Agressie in de trein weer vaker gemeld

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12732
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Agressie in de trein weer vaker gemeld

Berichtdoor Wubbo » do 28 aug 2008, 22:15

Agressie in de trein weer vaker gemeld
AMSTERDAM - Het aantal meldingen van agressie in de trein is het tweede kwartaal van dit jaar met vijftien procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Op de treinen tussen Hoorn en Alkmaar steeg het aantal geweldsmeldingen met 280 procent, op het traject Schiphol-Zaandam verdubbelden ze. Dit staat in de tweede kwartaalrapport van de NS.

Bij ernstige incidenten in treinen schiet de politie niet altijd te hulp. In drie van de 39 ernstige incidenten in Noord-Holland werd geen assistentie verleend door de politie.
Bestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten noemt dit onacceptabel: ''Zoiets is dramatisch. Op dat moment staat het personeel met de rug tegen de muur.''

Volgens de NS is de persoonlijke veiligheid van conducteurs nooit in het geding geweest. ''Reizigers zijn nog nooit zo positief geweest over de sociale veiligheid in trein en station,'' zegt een woordvoerder. (HET PAROOL)

Bron: Het Parool

Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12732
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Geweld in trein harder

Berichtdoor Wubbo » do 28 aug 2008, 22:21

do 28 aug 2008, 05:30 | 82 reacties
Geweld in trein harder
Harry van Gelder

AMSTERDAM - Geweld in treinen komt vaker voor en wordt steeds harder. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Nederlandse Spoorwegen. Opmerkelijk is dat bij ernstige incidenten de politie regelmatig niet komt opdraven.

De vakbond FNV bondgenoten vindt dit laatste ontoelaatbaar. "Het personeel staat dan echt met de rug tegen de muur. Ik vind dat de NS en de regiopolitie dit meteen structureel moeten oplossen", zegt bestuurder Roel Berghuis van FNV Bondgenoten. In drie van de 39 ernstige incidenten in Noord-Holland werd er geen assistentie verleend door de regiopolitie, omdat er geen agenten aanwezig waren. Volgens Berghuis betreft het hier gevallen "waar je te vrezen hebt voor je eigen veiligheid".

Uit het interne NS-rapport blijkt dat het aantal incidenten in het tweede kwartaal landelijk met 15 procent is toegenomen; in Noord Holland met 14 procent. Opvallend is dat de ernstige agressie fors toeneemt op lijnen waar in het verleden veel problemen zijn geweest, zoals de spoorlijn van Hoorn naar Alkmaar en die van Schiphol naar Zaandam. Op het eerste traject is de stijging 280 procent en op het tweede 100 procent.

De NS heeft de afgelopen jaren veel geld en mankracht gespendeerd om op deze lijnen het geweld tegen te gaan. Dat lukte ook in eerste instantie. Maar nu de NS minder personeel gebruikt, neemt het weer fors toe. Berghuis vindt dat de NS permanent meer personeel moet inzetten. "Vaak wordt geprobeerd de agressieproblematiek met camera's op te lossen, maar die werken slechts beperkt. Het werkt veel beter als je mensen gebruikt, die maken het verschil."

Bron: De Telegraaf


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten