'Blinden-Tomtom' op Leiden Centraal

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12666
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

'Blinden-Tomtom' op Leiden Centraal

Berichtdoor Wubbo » vr 22 aug 2008, 23:34

vrijdag 22 augustus 2008
'Blinden-Tomtom' op Leiden Centraal
Door SUK-JAE HUMMELEN

LEIDEN - Blinden lopen in Leiden binnenkort met navigatie naar de treinen. De 'blinden-Tomtom' is een van de maatregelen die spoorbeheerder ProRail neemt om het centraal station voor gehandicapten toegankelijker te maken.
Volgens Kees Jan Dosker, directeur spoorontwikkeling bij ProRail, gaat het om een voortzetting van een proef in Den Haag. Blinden lopen met navigatie van het parlement naar het Den Haag Centraal. ,,Ons is gevraagd de proef ook binnen het station te doen. Wegens de verbouwing daar leek dat ons geen goed idee. Maar in Leiden is het wel mogelijk.''

Voor de blindennavigatie is een geavanceerde mobiele telefoon of een zogenoemde PDA, een toestel dat telefonie, computer en netwerken combineert, nodig. Een signaal geeft de route door.

De blinden-Tomtom is ook uit te breiden, naar winkels bijvoorbeeld, zegt Dosker. ,,Maar eerst willen we zien of het lukt met de treinen.''

Eerder maakte ProRail bekend in Leiden Centraal braille op trapleuningen te gebruiken zodat visueel gehandicapten zelf weten of ze het goede perron oplopen. Om verdere tekortkomingen duidelijk te maken, kunnen bezoekers op de website mijnproefstation.nl binnenkort in een rolstoel door het station rijden.

ProRail en de NS willen stations anders inrichten: meer gemak, vermaak en winkels is het credo. Leiden Centraal dient daarbij als proefstation. Noviteiten worden hier bij elkaar gebracht en uitgeprobeerd, en bij gebleken succes ook toegepast op de zes grote stations.

Naar de technische haalbaarheid moet nog goed gekeken worden, zegt Dosker. ProRail wil op de perrons ook informatie geven over de vertrektijden van bussen.

Met stickers hoopt ProRail op iets meer regulering op de roltrappen: links stilstaan, rechts lopen.

De spoorbeheerder kondigde eerder voor Leiden experimenten aan met het draaien van plaatsnaamborden, verwarmde tegels, overkappingen met zonnepanelen,een warmtezuil op koude dagen en verlichting die de komst van treinen aankondigen. Verder wordt het meubilair grondig veranderd. Zo maken de stalen banken plaats voor houten exemplaren en worden struiken en boompjes geplaatst.

,,Van mij mogen mensen een trein later nemen,'' zegt Irma Luitse, projectdirecteur proefstation Leiden.

De metamorfose van de centrale hal, een project van NS Poort, is inmiddels in volle gang gezet. De nieuwe toiletten, met veel glazen wanden, rekken voor tassen en bagage, zijn sinds deze week klaar. In de zogenoemde gezinsruimte staat een zeer lage pot voor de kleinste kinderen. Gehandicapten kunnen er altijd, ook zonder muntgeld, terecht met een speciale sleutel.

Op het Stationsplein maken de provisorische toiletten plaats voor de tijdelijke broodjeszaak C'est du Pain, de AKO en Etos.

NS Poort heeft nog steeds geen toestemming voor de komst van Starbucks en een fitnessruimte op de extra verdieping. Wel mag daar een evenementenvloer komen en een kantine voor de mensen die op het station werken. Eerder kondigden Hema en verschillende kledingmerken aan neer te strijken op Leiden Centraal.

Bron: Algemeen Dagblad

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12506
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: 'Blinden-Tomtom' op Leiden Centraal

Berichtdoor Geert » vr 22 aug 2008, 23:43

Wubbo schreef:Naar de technische haalbaarheid moet nog goed gekeken worden, zegt Dosker. ProRail wil op de perrons ook informatie geven over de vertrektijden van bussen.

Met stickers hoopt ProRail op iets meer regulering op de roltrappen: links stilstaan, rechts lopen.

Kijk, dat vind ik nou écht goede plannen! :)

Gebruikersavatar
STF
Berichten: 6428
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 02:09
Locatie: Reisdorf - Luxemburg
Contacteer:

Re: 'Blinden-Tomtom' op Leiden Centraal

Berichtdoor STF » za 23 aug 2008, 04:31

Jammer dat ze het precies verkeerd om gaan doen op de roltrap, diverse landen is rechts stilstaan en links lopen. Ook op de snelweg e.d. haal je links in.

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12506
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: 'Blinden-Tomtom' op Leiden Centraal

Berichtdoor Geert » za 23 aug 2008, 14:48

Nou je het zegt... Of zou het een foutje in het artikel zijn? Zou inderdaad wel vreemd zijn als ze dat zo invoeren, op Utrecht lopen de meeste mensen tegenwoordig in de ochtendspits in de linkerrij en staat de rechterrij stil. Ze leren het wel! :pos:


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten