Verbeteren categorisering

Voor discussie over de wiki, bijvoorbeeld over de lay-out van een bepaald onderdeel. Inhoudelijke wijzigingen kunnen in de wiki zelf gemaakt worden
Tom
Berichten: 151
Lid geworden op: Vr 09 Okt 2009, 21:59

Verbeteren categorisering

Berichtdoor Tom » Za 15 Okt 2011, 13:33

Op dit moment is er in mijn ogen sprake van een overdaad aan categorieën en (als gevolg daarvan) een rommelige en onoverzichtelijke categorisering. Ik stel dan ook voor om hier met z’n allen verbetering in aan te brengen. Uiteraard kan ik hier zelf mee aan de slag gaan, maar omdat het een omvangrijk project betreft, lijkt het me handig om gezamenlijk tot een goede categorisering te komen. In dit topic kunnen we dan ook ideeën uitwisselen om vervolgens daadwerkelijk wijzigingen door te gaan voeren.

Sommige pagina’s zijn op dit moment erg moeilijk vindbaar of zijn te vinden in tientallen categorieën. Ik noem bijvoorbeeld treinserie 800, die in behoorlijk veel stationscategorieën is te vinden. De vraag is of dit nodig is, aangezien een bezoeker er via de bedieningspagina van het betreffende station ook achter kan komen welke treinseries er stoppen of in het verleden hebben gestopt.

Omdat ik het idee heb dat de basis van deze Wiki bestaat uit de dienstregelingen van het spoor en het stads- en streekvervoer, lijkt het me handig om van daaruit te beginnen.

1. Categorie:Dienstregeling
1.1. Categorie:Spoordienstregeling naar jaar
1.1.1. Categorie:Dienstregeling 19xx > Dienstregelingpagina’s en treinseries in dat jaar
1.2. Categorie:Stads- en streekvervoer naar jaar
1.2.1. Categorie:Stads- en streekvervoer 19xx
1.2.2. Categorie:Concessies > Concessiepagina’s inclusief wijzigingen

2. Categorie:Treinserie
2.1. Categorie:Treinserie xx (bijvoorbeeld 100) > Treinseriepagina’s naar jaar (dus bijvoorbeeld serie 100 (2005), serie 100 (2006) etc.)

Persoonlijk zie ik weinig nut in de stationscategorieën (bijv.: Categorie:Station Aalten) en een categorie als Categorie:Plaats Aalten. Via de wiki-pagina Aalten kom je namelijk ook terecht bij dienstregelinginformatie en de historische bediening (te vinden via de Categorie:Historische stationsbediening). Een categorie Station in Nederland (die dus al bestaat) dekt dan ook volledig de lading en lijkt mij voldoende. Via die categorie is namelijk alle informatie over de stations te vinden.

Ik hoop dat ik e.e.a. duidelijk heb uitgelegd. Punten om over na te denken/te bespreken:
• Huidige categorisering is in mijn ogen onoverzichtelijk door overdaad aan categorieën. Hoe denken jullie hierover?
• Wat vinden jullie van de huidige voorstellen?
• Waar liggen wat jullie betreft verbeterpunten m.b.t. de categorisering? Welke categorieën moeten blijven, kunnen beter worden verwijderd of ontbreken?

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 29571
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Verbeteren categorisering

Berichtdoor Daniel » Za 15 Okt 2011, 14:00

De plaatscategorieën hebben juist wel weer een meerwaarde door de bundeling van alle stations die bij die plaats horen op één pagina. Voor Aalten gaat dan dan niet helemaal op, maar bv. met Rotterdam levert een zoekopdracht daarop alleen de treinstations omdat daar "Rotterdam" in voorkomt, maar niet de metrostations en goederenemplacementen die daaronder gecategoriseerd zijn.
Een soortgelijke redenering zou je kunnen hanteren voor de stationscategorieën: die zijn makkelijk vindbaar via de plaatscategorie en geven dan weer een direct overzicht van de treinseries die er kwamen.

Heel rommelig is de categorisering ook weer niet trouwens. Hij is juist, zeker bij de dienstregelingen en lijn- en treinseriepagina's uiterst consequent doordat automatisch gecategoriseerd wordt op de info uit de infobox en de routestrip.
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Wubbo
Berichten: 11400
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Re: Verbeteren categorisering

Berichtdoor Wubbo » Za 15 Okt 2011, 14:59

De bedieningen per station (en de historische gegevens per treinserie) worden automatisch gegenereerd op basis van de categorieën. Die categorieën weghalen omdat ze ook in de bedienings- en historiepagina staan werkt dus helaas niet (of je moet al die dingen handmatig gaan zitten maken, maar dat lijkt me een slecht plan).

Tom
Berichten: 151
Lid geworden op: Vr 09 Okt 2009, 21:59

Re: Verbeteren categorisering

Berichtdoor Tom » Ma 17 Okt 2011, 20:45

Oké, ik begrijp dat veel pagina's dus automatisch in bepaalde categorieën worden geplaatst, dat wist ik niet. Dat is zeker consequent, maar ik vraag me af of het nodig is om pagina's in meerdere categorieën te plaatsen als dezelfde soort informatie ook via alle wiki-pagina's beschikbaar is.

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Verbeteren categorisering

Berichtdoor Geert » Di 18 Okt 2011, 00:16

Nou, eigenlijk werkt dat twee kanten op: sommige pagina's worden automatisch gegenereerd aan de hand van de categorien die een pagina heeft.

Maar het hangt er een beetje van af wat je precies dubbel vindt. Ik vind bijvoorbeeld wel dat treinseries niet onder de categorie 'Treinserie' moeten hangen, dat kan best onder 'Treinserie in <jaar>' zijn en dan is de categorie 'Treinserie' niet meer zo idioot groot.


Terug naar “OV in Nederland Wiki”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast