Basisdienstregeling

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Z2N
Berichten: 8495
Lid geworden op: za 10 mar 2012, 23:51
Locatie: Zeist

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Z2N » do 14 mei 2020, 18:16

PHS schreef:.
Ik heb alleen wel mijn twijfels bij de cijfers van het Nibud. Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat dit de gemiddelde uitgaven van een student zijn. Zo is een kamer van 417 euro per maand inclusief g/w/e nauwelijks te doen in een studentenstad, zeker niet in populaire steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen. En als het een gemiddelde is, dan zou er ook rekening moeten zijn gehouden met de studenten die op zichzelf wonen in een studio of appartement, wat al snel richting de 700 à 1000 euro gaat. Verder: 47 euro per maand voor je uiterlijk is behoorlijk karig en een avondje stappen kost al snel een euro of 40-50, dus volgens het Nibud zou de gemiddelde student maar drie keer per maand uitgaan. Dan zouden de studentenkroegen al wel failliet zijn, geloof ik. Maar belangrijk nog, ik mis in de berekening van het Nibud de uitgaven aan vakanties. Dat is een behoorlijke kostenpost voor studenten, ik denk dat je qua reserveringen al snel op zo'n 100-200 euro per maand zit, en de studenten die wereldreizen maken (en dat zijn er helaas heel wat) eerder op de 500 euro per maand.

Gemiddeldes bevragen op basis van eigen individuele waarnemingen is lastig. Ik woon bijvoorbeeld voor 280 inclusief, de SSH heeft nauwelijks woonruimtes (dat is inclusief studio's) die meer dan 400 euro per maand kosten. In de particuliere huur is het inderdaad prijzig, maar dat is een beperkte markt. Verder kosten mijn stapavonden geen 50 euro per keer (ik doe mijn pubquiz 2x per maand, daarbuiten alleen studentenkroegen), en vakanties horen niet echt bij het studentenleven en zijn dus logischerwijs bij de vraag 'Wat kost studeren?' achterwege gelaten.
Some handy safety tips if you’re considering going out socialising:
1. Don’t

Flickr!

Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12617
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Wubbo » do 14 mei 2020, 18:39

PHS schreef:Veruit de meeste stages zijn geannuleerd, ik ken niemand die nu nog stage loopt.
Ah, ik zal mijn stagiairs even vertellen dat hun stage stopt. Het is ongetwijfeld afhankelijk van de opleiding en de sector, maar mijn twee stagiairs zijn echt niet de enigen. Ze reizen alleen niet (of niet dagelijks) naar hun stagebedrijf.

VIRM
Berichten: 4965
Lid geworden op: zo 02 mei 2010, 14:02

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor VIRM » do 14 mei 2020, 19:31

PHS schreef:Ik vermoed dat als de conducteurs weer normaal gaan controleren, het aantal zwartrijders weer gaat afnemen tot het normale niveau. En misschien moet de NS ook maar in Den Haag regelen dat de straffen op zwartrijden tijdelijk fors verhoogd worden, bijvoorbeeld € 500,- in plaats van € 50,-. Dan is het snel afgelopen met de zwartrijders-pandemie.


Worden de HC's vanaf 2 juni dan beter zicjtbaar? Voor de Coronacrisis vond ik de zichtbaarheid al ontzettend laag, en waarschijnlijk gaan ze ook niet controleren op mondkapjes (dus driemaal raden wat daar dan gaat gebeuren met de Nederlandse 'ik-bepaal-het-zelf-wel'-mentaliteit...).
Beul van de blindegeleidelijn

en-es
Berichten: 1543
Lid geworden op: zo 11 dec 2016, 14:11

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor en-es » do 14 mei 2020, 20:13

Conducteurs gaan ook niet handhaven begreep ik.
Blijf thuis! Blijf gezond!

jelmerrr
Berichten: 1244
Lid geworden op: za 16 jan 2016, 17:21

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor jelmerrr » do 14 mei 2020, 20:31

PHS schreef:Veruit de meeste stages zijn geannuleerd, ik ken niemand die nu nog stage loopt. Er is altijd wel een kleine groep die buiten de boot valt, deze studenten moeten het dan maar even uit eigen zak betalen. Dan moet prima lukken; studenten klagen wel dat ze geen inkomsten meer hebben uit bijbaantjes etc., maar ondertussen gaan ze ook niet meer uit, dus dat heft elkaar wel redelijk op.
L


Mijn uitgaven zijn bijna niet veranderd, inkomsten wel. Met welk geld moet je het dan gaan betalen? En dan straks nog de tentamens...

