Pagina 1 van 1

NS-directeur: bezuinigen op het spoor kan niet langer

Geplaatst: di 28 feb 2017, 18:49
door wouter15
NS-directeur: bezuinigen op het spoor kan niet langer

28 februari 2017

De afgelopen jaren is er in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) veel bezuinigd in het spoor, maar dat kan niet meer. Als er niet snel fors extra geld wordt geïnvesteerd, loopt Nederland vast. Dit zei NS-directeur Roger van Boxtel dinsdagochtend tijdens de presentatie van het NS-jaarverslag. Hij greep tijdens deze presentatie de kans om nogmaals te benadrukken hoe belangrijk het is dat er extra geld beschikbaar wordt gesteld voor het spoor en OV.


Van Boxtel typeerde 2016 als een jaar waarin, na alle onregelmatigheden binnen NS in eerdere jaren, weer ruimte was om vooruit te blikken. De spoorvervoerder liet in 2016 extra treinen rijden en de klanttevredenheid steeg, maar de reizigersgroei blijft een uitdaging voor de komende jaren, net zoals de prestaties op de HSL-Zuid. “Het belangrijkste wat wij nu te doen hebben, is om in 2019 te voldoen aan de gestelde contractvoorwaarden; de mid-term review die bepaalt of wij onze concessie op het hoofdrailnet goed vervullen”, aldus de NS-directeur.

Dan moet de concessie op het hoofdrailnet namelijk opnieuw worden aanbesteed. Van Boxtel: “We gaan er alles aan doen om de concessie voor NS veilig te stellen, maar de doelen zijn ambitieus.” Zo is het nodig dat de prestaties op de HSL-Zuid stijgen en stelt de vervoerder zichzelf voor een uitdaging door in 2018 hoogfrequent te gaan rijden tussen Amsterdam en Eindhoven. Tegelijkertijd zal er fors worden geïnvesteerd in extra materieel, omdat het aantal reizigers blijft groeien en de mobiliteit van Nederland volgens Van Boxtel onder druk staat.

Lees verder