Pagina 1 van 1

80 procent minder verstoringen met tongrolsysteem voor wisse

Geplaatst: do 04 dec 2014, 10:31
door Thom91
80 procent minder verstoringen met tongrolsysteem voor wissels

Een speciaal tongrol-systeem voor wissels heeft ervoor gezorgd dat het aantal infraverstoringen op diverse trajecten in Zuid-Nederland met tachtig procent is teruggebracht. Dat blijkt uit een pilot van spoorbeheerder ProRail die het nieuwe systeem op zestig wissels uittestte. 40 procent van het totaal aantal infraverstoringen wordt veroorzaakt door techniek en 40 procent door derden, zoals bijvoorbeeld spoorlopers. Een groot deel van de technische storingen wordt veroorzaakt door mankementen aan wissels.

Een groot deel van de wisselstoringen ontstaan doordat een wissel te zwaar omloopt mede veroorzaakt door de manier van geleiden van de tong, oftwel het ‘over een heuvel tillen van een tong’ tijdens het omlopen. Dit effect wordt versterkt bij slijtage door berijding van de wissel. Met name Engelse wissels zijn gevoelig voor verstoringen, omdat deze vier wisseltongen heeft. Een normaal wissel heeft twee wisseltongen.

Bron en meer

Re: 80 procent minder verstoringen met tongrolsysteem voor w

Geplaatst: do 04 dec 2014, 10:36
door reisthijs
Stoppen met saneren maar gewoon dit systeem landelijk uitrollen.

Re: 80 procent minder verstoringen met tongrolsysteem voor w

Geplaatst: do 04 dec 2014, 10:42
door Gekko123
Wel nee joh, gewoon dit systeem uitrollen en tegelijkertijd alle voor de normale dienst (van vandaag de dag) niet benodigde wissels weg saneren. Heb je nog minder verstoringen.

Oh nee wacht, dat is hoe ProRail denkt. NIet dat het handig is, aangezien de weggesaneerde wissels eigenlijk vrijwel dagelijks worden gebruikt voor bijsturing van de treindienst.

Re: 80 procent minder verstoringen met tongrolsysteem voor w

Geplaatst: do 04 dec 2014, 14:22
door dennistd
Het gaat dus vooral om minder weerstand bij het omleggen van het wissel. Dat had natuurlijk ook opgelost kunnen worden door net als vroeger de wissels gewoon te smeren...