Pim-AllianceB95
Berichten: 982
Lid geworden op: ma 27 sep 2010, 22:27

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Pim-AllianceB95 » do 14 mei 2020, 20:51

Z2N schreef:Dat vind ik eigenlijk best onlogisch. Juist nu heb je spitsverdichters nodig, omdat die voor de betrokken stations cruciale extra capaciteit bieden op de drukkere momenten. Mij lijkt het logischer om de vroege ritten naar Schiphol onder de loep te nemen, en verder alleen scholieren/studentensprinters te schrappen (8900 bijvoorbeeld, die vooral druk is door het mboRijnland bij Lammenschans).

Het aanbieden van veel capaciteit in de spits en weinig in de daluren stimuleert natuurlijk niet de spreiding over de dag die bewerkstelligt moet worden. Aangezien de zitplaatskans op menig traject voor de Coronatijd in de daluren misschien al wel lager was dan in de spits (goed, voor een gedeelte natuurlijk als gevolg van dagjesmensen die nu als het goed is het OV links laten liggen) vind ik het niet heel gek dat men het schaarse personeel niet inzet om een piekcapaciteit in de spits te bieden.

Durashift
Berichten: 4427
Lid geworden op: za 23 mei 2015, 08:39
Locatie: Rhenen

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Durashift » do 14 mei 2020, 21:09

sirvinniei schreef: (..)
Het echte probleem zijn de werktijden. De overheid zou meer dwang moeten zetten om deze te spreiden.Vooralsnog gaat de overheid dit voor de HBO en Uni's gewoon verdichten. Tussen 11 en 15 uur college ( dus om 10 uur reizen en voor 16 uur weer thuis zijn, denk ik dan?) wat mijn inziens een grotere samenkomst op de scholen brengt..
maar ja.. dan is de spreiding in de trein (op papier) wél geregeld.
Slechts probleem verschuiving.

Het kabinet en onderwijsinstellingen hebben afgesproken dat studenten zo min mogelijk gebruikmaken van het openbaar vervoer en sowieso niet reizen tijdens de spits. Dat staat in een Kamerbrief van staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Als er wordt besloten om een deel van het onderwijs op hogescholen en universiteiten weer te hervatten is die reisbeperking een van de voorwaarden.(..)


https://nos.nl/artikel/2333883-kabinet- ... spits.html

PHS
Berichten: 2656
Lid geworden op: vr 28 okt 2016, 14:32

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor PHS » do 14 mei 2020, 21:10

Suus schreef:Op de een of andere manier behoren de essentiële werkers die nu in de trein zitten tot de groepen met de lagere inkomens, en boodschappen zijn de afgelopen tijd duurder geworden. Veel mensen hadden al weinig ruimte voor luxe-uitgaven omdat de overheid de belastingdruk te veel op de consument legt en te weinig doet hun inkomens te verbeteren.


Heb je een onderbouwing voor deze drie beweringen? Of is dit alles jouw indruk, het perspectief van iemand die in een Rotterdamse achterstandswijk woont en dus dagelijks wordt geconfronteerd met armoede, criminaliteit en uitzichtloosheid?

Z2N schreef:
PHS schreef:Ik heb alleen wel mijn twijfels bij de cijfers van het Nibud. Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat dit de gemiddelde uitgaven van een student zijn. Zo is een kamer van 417 euro per maand inclusief g/w/e nauwelijks te doen in een studentenstad, zeker niet in populaire steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen. En als het een gemiddelde is, dan zou er ook rekening moeten zijn gehouden met de studenten die op zichzelf wonen in een studio of appartement, wat al snel richting de 700 à 1000 euro gaat. Verder: 47 euro per maand voor je uiterlijk is behoorlijk karig en een avondje stappen kost al snel een euro of 40-50, dus volgens het Nibud zou de gemiddelde student maar drie keer per maand uitgaan. Dan zouden de studentenkroegen al wel failliet zijn, geloof ik. Maar belangrijk nog, ik mis in de berekening van het Nibud de uitgaven aan vakanties. Dat is een behoorlijke kostenpost voor studenten, ik denk dat je qua reserveringen al snel op zo'n 100-200 euro per maand zit, en de studenten die wereldreizen maken (en dat zijn er helaas heel wat) eerder op de 500 euro per maand.

Gemiddeldes bevragen op basis van eigen individuele waarnemingen is lastig. Ik woon bijvoorbeeld voor 280 inclusief, de SSH heeft nauwelijks woonruimtes (dat is inclusief studio's) die meer dan 400 euro per maand kosten. In de particuliere huur is het inderdaad prijzig, maar dat is een beperkte markt. Verder kosten mijn stapavonden geen 50 euro per keer (ik doe mijn pubquiz 2x per maand, daarbuiten alleen studentenkroegen), en vakanties horen niet echt bij het studentenleven en zijn dus logischerwijs bij de vraag 'Wat kost studeren?' achterwege gelaten.


Het is inderdaad lastig vergelijken als je moet afgaan op je eigen ervaring en de ervaringen die je van je medestudenten kent, maar dan nog associeer ik maandelijkse uitgaven van € 1044,- exclusief collegegeld zoals het Nibud stelt eerder met een bijstandstrekker dan met een student. Een alleenstaande in de bijstand krijgt maandelijks € 999,70 overgemaakt en bouwt iedere maand € 52,62 vakantiegeld op, dus het komt nog redelijk overeen ook. Als je bedenkt dat mensen in de bijstand vaak maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen, dan kan ik mij moeilijk voorstellen dat je van hetzelfde geld ook dure Macbooks, Starbucks koffie en wereldreizen naar Latijns-Amerika kunt maken. Dan wil ik ook wel in de bijstand namelijk :P

Ondanks het puntensysteem zijn de verschillen tussen de huren enorm. Je hebt enorm geluk dat je voor € 280,- inclusief kan wonen, of je hebt gewoon al ettelijke jaren ingeschreven gestaan bij de corporatie. De vrije sector is overigens in sommige steden heel groot, zoals Groningen, en je hebt daar dan ook veel meer beunhazen die exorbitante huren vragen en de markt in de klem houden. De website Sikkom heeft daar wel aardige draadjes over.

Bij die studio's die jij noemt heeft SSH overigens de maximale huurtoeslag bij inbegrepen, wat behoorlijk de werkelijke huur vertekent. De eisen voor huurtoeslag zijn behoorlijk streng, veel mensen komen er niet of niet voor een volledige toeslag in aanmerking.

Wubbo schreef:
PHS schreef:Veruit de meeste stages zijn geannuleerd, ik ken niemand die nu nog stage loopt.

Ah, ik zal mijn stagiairs even vertellen dat hun stage stopt. Het is ongetwijfeld afhankelijk van de opleiding en de sector, maar mijn twee stagiairs zijn echt niet de enigen. Ze reizen alleen niet (of niet dagelijks) naar hun stagebedrijf.


Wat is je punt? Ik heb niet gezegd dat alle stages zijn afgezegd... En het probleem speelt wel degelijk, zie bijvoorbeeld https://www.ukrant.nl/magazine/het-werk ... n-wachten/

jelmerrr schreef:
PHS schreef:Veruit de meeste stages zijn geannuleerd, ik ken niemand die nu nog stage loopt. Er is altijd wel een kleine groep die buiten de boot valt, deze studenten moeten het dan maar even uit eigen zak betalen. Dan moet prima lukken; studenten klagen wel dat ze geen inkomsten meer hebben uit bijbaantjes etc., maar ondertussen gaan ze ook niet meer uit, dus dat heft elkaar wel redelijk op.
L


Mijn uitgaven zijn bijna niet veranderd, inkomsten wel. Met welk geld moet je het dan gaan betalen? En dan straks nog de tentamens...


Jij gaat nooit uit, nooit naar de kapper, onderneemt geen activiteiten die geld kosten en en je gaat ook niet op vakantie? Alleen dan kan ik me voorstellen dat je uitgaven niet zijn veranderd, de meeste mensen sparen namelijk geld uit momenteel.

jelmerrr
Berichten: 1244
Lid geworden op: za 16 jan 2016, 17:21

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor jelmerrr » do 14 mei 2020, 21:15

-Ik ga nooit uit klopt
-Kapper betalen mijn ouders
-Met wie zou ik normaal activiteiten moeten hebben?
-Vakantie alleen met mijn ouders en broertjes, oftewel betaal ik niet. En tevens zijn die parken gewoon open want in Nederland.

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 43242
Lid geworden op: ma 17 mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Suus » do 14 mei 2020, 21:24

Je bekijkt het maar PHS, elke poging om constructief met je in discussie te gaan loopt uit de hand omdat mensen weigeren aan jouw gedachtenpatroon te voldoen. Daar heb ik geen zin meer in.
Rame à l'approche

Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12617
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Wubbo » do 14 mei 2020, 22:26

PHS schreef:
Wubbo schreef:
PHS schreef:Veruit de meeste stages zijn geannuleerd, ik ken niemand die nu nog stage loopt.

