » Ma 05 Jan 2015, 19:22

Ik denk dat het handwerk gaat worden, omdat je soms een tussenbestemming wil opnemen als er meerdere lijnen van punt A naar punt B gaan. Botjes kunnen veel maar zo slim zijn ze ook weer niet.
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
deadlock
Berichten: 9299
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 12:29
Locatie: Zwolle
Contact:

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor deadlock » Ma 05 Jan 2015, 19:24

Ook niet als je de tussenbestemming standaard in het sjabloon opneemt en als 'ie leeg is dat er dan niets mee gedaan wordt?
Maar daar hoor je de hoge heren in Den Haag niet over!!!11!!!

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 31532
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor Suus » Ma 05 Jan 2015, 19:33

Wat de bot volgens mij kan doen is de paginatitel nemen en die in stukjes hakt met een reguliere expressie. De bot neemt het stukje na de tweede spatie tot het einde, of als hij een haakje tegenkomt tot één spatie daarvoor en plaatst dat in een nieuw veld van de infobox verderop in de code. Als je tussenbestemmingen erbij wil hebben moeten die in de paginatitel staan of dat moet je achteraf gaan verrijken. Dan kan je het wel automatisch laten lopen maar moet het gehele proces handmatig gecontroleerd blijven worden op volledigheid en eventuele verrijking.
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
deadlock
Berichten: 9299
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 12:29
Locatie: Zwolle
Contact:

Re: Voormalige lijnen per concessie

Berichtdoor deadlock » Ma 05 Jan 2015, 19:35

Dan is het misschien handig om wat metadata toe te gaan voegen.
Maar daar hoor je de hoge heren in Den Haag niet over!!!11!!!


Terug naar “OV in Nederland Wiki”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten