10 Miljoen euro voor duurzame bussen in het ov

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 34254
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

10 Miljoen euro voor duurzame bussen in het ov

Berichtdoor Daniel » za 27 sep 2008, 18:17

10 Miljoen euro voor duurzame bussen in het ov

Den Haag - Staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) stelt 10 miljoen euro beschikbaar voor vijf pilotprojecten met schone en zuinige bussen in het openbaar vervoer (ov). Dit bedrag is donderdag toegekend op het Nationaal Mobiliteits Beraad (NMB).

In het NMB zijn onder meer de koepels van de decentrale overheden vertegenwoordigd. Het bedrag is bestemd om innovatieve en duurzame technologische oplossingen in het ov in de praktijk te testen. De informatie die uit de testen komt, zal openbaar beschikbaar zijn voor vervoerbedrijven en de regionale overheden als concessieverleners.

Het is de ambitie van staatssecretaris Huizinga om de innovatieve bussen versneld op de markt te brengen zodat het wagenpark van het stads-ov de meest schone en zuinige van Europa wordt. De eerste ‘schone’ bussen komen al in 2009 op de weg. Vijf regionale overheden participeren in de experimenten waarin de openbaar vervoerbedrijven voertuigen laten (om)bouwen tot schone en duurzame bussen.

Het bedrag van 10 miljoen euro maakt onderdeel uit van het project ‘Auto van de Toekomst gaat Rijden’. Het kabinet heeft dit project in het leven geroepen om innovaties voor stille, schone, zuinige, slimme en veilige mobiliteit versneld in Nederland op de markt te krijgen. Het project voor schone en zuinige bussen in het ov levert een bijdrage aan duurzame voertuiginnovatie.

Vijf innovatie en duurzame ov-projecten
In vier van de vijf regio’s wordt getest met hybride bussen. Hieraan doen de provincie Zuid-Holland en regio Twente (beiden uitgevoerd door Connexxion), Gelderland (uitgevoerd door Veolia) en de stadsregio Rotterdam (uitgevoerd door de RET) mee. De vijfde pilot betreft een project met een efficïentere gasmotor. In Eindhoven zullen twee bussen van Hermes Groep, voorzien van een mechatronsiche klep, op aardgas/biogas rijden.

Convenanten
Staatssecretaris Huizinga en de regionale overheden ondertekenen in het najaar de convenanten over de experimenten duurzaam ov.

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/

Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 19 gasten