Extra beloning Connexxiontopman niet terug te vorderen

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 34254
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Extra beloning Connexxiontopman niet terug te vorderen

Berichtdoor Daniel » di 21 okt 2008, 22:30

Extra beloning Connexxiontopman niet terug te vorderen
DEN HAAG - De staat wist als enige aandeelhouder van vervoersbedrijf Connexxion in 2005 niets van de extra vertrekvergoeding die topman Rob van Holten zou krijgen bij de aanstaande privatisering van het bedrijf. Pas dit jaar is minister Wouter Bos (Financiën) daarvan op de hoogte gesteld, maar het terugvorderen van geld blijkt niet mogelijk.

Hij schrijft dat maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer die eerder om opheldering had gevraagd. Vastgelegd was dat bij Connexxion alleen sprake mocht zijn van maximaal een jaarsalaris bij vertrek.

Bos vindt de extra gemaakte afspraken over twee jaarsalarissen voor twee zittende bestuurders dan ook in strijd met de wet ‘en derhalve nietig’. Hij heeft de raad van commissarissen van Connexxion daarvan op de hoogte gesteld. Andere mogelijkheden zegt Bos niet te hebben. ‘Ontslag van bestuurders en het vaststellen van de voorwaarden daarvan is een bevoegdheid van de raad van commissarissen en niet van de aandeelhoudersvergadering of individuele aandeelhouders’, schrijft Bos.

Vorig jaar nam het Franse Transdev Connexxion over door twee derde van de aandelen over te nemen van de staat.

Bron: ANP via htmfoto.net
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 44140
Lid geworden op: ma 17 mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Extra beloning Connexxiontopman niet terug te vorderen

Berichtdoor Suus » wo 22 okt 2008, 00:21

De bonus wordt nu toch onder andere gebruikt om het bedrijf Qbuzz van de grond te krijgen? Dan is het opzich nog niet zo heel slecht geinvesteerd denk ik, alleen de manier waarop aan het geld is gekomen is natuurlijk twijfelachtig.

De kwestie wordt natuurlijk nog pijnlijker voor Connexxion nu Qbuzz ook echt de concurrentie aangaat (waarvan ik trouwens hoop dat Qbuzz veel succes krijgt, een frisse wind is altijd welkom :pos: ) en er ook een concessie aan is kwijtgeraakt.
Rame à l'approche

Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12732
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Gouden handdruk Connexxion onwettig

Berichtdoor Wubbo » za 25 okt 2008, 12:38

Gouden handdruk Connexxion onwettig
Van onze verslaggever Douwe Douwes
gepubliceerd op 24 oktober 2008 03:00, bijgewerkt op 24 oktober 2008 08:24


den haag - De ontslagvergoedingen die busbedrijf Connexxion in 2005 heeft toegekend, zijn in strijd met de wet. Dat schrijft minister Bos van Financiën aan de Tweede Kamer. Wat hem betreft zijn de afspraken met de bestuurders van het bedrijf niet geldig.

De vertrekpremie die aan bestuurder Rob van Holten is uitbetaald is echter niet terug te vorderen, schrijft Bos. Van Holten verliet het bedrijf in 2007, en toucheerde toen een bedrag van 821 duizend euro. Dat stond gelijk aan drie jaarsalarissen. In de code-Tabaksblat voor goed ondernemingsbestuur is een premie van een jaarsalaris het maximum. Van Holten begon vervolgens een bedrijf dat concurreert met zijn oude werkgever.

Bos heeft de raad van commissarissen per brief laten weten dat wat hem betreft een streep gaat door de regeling voor de zittende bestuurders.

Toen de afvloeiingsregeling werd opgesteld, in 2005, was de staat de enige aandeelhouder van Connexxion. Bos schrijft dat het ministerie van Financiën, dat de deelnemingen van de staat beheert, destijds niet van de regeling op de hoogte was. Omdat die niet in lijn was met het bezoldigingsbeleid dat eerder met de staat was afgesproken, zijn de afspraken wat de minister betreft ‘nietig’. Inmiddels heeft het Franse Transdev tweederde van de aandelen.

Volgens een woordvoerder van Connexxion wil de raad van bestuur niet op de brief reageren. ‘Wij hebben onze visie aan de minister meegedeeld.’ Het bedrijf wacht het Kamerdebat van volgende week af. ‘Dit kan echt niet’, reageert het Kamerlid Mei Li Vos (PvdA) alvast. ‘De vraag is hoe we dit in de toekomst gaan voorkomen.’

Het kabinet praat vandaag over een voorstel van Bos om een plafond op te leggen aan de topsalarissen bij overheidsbedrijven. De PvdA-minister wil een maximum salaris van 350 duizend euro voor het management van bedrijven als de Bank Nederlandse Gemeenten en Holland Casino. Het maximum gaat alleen gelden voor nieuwe contracten. Voor bedrijven met de overheid als aandeelhouder die op de markt opereren, zoals Schiphol en de NS, is geen eenduidig plafond vast te stellen, vindt Bos.

Bron: De Volkskrant


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten