Pagina 1 van 1

Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Geplaatst: wo 03 sep 2008, 20:53
door Daniel
Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Heerenveen/Eindhoven - De omzet van Bussenfabrikant Berkhof in Heerenveen is in de eerste helft van dit jaar fors afgenomen. De bussendivisie van moederbedrijf behaalde een omzet van 347 miljoen euro. Vorig jaar was dat 387 miljoen euro. Ook de winst van het moederbedrijf daalde, evenals de winst.

De omzet van VDL daalde met 3,5 procent naar 908 miljoen euro in het eerste halfjaar. De nettowinst nam af en kwam uit op 39,2 miljoen euro tegen 51,1 miljoen euro vorig jaar. De daling heeft onder meer te maken met een sterke terugval van de halfgeleidersmarkt, aldus VDL gisteren.

De omzet van de busdivisie is afgenomen met 10 procent. Vorig jaar was voor het busbedrijf een uitzonderlijk jaar met een forse omzetgroei van 16 procent naar 683 miljoen euro.

Het bussenbedrijf is positief over de omzet van het komende halfjaar. Eind juni lag de orderportefeuille van het bedrijf op 309 miljoen euro. In de eerste helft van 2007 was dat 219 miljoen euro. Deze stijging is vooral het gevolg van de megaorder van Connexxion die VDL Bus & Coach ontving voor de productie van 355 stadsbussen.

In alle drie divisies van het bedrijf is de orderportefeuille groter. De totale portefeuille lag op 707 miljoen euro. Dat is 19 procent hoger dan die van 30 juni 2007.

Ondanks het volle orderboek is de VDL Groep, fabrikant van halffabrikaten en eindproducten, verwacht het Eindhovense bedrijf dit jaar met de huidige economische ontwikkelingen mindere resultaten te behalen dan vorig jaar.

VDL maakt onder meer bussen (ov-bussen, touringcars, kleinere bussen), maar ook veersystemen voor de auto-industrie, warmte- en koelinstallaties. De onderneming telt 77 werkmaatschappijen waar in totaal 7551 mensen werken in zestien landen. Eind december waren dat 7490 mensen.

Bron: Friesch Dagblad

Re: Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Geplaatst: do 04 sep 2008, 12:44
door lausteen
Tja, op een gegeven moment houdt het natuurlijk op met die megaorders.. Vorig jaar hebben Arriva en Veolia een vracht Amba's besteld, die gaan ze niet elk jaar vervangen lijkt me :wink: Verder dan Utrecht zit er ook niks aan te komen toch?

Qbuzz haalt z'n bussen ergens anders vandaan toch?

Re: Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Geplaatst: do 04 sep 2008, 14:23
door BR628
Gelukkig wel ja, bij MAN. Oprotten met die Amba's!

Re: Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Geplaatst: do 04 sep 2008, 22:10
door reisthijs
Ze lopen de laatste tijd ook wat grotere orders mis, omdat er bij veel OV-concessies aardgasbussen worden geeist. VDL maakt alleen maar dieselbussen, omdat die toch net zo 'schoon' zijn als aardgasbussen.

Re: Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Geplaatst: vr 05 sep 2008, 10:50
door waldo79
Wat weerhoudt VDL ervan om aardgasbussen te bouwen?

Re: Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Geplaatst: vr 05 sep 2008, 13:12
door Geert
Wellicht hebben ze de kennis daarvoor niet in huis?

Re: Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Geplaatst: vr 05 sep 2008, 13:41
door Karl
Of ze hebben geinvesteerd in het ontwikkelen van schone(re) dieselmotoren (EEV) en het inbouwen daarvan en nu hebben ze op het verkeerde paard gewed.

Re: Bussenbouwer VDL kent een moeizaam jaar

Geplaatst: vr 05 sep 2008, 16:52
door Caspar
lausteen schreef:Tja, op een gegeven moment houdt het natuurlijk op met die megaorders.. Vorig jaar hebben Arriva en Veolia een vracht Amba's besteld, die gaan ze niet elk jaar vervangen lijkt me :wink: Verder dan Utrecht zit er ook niks aan te komen toch?

Qbuzz haalt z'n bussen ergens anders vandaan toch?


Buitenlandse orders?