Prorail stelt te specifieke eisen aan ICT-systeem

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Cookie
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1584
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 17:06

Prorail stelt te specifieke eisen aan ICT-systeem

Berichtdoor Cookie » za 04 okt 2008, 13:39

Prorail stelt te specifieke eisen aan ICT-systeem

Standaardisatie van verkeersleidingsystemen komt de markt voor deze systemen ten goede, stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na onderzoek. Infrastructuurbeheerders, zoals Prorail, stellen echter te specifieke eisen aan deze systemen, waardoor leveranciers bijna geen gestandaardiseerd product kunnen leveren.

Infrastructuurbeheerder Prorail stelt te specifieke eisen aan het ict-systeem. Daardoor kunnen leveranciers maar in beperkte mate een gestandaardiseerd product leveren dat kan worden aangeboden aan andere infrastructuurbeheerder. Dat concluderen BSL Management Consultants en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) in een onderzoek naar de markt van toeleveranciers van Prorail. De vaste commissie van Verkeer en Waterstaat gaf opdracht voor het onderzoek.

BSL vindt het belangrijk dat leveranciers op de markt van verkeersleidingsystemen hebben ingezet op harmonisatie en standaardisatie van deze systemen. "Zij kunnen daardoor systemen uiteindelijk goedkoper aan de beheerders aanbieden", schrijft het bureau. Standaardisatie en harmonisatie van verkeersleidingsystemen is daarom een van de aanbevelingen in het onderzoek.

Prorail schrijft in een reactie op het onderzoek dat het bestaande maatwerkoplossingen of concepten actief wil verkennen en wil omzetten naar voor bruikbare architecturen en specificaties. "In die zin nemen we de aanbevelingen die BSL hierin doet ter harte", schrijft de beheerder.

Gezamelijke eisen
Daarnaast vindt BSL dat infrastructuurbeheerders hun ict-systemen anders moeten aanbesteden. In de aanbestedingen moeten geen onnodige nationale eisen of technische specificaties worden gesteld. Europese spoorinfrastructuurbeheerders moeten gezamenlijke eisen aan verkeersleidingsystemen formuleren. "Hoe meer zijn in staat zijn gezamenlijke eisen aan verkeerleidingsystemen te formuleren, hoe beter de aanbodzijde van de markt in staat zal zijn standaardproducten te ontwikkelen die geleverd kunnen worden aan verschillende infrastructuurbeheerders."

De verouderde ict-systemen van Prorail zijn niet de belangrijkste oorzaak van de storingen in het Nederlandse treinverkeer, maar hebben wel een grote impact op incidenten die het treinverkeer verstoren, schrijven de onderzoekers. De infrastructuurbeheerder ‘ziet zich geconfronteerd met een nalatenschap van ict-systemen voor verkeersleiding die meer dan twee decennia geleden zijn ontworpen'.

De beheerder heeft belangrijke stappen gezet om de systemen beter onder controle te krijgen. Dat doen ze onder andere door expertise van deze systemen opnieuw in huis te halen.

Bron: http://www.computable.nl/artikel/ict_to ... steem.html

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12506
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Prorail stelt te specifieke eisen aan ICT-systeem

Berichtdoor Geert » za 04 okt 2008, 18:01

Wat moet ik me precies hierbij voorstellen? De NMa wil graag zien dat er één Europese standaard komt voor VL-systemen, maar daarbij hoeft geen rekening gehouden te worden met lokale eisen/regelgeving?

playertwo
Berichten: 1103
Lid geworden op: vr 14 mar 2008, 20:01

Re: Prorail stelt te specifieke eisen aan ICT-systeem

Berichtdoor playertwo » za 04 okt 2008, 18:59

Sorry hoor, maar voor een systeem dat tientallen miljoenen kost mag je toch echt wel maatwerk eisen?

Daan
Berichten: 2963
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:50

Re: Prorail stelt te specifieke eisen aan ICT-systeem

Berichtdoor Daan » za 04 okt 2008, 19:44

Ja, dat lijkt mij ook... Zoiets speelt er op m'n stageadres nu ook, we willen nieuwe apparatuur, maar wel van een merk waar goede ervaringen mee zijn, en als je dat wilt moet je dus de meest rare eisen gaan stellen in je aanbesteding om dat voor elkaar te krijgen... :?

Gebruikersavatar
webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 8455
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contacteer:

Re: Prorail stelt te specifieke eisen aan ICT-systeem

Berichtdoor webguy » za 04 okt 2008, 20:35

Op gegeven moment moet alles toch richting ETCS gaan: als Prorail systemen die nu worden aanbesteed goed aanbesteed en interfaces worden gebouwd voor de oudere legacy systemen, niet custom-oplossingen, dan komt het vast wel goed.
Verder vind ik wel dat er vaak in bedrijven wordt uitgegaan van het bekende en de oplossingen die er al zijn: maar soms moet er toch iets verder worden gekeken. Bijvoorbeeld alleen maar Dell bestellen is leuk en aardig, maar of dat altijd handig is is de vraag...


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten