Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelbaar

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
wouter15
Berichten: 1015
Lid geworden op: Di 24 Jan 2012, 23:57
Locatie: Woerden

Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelbaar

Berichtdoor wouter15 » Di 29 Jul 2014, 20:09

Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelbaar

29 juli 2014

ProRail wil steeds meer zekerheden voor de reiziger in de nieuwe spoorboekjes inbouwen.

Treinverbindingen, moeten in de nabije toekomst overal zo scherp mogelijk elk halfuur of kwartier vertrekken. Hoewel de meeste verbindingen al op vaste tijden rijden, wil ProRail dat alle passagiers treinen in het land deze tijden hanteren. De spoorbeheerder wil dat reizigers overal op ‘een zo repeterend en klokvast mogelijke dienstregeling’ kunnen vertrouwen. Nu kan dit soms niet vanwege conflicten met andere treinen in de dienstregeling.

Dit valt op in de ontwerpregels voor de railinfrastructuur van ProRail. Dit wordt als ‘ondersteuning’ gebruikt in de gesprekken met alle vervoerders bij het opstellen van de spoorboekjes in de komende jaren. De richtlijnen zijn weliswaar niet nieuw, maar zijn nu voor het eerst ook ter advies aangeboden aan alle consumentenorganisaties die landelijk over het openbaar vervoer overleggen (het Locov). Lees verder

Gebruikersavatar
Erno-BE
Berichten: 2322
Lid geworden op: Zo 03 Nov 2013, 22:06
Locatie: DTC

Re: Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelba

Berichtdoor Erno-BE » Di 29 Jul 2014, 21:53

Positief, als het busvervoer nu dit ook volgt vind ik het een forse vooruitgang.
Quo usque tandem factionem cartellum et officiorum magina, patientia nostra abuditur dum navis praetoria resurrectionis ad profiscendum parata est?

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 36402
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelba

Berichtdoor Suus » Di 29 Jul 2014, 22:13

De capaciteitsvretende verbouwingen overal in het Nederland maken het soms wel wat makkelijker gezegd dan gedaan. Vorig jaar bijvoorbeeld heeft de t3127 (en een paar andere treinen) bijvoorbeeld maandenlang een alternatieve aankomsttijd t.o.v. het normale pad van de s3100 gehad op Utrecht Centraal omdat er een ICE voorreed en de treinen naar Arnhem toen niet op een ander spoor konden staan dan 14. In een normale situatie staat de ICE daar op spoor 15 omdat de s800 drie minuten later aankomt in Utrecht en je daardoor de opvolgingstijd wel haalt.

Dat soort dingen zijn echt funest voor je klokvaste en voorspelbare dienstregelingen en aangezien er nog lekker geklust gaat worden in Utrecht en Amsterdam, twee zeer belangrijke punten in het spoornet, vraag ik mij af hoe perfect nastreefbaar dit is voor de komende jaren.
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelba

Berichtdoor Geert » Di 29 Jul 2014, 22:33

Voor de duidelijkheid, dit gaat over ontwerpnormen bij het verbouwen van infrastructuur of aanleggen van nieuwe infra en dus niet over de normen voor de dienstregeling zelf.

Als ik de ontwerpregels zo lees dan wordt in het document ook gesproken over infrastructuur om bij te sturen. Wat er ook staat is dat er geen bijstuurinfra aangelegd wordt buiten 'ontkoppelpunten' en dat er geen 'weidewissels' (wissels in de weilanden?) aangelegd worden voor partiële stremmingen. Zou het LOCOV dat ook gezien hebben en daar een mening over hebben? Want dat is wel een aardige breuk met de huidige situatie, er liggen momenteel genoeg bijsturingswissels tussen stations in. Met wisselsaneringen in het achterhoofd...

zone5324bericht...
Berichten: 883
Lid geworden op: Do 19 Jan 2012, 21:57

Re: Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelba

Berichtdoor zone5324bericht... » Di 29 Jul 2014, 23:35

het zou sowieso een hele hoop schelen als er geen treinen meer in de dienstregeling staan met tig voetnoten, omdat er elke dag wel wat mee aan de hand is.
die vaste blokken voor spooronderhoud moeten niet in de dienstregeling opgenomen worden.
ze zouden facultatief verwerkt moeten worden, zodat er alleen spoorwijzigingen plaatsvinden als het echt nodig is en elke week een dag een spoorwijziging voor een trein die de rest van de week wel van hetzelfde spoor vertrekt...

Frans F
Berichten: 2116
Lid geworden op: Di 17 Dec 2013, 20:40

Re: Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelba

Berichtdoor Frans F » Wo 30 Jul 2014, 09:57

Inderdaad. In Den Bosch worden iedere dinsdag de vertreksporen gewijzigd i.v.m. het onderhoudsrooster van ProRail. In de praktijk wordt er eens in de tien keer daadwerkelijk van gebruik gemaakt, de overige negen keer is er alleen overlast en gemiste aansluitingen.

Klaasje
Berichten: 6491
Lid geworden op: Do 30 Jul 2009, 23:01
Locatie: Deventer/Amersfoort/Amsterdam

Re: Vertrektijden van de trein overal klokvast en voorspelba

Berichtdoor Klaasje » Wo 30 Jul 2014, 10:01

Het gaat om dit document. De gedachten zijn gedeeltelijk afgeleid van een aantal conclusies die men getrokken heeft nadat men meerdere malen het spoor in Japan bestudeerd heeft. Het document staat wel vol met nogal veel technische termen en feitelijk moet je gewoon een aantal projecten bekijken om te zien wat de consequenties zijn. Die kunnen per project verschillen.


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten