Jaar celstraf geëist tegen oud-NS-topman

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
starx
Berichten: 564
Lid geworden op: Wo 26 Feb 2014, 00:25

Jaar celstraf geëist tegen oud-NS-topman

Berichtdoor starx » Di 21 Nov 2017, 15:27

Jaar celstraf geëist tegen oud-NS-topman: 'Het ontbreekt hem aan moreel kompas'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank van Den Bosch een jaar gevangenisstraf geëist tegen voormalig president-directeur Timo Huges van de Nederlandse Spoorwegen (NS) voor diens aandeel in de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg in 2014.

Lees verder: https://www.volkskrant.nl/economie/jaar-celstraf-geeist-tegen-oud-ns-topman-het-ontbreekt-hem-aan-moreel-kompas~a4540571/

- Bron: volkskrant.nl

Een snoeihard oordeel van het OM. Ik vermoed dat ze ook een punt willen maken dat de verantwoordelijken zich niet achter hun bedrijf kunnen verschuilen. Dus ik hoop dat NS voortaan wel 10 keer nadenkt voor ze andermaal de boel proberen te belazeren.

Verder moet mij toch ook van het hart dat de geëiste straf in schril contrast staat met het hele Fyra-debacle. De verantwoordelijken daarvoor zijn niet of nauwelijks gestraft.

nvdw
Berichten: 1231
Lid geworden op: Zo 10 Jun 2012, 14:12

Re: Jaar celstraf geëist tegen oud-NS-topman

Berichtdoor nvdw » Di 21 Nov 2017, 16:11

Dat het OM een jaar cel eist wil niet zeggen dat de rechtbank die eis ook overneemt, of zelfs maar tot dezelfde conclusie als het OM komt. Volgens mij is het bijzonder lastig in dit soort zaken om kwade opzet aan te tonen. En als dat mogelijk is, dan is het de vraag of dat te koppelen is aan de persoon van Huges.

Voor het Fyra-verhaal geldt hetzelfde, of nog wel meer: alle betrokken partijen hebben op een of andere manier gefaald, maar waar is het strafbare feit? Uiteindelijk had de Staat hier zelf kunnen ingrijpen door HSA (dus NS) contractbreuk te verwijten en daar naar te handelen. Dat is om allerlei redenen niet gebeurd.
"Klagen bij de gemeente"

Gebruikersavatar
Mr-W
Berichten: 2735
Lid geworden op: Wo 22 Mei 2013, 21:19

Re: Jaar celstraf geëist tegen oud-NS-topman

Berichtdoor Mr-W » Di 21 Nov 2017, 18:03

nvdw schreef:Dat het OM een jaar cel eist wil niet zeggen dat de rechtbank die eis ook overneemt, of zelfs maar tot dezelfde conclusie als het OM komt. Volgens mij is het bijzonder lastig in dit soort zaken om kwade opzet aan te tonen. En als dat mogelijk is, dan is het de vraag of dat te koppelen is aan de persoon van Huges.

.
Tegen Jos van Rey, voormalig wethouder in Roermond is twee jaar cel geeist, uitendelijk kon niet alles bewezen worden en bleef er 240 u werkstraf over.
Hoger beroep loopt volgens mij nog.

Gebruikersavatar
Vinny
Berichten: 11603
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 19:07

Re: Jaar celstraf geëist tegen oud-NS-topman

Berichtdoor Vinny » Di 21 Nov 2017, 19:29

Het OM eist wel vaker hoge straffen om een signaal uit te delen. Overigens vind ik celstraf voor fraude waarbij eigen persoonlijk gewin niet het doel is geweest sowieso best streng bestraft. Aan de andere kant moet het wel duidelijk zijn dat je niet overal mee weg moet kunnen komen.
"Dames en heren. Op dit moment zijn er geen bijzonderheden. Onze excuses voor het ongemak"


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten