Pagina 1 van 2

NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: vr 05 jun 2015, 14:18
door Thom91
'NS-topman stapt op na mogelijke fraude aanbesteding ov Limburg' http://nu.nl/binnenland/4062901/ns-topm ... mburg.html (via @NUnl)

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: vr 05 jun 2015, 14:31
door Suus
Die aanhalingstekens staat er niets voor niets, het is nog een gerucht.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: vr 05 jun 2015, 16:56
door webguy
Inmiddels niet meer...

Huges per direct uit functie bij NS

Nieuwe feiten in het onderzoek naar de onregelmatigheden bij Qbuzz werpen een ander licht op eerdere verklaringen van CEO Huges over de contacten die hij tijdens het onderzoek heeft gehad met bestuurders van Qbuzz. Eerder heeft de heer Huges hierover tegen de onderzoekers andere verklaringen afgelegd. Deze onjuiste en onvolledige verklaringen zijn voor de Raad van Commissarissen (RvC) aanleiding om het vertrouwen in de heer Huges op te zeggen, waarmee de staat als aandeelhouder heeft ingestemd. Vervolgens heeft de heer Huges hieruit zijn consequenties getrokken en heeft zijn ontslag aangeboden. Aan de heer Huges wordt geen vertrekvergoeding meegegeven. CFO Robbe neemt tijdelijk waar als CEO van NS.

Eind april maakte NS een tussenrapport openbaar naar aanleiding van een onderzoek door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Hieruit bleek dat bij Qbuzz tijdens de bieding voor de OV-concessie in Limburg een oud-medewerker van Veolia via een schijnconstructie in dienst was genomen. Deze medewerker heeft tevens bedrijfsvertrouwelijke informatie van Veolia gedeeld. Tegen de betrokken bestuurders van Qbuzz zijn direct disciplinaire maatregelen getroffen.

Enkele op non-actief gestelde bestuurders beweerden dat de CEO van NS op de hoogte was van de onregelmatigheden. Ook verklaarden zij instructies ontvangen te hebben om niet volledig mee te werken aan het onderzoek. Uit informatie die naderhand beschikbaar is gekomen is gerede twijfel ontstaan of de verklaringen van de heer Huges hierover juist en volledig zijn. De RvC heeft daarop het vertrouwen in de heer Huges opgezegd en de staat als aandeelhouder heeft hiermee ingestemd. De heer Huges heeft hieruit zijn consequentie getrokken en zijn ontslag aangeboden. Aan de heer Huges wordt geen vertrekvergoeding meegegeven.

Tevens is op vergelijkbare gronden voortvloeiend uit het lopende onderzoek de heer Hoogesteger, de CEO van Abellio Holding, op non-actief gesteld en uit zijn functie ontheven zonder dat sprake zal zijn van enige vergoeding. De heer Robbe neemt ook tijdelijk waar als CEO van Abellio Holding.

In de brief van 28 april 2015 aan de Minister van Financiën over dit onderzoek heeft de RvC aangegeven dat naar de aard der zaak niet viel uit te sluiten dat nadere inzichten aan het licht zouden komen; van oordeel te zijn dat de door het toenmalige onderzoek ontsloten feiten de toen getroffen maatregelen rechtvaardig en noodzakelijk maakten; en ingeval van nieuwe inzichten te zullen bezien of nadere maatregelen aan de orde zijn. Dat blijft gelden, ook nu. De nader uit het onderzoek beschikbaar gekomen feiten doen niet af aan de juistheid van de in april getroffen maatregelen. Zij rechtvaardigen wel de nadere, drastische ingrepen van vandaag. Bovendien geven zij aanleiding tot verder onderzoek. Dat onderzoek wordt voortgezet totdat van deze affaire de onderste steen boven is.

Parallel wordt het in april ingezette, omvattende actieprogram voor effectiviteit van interne procedures, risicobeheersing, compliance en interne controle binnen NS groepsbreed en met kracht doorgezet, inclusief de benoeming van een bestuurder op groepsniveau verantwoordelijk voor governance, risicobeheersing en compliance. Deze aanpak wordt volgehouden totdat er de vaste overtuiging bestaat dat NS de lessen ten volle heeft geleerd en de zaak op orde is.

Bron: NS

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: vr 05 jun 2015, 18:44
door Geert
Zo, dat is niet niks. Benieuwd wat dit op de lange termijn voor NS en regionale aanbestedingen gaat betekenen, want dit gaat ongetwijfeld een politieke staart krijgen...

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: za 06 jun 2015, 07:45
door atbrg
En wederom de beste 'value for money' voor de reiziger. :Y

NS wil dat opgestapte topman Huges zijn bonus weer inlevert

Geplaatst: vr 19 jun 2015, 13:37
door Mr-W
Moet de opgestapte NS-topman Timo Huges zijn bonus (gedeeltelijk) inleveren? Als het aan de NS ligt wel. De Nederlandse Spoorwegen eisen het geld terug van hun voormalige baas.

Aansprakelijk

Wellicht hangt Huges nog een claim boven het hoofd: Veolia stelt de NS nu aansprakelijk voor de miljoenenschade die het bedrijf heeft geleden als gevolg van tegenwerking en spionage rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Ook (voormalige) directieleden worden mogelijk aansprakelijk gesteld.
Elsevier.nl

Re: NS wil dat opgestapte topman Huges zijn bonus weer inlev

Geplaatst: vr 19 jun 2015, 14:15
door starx
En ja hoor, de typisch Nederlandse discussie over de bonussen komt weer oplaaien.

Het zal er vanaf hangen of het contractueel mogelijk is. Als dat niet zo is zou ik als NS energie steken in het (op tijd) laten rijden van treinen etc..

NS en Veolia mogen wat mij betreft een lekker potje gaan stoeien, zolang ze Arriva en de provincie Limburg daarbij maar met rust laten.

Re: NS wil dat opgestapte topman Huges zijn bonus weer inlev

Geplaatst: vr 19 jun 2015, 14:58
door n-evo
starx schreef:Het zal er vanaf hangen of het contractueel mogelijk is. Als dat niet zo is zou ik als NS energie steken in het (op tijd) laten rijden van treinen etc..

Ja precies. Want een concern als NS heeft natuurlijk geen verschillende afdelingen die zich met afzonderlijke kwesties bezighouden. :')

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: ma 22 jun 2015, 10:41
door atbrg
Helaas is het de sectie 'List en Bedrog' waarmee de hoogste ogen worden gegooid. :arrow:

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: ma 22 jun 2015, 15:44
door Meltrain
Zou je zo vriendelijk willen zijn deze uitspraak nader toe te lichten? :)

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 00:47
door atbrg
Iets grammaticaals? Of zoek ik er te veel achter en ben je gewoon 'met vakantie' geweest?

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 11:38
door Z2N
Nee, gewon toelichten omdat niemand begrijpt wat je wou zeggen, je opmerking is nogal off-topic, en lijkt eerder op roeptoeterij dan op voer voor discussie. ;)

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 13:46
door atbrg
Jij begrijpt niet wat ik wil zeggen (en volgens jou niemand) en toch is mijn opmerking off-topic?

Ik zal proberen het eenvoudig te houden: Ik reageerde op n-evo die stelde 'een concern als NS heeft natuurlijk geen verschillende afdelingen die zich met afzonderlijke kwesties bezighouden'.

Mijn reactie wilde zeggen dat er inderdaad diverse afdelingen zijn die zich met afzonderlijke kwesties bezighouden. Sectie 'Treintje rijden' timmert helaas minder hard aan de weg dan 'List en bedrog', in elk geval in de vrije media. (Ik heb het hier dus expliciet niet over de eigen onderzoeken van NS.)

Desnoods bijvoorbeeld googelen op 'Hoog bod HSL' of 'Aanbestedingsfraude Limburg'. Acties waarmee de kansen op het succesvol binnenhalen van de betreffende concessies nogal zijn 'beïnvloed'.

Het steken van energie in de sectie 'Treintje rijden' zoals starx lijkt voor te stellen is daarom helemaal zo raar nog niet. 'List en bedrog' kunnen dan bij voorkeur afgestoten worden. :|

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 14:03
door deadlock
Hoog bod op HSL is absoluut niet iets wat te maken heeft met fraude.

Trouwens, Veolia heeft dit kunstje ook al een paar keer geflikt en er zijn nog een aantal andere lokale overheden financieel in de penarie gekomen vanwege veel te hoog inschrijven op een concessie. Het is echt niet alleen iets van NS dus kap nou eens met die ton met olie consequent alleen over hen leeg te gooien.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 14:15
door atbrg
Je hebt gelijk; Hoog bod op HSL is mogelijk geen fraude maar gewoon List of misschien toch Bedrog. Andere lokale overheden doen dat ook volgens jou en dan heb je misschien alweer gelijk maar dat is natuurlijk pas echt off-topic.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 17:43
door Geert
Hoog bod HSL is niet List en Bedrog maar eerder economisch onverstandig. We hebben het in het verleden met andere vervoerders meer gezien, kijk maar naar Veolia die in Limburg (veel) meer verlies maakte dan ingecalculeerd en daarom in 2009 extra geld kreeg van de provincie (http://www.limburger.nl/article/2009091 ... /983404037).
Of kijk naar EBS, dat ook heel veel verlies maakte door zich te voordelig in te schrijven. Situaties die heel erg veel lijken op het hoge bod van NS op de HSL, met als belangrijkste verschil dat zij geen dure en onbetrouwbare vervoermiddelen hebben gekocht.

Natuurlijk beïnvloeden de acties van het ene bedrijf de kansen van een ander bedrijf, maar dat is normaal binnen een markt met meerdere aanbieders. Uiteraard moet je je wel aan de wet houden (en wat Abellio deed lijkt niet echt in de haak), maar een hoog bod doen mag best. Je moet alleen als bedrijf wel voor de consequenties instaan.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 18:41
door atbrg
Het hoge bod had tot doel tegen elke prijs de concurrent van de HSL te weren. Of dat economisch verstandig was deerde de NS niet zo want dat was toch vestzak/broekzak voor de overheid was het algemeen bevinden. Natuurlijk mag een hoog bod zolang het realistisch is. In dit geval is willens en wetens het aanbestedingsproces gefrustreerd met als gevolg dat de reiziger en de belastingbetaler ernstig zijn gedupeerd. List en bedrog op kosten van de samenleving.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 18:47
door deadlock
atbrg schreef:Het hoge bod had tot doel tegen elke prijs de concurrent van de HSL te weren. Of dat economisch verstandig was deerde de NS niet zo want dat was toch vestzak/broekzak voor de overheid was het algemeen bevinden.

Jij hebt de openbare verhoren van de PE Fyra niet gezien gok ik zo... En geschiedenis ken je ook niet. De blanco cheque die de NS had is in de jaren '80 al geschrapt.

Natuurlijk mag een hoog bod zolang het realistisch is. In dit geval is willens en wetens het aanbestedingsproces gefrustreerd met als gevolg dat de reiziger en de belastingbetaler ernstig zijn gedupeerd. List en bedrog op kosten van de samenleving.

Ieder winnend bod is volgens die logica marktfrustratie, maak het even.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 19:10
door atbrg
Jij hebt die openbare verhoren van de PE Fyra wel gezien maar niet begrepen gok ik zo. In ieder geval niet de insteek van Timmer.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 19:13
door deadlock
Vinden mensen jou in het echt aardig? Kan het me niet voorstellen.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 19:23
door Wubbo
atbrg schreef:Het hoge bod had tot doel tegen elke prijs de concurrent van de HSL te weren. Of dat economisch verstandig was deerde de NS niet zo want dat was toch vestzak/broekzak voor de overheid was het algemeen bevinden. Natuurlijk mag een hoog bod zolang het realistisch is. In dit geval is willens en wetens het aanbestedingsproces gefrustreerd met als gevolg dat de reiziger en de belastingbetaler ernstig zijn gedupeerd. List en bedrog op kosten van de samenleving.
Ieder bedrijf mag toch een te hoog bod indienen? Ik had toch ook mogen bieden op de concessie Limburg, en beweren dat ik 0 euro per jaar nodig heb om bij elke halte/station elke 3 minuten een voertuig te laten komen, zowel overdag als 's nachts? Het is dan aan de aanbestedende partij om mij uit te sluiten met een onrealistisch bod.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 20:02
door atbrg
Dat snijt gedeeltelijk wel hout. Natuurlijk mag iedereen zelf weten hoeveel er geboden wordt. NS wist dat ze geen buil kon vallen met een dergelijk extreem bod. NS wist ook dat commerciële concurrenten in de praktijk dat bod nooit konden evenaren gegeven de risico's. Financiën heeft gezien hoe ver die biedingen uit elkaar lagen en had kunnen begrijpen dat het met NS een overeenkomst aanging met een zeer hoog balletje balletje gehalte.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 20:10
door Suus
Dan heeft de politiek toch ook gefaald. Daarna is er nog wel meer misgegaan omdat de topmannen die een plan bedacht hadden om de uitgaven aan de HSL te verantwoorden vanwege één procentpunt te lage punctualiteit de laan uit werden gestuurd door de minister.

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 20:40
door atbrg
Bee schreef:............vanwege één procentpunt te lage punctualiteit de laan uit werden gestuurd door de minister.


Zou dat niet een punctualiteit-percentage uit een eigen NS-onderzoekje geweest zijn?

Re: NS topman stapt op na mogelijk fraude Limburg

Geplaatst: di 23 jun 2015, 20:51
door deadlock
Natuurlijk komen die cijfers uit de koker van NS zelf. Ze zijn nooit bang geweest om slechte cijfers te publiceren.