Pagina 1 van 2

Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 28 Okt 2009, 14:46
door tsov
Even een balletje hierover opgooien. Is het een idee om, naar analogie van de historische treinseries, ook historische bus- en tramlijnen in de wiki te gooien? Ik heb hier nog stapels oude dienstregelingboekjes liggen, dus daar moet wel wat van te maken zijn. Schiet u maar!

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 28 Okt 2009, 15:15
door Wubbo
We hebben er al een aantal volgens mij, en er is ook een sjabloontje voor. Wellicht loont het de moeite om daarbij trouwens ook een systeem op te zetten zoals we dat ook bij de historische treinseries hebben gedaan, dus met mogelijkheden tot leuke dynamische overzichtjes enzo. Maar daar weet Geert meer van ;-)

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 28 Okt 2009, 15:46
door Etienne
Zoveel oude dienstregelingen heb ik niet, maar nog wel verschillende lijnennetkaarten. Maar een goed idee is het zeker wel :)

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 28 Okt 2009, 21:06
door tsov
Het sjabloontje dat we nu hebben gaat over voormalige buslijnen, maar een buslijn die 30 jaar lang heeft bestaan met verschillende routes prop je niet makkelijk in zo'n sjabloon. Zullen we hier dan ook op de dienstregelingjarentour (3x woordwaarde) gaan zoals bij de spoorwegen?

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Do 29 Okt 2009, 12:03
door tsov
Twee voorbeeldjes:
GVB-Lijn 8 zoals deze tussen 1967 en 1973 reed
GVB-lijn 28 in de winterdienst 1996/1997

Probleem met het huidige sjabloon: Concessies bestonden nog niet ;) [edit:] en het heet "Voormalige buslijn", dat werkt niet lekker met trams
Verder heb ik pas vanaf 1996 dienstregelingen, daarvoor kan ik alleen de routes reconstrueren.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Ma 11 Jan 2010, 14:41
door Meltrain
Dit is echt geen voormlige lijn hoor. :roll:
De route is dan wel verlengd, maar dat kan w.m.b. gewoon aangepast worden. :?

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Ma 11 Jan 2010, 14:45
door Geert
Dan is de lijn in het verleden dus toch anders geweest?

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Ma 11 Jan 2010, 15:02
door Suus

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Zo 24 Jan 2010, 21:32
door fogeltje
Ik heb in het verleden ook al enkele artikelen aangemaakt voor voormalige buslijnen (region Eindhoven en Nijmegen). Ik heb een vraag mbt categorien van deze lijnen. Deze lijnen komen nu in de categorie "Voormalige lijn xxx" terecht. Is het mogelijk om van deze categorien een subcategorie van het betreffende lijnnummer te maken?

Dus bijvoorbeeld [[Categorie:Voormalige lijn 21]] een subcategorie maken van [[Categorie:Lijn 21]]. Ik vind dit als gebruiker logischer. Als ik in de zoekfunctie "Lijn 21" intyp omdat ik bijvoorbeeld de voormalige lijn 21 Nijmegen - Eindhoven wil vinden, dan krijg ik alleen de huidige lijnen, er staat geen enkele verwijzing naar voormalige lijnen met dat nummer en dat is in mijn ogen wel handig.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Di 02 Feb 2010, 00:55
door tsov
Eens om jullie mening vragen. Ik ben langzaam bezig wat historische Amsterdamse lijnen in de wiki te zetten. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar het is misschien nog leuker om daar een overzicht van te bakken. Alleen: hoe doen we dat? Per jaar, per lijn, of anders?
Daarnaast: ik kan van al het hoofdstedelijke OV van 1839 tot nu de route reconstrueren, maar niet waar de haltes lagen. Van de laatste pak 'm beet 40 jaar is dit nog wel mogelijk aan de hand van plattegronden (dus voorlopig zijn er nog geen problemen), maar daarvoor wordt het moeilijk. Hoe pakken we dat aan?
Tot slot: frequenties zijn het moeilijkst. Ik heb namelijk nauwelijks dienstregelingen van voor 1995, maar als ik de velden leeg laat staat er standaard 'reed niet'. Is het niet een idee dat bij voormalige lijnen standaard om te zetten in 'onbekend', dat zal bij voormalige lijnen namelijk een stuk vaker voorkomen ;) In de verre toekomst is het wel mogelijk de frequenties te achterhalen, alles ligt tenslotte in het stadsarchief, maar dat zal een zaak van lange adem worden.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Di 02 Feb 2010, 16:18
door Gekko123
Wat mij betreft is het voor nu een tijdje handiger om 'reed niet' te laten staan. Zoveel werk is het toch ook niet om er 'onbekend' neer te zetten?

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 03 Feb 2010, 00:12
door Wubbo
Het is een aanpassing in het sjabloon. Die is op zich zo gedaan als we een beslissing hebben genomen wat we willen. Leeg laten is nu dus nog even de beste optie.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 03 Feb 2010, 08:21
door Daniel
Maar als je het sjabloon aan gaat passen komt er bij elke buslijn waarbij een frequentie-veld leeg is "onbekend" te staan, terwijl er zeker ook historische lijnen zijn waarbij dat wel bekend was en die gewoon dan niet reden. Dan zou je die dus ook allemaal aan moeten passen als het sjabloon wijzigt, dus lijkt het me makkelijker het gewoon in te vullen als het daadwerkelijk onbekend is.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Di 13 Sep 2011, 19:40
door Etienne
*Topic-schop*

Is het misschien een idee om op de wiki een pagina bij te houden van alle buslijnen van wanneer tot wanneer ze bestonden, eventueel nog te onderscheiden per provincie of regio. Zo iets als Gebruiker:Fogeltje heeft staan van Noord-Limburg en Oost-Brabant/Rivierenland.

Ik hoor graag reacties.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Di 13 Sep 2011, 20:05
door Daniel
Staan dat soort dingen niet al op voormalige concessiepagina's deels? Dat lijkt me er wel een mooie plek voor (ookal werd het in het verleden formeel natuurlijk nog geen concessie genoemd). Zoiets als dit dus.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Di 13 Sep 2011, 20:20
door Etienne
Hoewel je met dit voorbeeld een praktisch kleine concessie neemt. Maar om dan bijvoorbeeld te spreken over de concessie GD etc, dan worden dat soort pagina's natuurlijk wel veel groter. :wink:

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Di 13 Sep 2011, 20:38
door Daniel
In dat geval zou je zo'n pagina natuurlijk ook als een kapstok kunnen gebruiken met links naar de pagina's per jaar/periode. Zoiets als ik op de gelinkte pagina ook met de wijzigingen gedaan heb dus.

Ben het er in ieder geval mee eens dat wat meer structuur voor de historische lijnen gewenst is. Zijn waarschijnlijk vele pagina's die daartoe behoren en alleen via Google fatsoenlijk te vinden zijn.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Di 13 Sep 2011, 22:29
door fogeltje
Daniel's idee klinkt wel goed. Per provincie kapstokpagina's naar concessie of dienstregelingsartikelen. Dan wordt die pagina ook niet zo onoverzichtelijk groot (zoals bijvoorbeeld mijn gebruikerspagina) en kan je toch snel zoeken naar verschillende lijnen in een provincie.

Ik probeer in ieder geval zelf lijnen die ik toevoeg ook meteen aan een concessie of dienstregelingsartikel toe te voegen (gezien ik meestal dingen per busboekje toevoeg is dat ook best makkelijk), maar dan moet ik er soms achteraf nog naar gaan zoeken (om die reden heb ik mijn gebruikerspagina). Pagina's per provincie met alle relevante links kan dan wel helpen.

De vraag is of je dan wilt onderscheiden per regio of provincie. Ik zou per provincie willen onderscheiden, omdat ik vaak dingen zoek die over meerdere gebieden die in 1 provincie liggen (bijvoorbeeld Oost-Brabant en SRE lijnen). Dan vind ik het handig om een pagina "Buslijnen in Noord-Brabant" of iets dergelijks te hebben waar ik links naar alle dienstregelingen van Noord-Brabant kan vinden, ongeacht van de concessie of jaartal.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 14 Sep 2011, 12:29
door Meltrain
Wat doen we met buitenlandse historische bus- en tramlijnen?
Nu weet ik wel dat daar niet veel pagina's over zijn of over gemaakt gaan worden, maar de Brusselse lijn 33 is per 1 september opgeheven en is dus eigenlijk 'historisch'.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 14 Sep 2011, 13:52
door fogeltje
Ik zag dat "probleem" ook al. Gewoon een sjabloontje VBLijnInfo aanmaken lijkt me. Ik ben daar niet goed in, maar ik heb wel ooit VNLijnInfo (voormalige Nachtlijn) aangemaakt toen deze niet bestond. Misschien dat ik dat ook voor BLijnInfo voor elkaar krijg (echter kan ik geen icoontjes maken en zal dan het gewone VLijnInfo icoontje gebruiken). Maar dat heeft voor mij even geen prioriteit (lees: wellicht pas na het weekend), dus als iemand anders dat wil doen, graag. Het komt volgens mij neer op het wat slimmere c/p werk (dingen van VLijnInfo en BLijnInfo zodanig weten samen te voegen dat je krijgt wat je wilt).

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Ma 26 Sep 2011, 20:09
door Roelof88
VBLijninfo is zojuist aangemaakt.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Ma 26 Sep 2011, 22:31
door Meltrain
Top, bedankt. :pos:

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 26 Okt 2011, 11:14
door Etienne
*stof wegblazen*

Als vervolg op het idee om voormalige buslijnen allemaal op één plaats te noteren, heb ik voor de regio Haaglanden alvast een beginnetje gemaakt met een aantal buslijnen voor de Regio Haaglanden.

Hoe ziet dit er uit? Of zou het eventueel in een tabel gegoten kunnen worden?

Ik hoor graag reacties. :wink:

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 26 Okt 2011, 12:15
door Chauf21
Als je de lijnen in een tabel zet, wordt het mogelijk om de lijnen te sorteren. Iedereen kan de lijst dan, naar wens, sorteren op jaartallen of lijnnummer.

Re: Historische bus- en tramlijnen

Geplaatst: Wo 26 Okt 2011, 12:35
door Etienne
In een tabel staat het wel netter, maar we zouden wel een algemene standaard moeten afspreken anders zijn er allemaal verschillende tabellen en dat komt de overzichtelijkheid nou niet ten goede.