Ah, ik zal mijn stagiairs even vertellen dat hun stage stopt. Het is ongetwijfeld afhankelijk van de opleiding en de sector, maar mijn twee stagiairs zijn echt niet de enigen. Ze reizen alleen niet (of niet dagelijks) naar hun stagebedrijf.


Wat is je punt? Ik heb niet gezegd dat alle stages zijn afgezegd... En het probleem speelt wel degelijk, zie bijvoorbeeld https://www.ukrant.nl/magazine/het-werk ... n-wachten/
Jij zei dat "veruit de meeste" stages zijn afgezegd. Van wat ik uit mijn omgeving zie is dat niet waar. En ja, ik weet dat het speelt en dat er in een aantal sectoren nauwelijks een stagiair te vinden is, maar dat is gewoon niet voor alle sectoren waar.

PHS schreef:Jij gaat nooit uit, nooit naar de kapper, onderneemt geen activiteiten die geld kosten en en je gaat ook niet op vakantie? Alleen dan kan ik me voorstellen dat je uitgaven niet zijn veranderd, de meeste mensen sparen namelijk geld uit momenteel.
Ik werk nu vanuit huis en geef meer geld uit dan normaal:

- De verwarming is de hele dag aan in plaats van uit, de gasrekening is dus omhoog gegaan
- Ik verbruik meer elektriciteit
- Ik verbruik meer water
- Ik geef meer uit aan eten (normaal eet ik mijn bammetjes achter mijn bureau, nu neem ik meer tijd om te lunchen en neem ik iets anders dan een boterham met pindakaas)
- Uit eten gaan is ingeruild voor thuis uitgebreider koken en vaker thuis laten bezorgen
- Minder vaak vrienden op bezoek te eten wordt gecompenseerd door minder vaak op bezoek te gaan bij vrienden om daar te eten
- Nu ik meer thuis ben heb ik tijd om klussen op te pakken die ik normaal niet zou doen, dus heb ik geld uitgegeven bij het tuincentrum en de bouwmarkt
- Mijn museumjaarkaart loopt gewoon door dus daar geef ik niet minder aan uit

Het enige waar ik op bespaar is de vakantie. Maar die is met vakantiedagen en al doorgeschoven naar volgend jaar, dus dat is alleen maar uitstel.

TLP
Berichten: 988
Lid geworden op: vr 09 dec 2011, 14:07

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor TLP » do 14 mei 2020, 22:36

Durashift schreef:Vooralsnog gaat de overheid dit voor de HBO en Uni's gewoon verdichten. Tussen 11 en 15 uur college ( dus om 10 uur reizen en voor 16 uur weer thuis zijn, denk ik dan?) wat mijn inziens een grotere samenkomst op de scholen brengt..
maar ja.. dan is de spreiding in de trein (op papier) wél geregeld.
Slechts probleem verschuiving.

Ik snap wat dat betreft niet waarom de colleges niet ook 's avonds kunnen worden gegeven. Dan is er wel een grotere spreiding. Je zou ook ervoor kiezen om colleges tussen 15 en 19 uur te geven, dan houd je de studenten ook uit de drukste ritten.

Gebruikersavatar
Z2N
Berichten: 8495
Lid geworden op: za 10 mar 2012, 23:51
Locatie: Zeist

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Z2N » do 14 mei 2020, 22:45

PHS schreef:
Z2N schreef:Gemiddeldes bevragen op basis van eigen individuele waarnemingen is lastig. Ik woon bijvoorbeeld voor 280 inclusief, de SSH heeft nauwelijks woonruimtes (dat is inclusief studio's) die meer dan 400 euro per maand kosten. In de particuliere huur is het inderdaad prijzig, maar dat is een beperkte markt. Verder kosten mijn stapavonden geen 50 euro per keer (ik doe mijn pubquiz 2x per maand, daarbuiten alleen studentenkroegen), en vakanties horen niet echt bij het studentenleven en zijn dus logischerwijs bij de vraag 'Wat kost studeren?' achterwege gelaten.


Het is inderdaad lastig vergelijken als je moet afgaan op je eigen ervaring en de ervaringen die je van je medestudenten kent, maar dan nog associeer ik maandelijkse uitgaven van € 1044,- exclusief collegegeld zoals het Nibud stelt eerder met een bijstandstrekker dan met een student. Een alleenstaande in de bijstand krijgt maandelijks € 999,70 overgemaakt en bouwt iedere maand € 52,62 vakantiegeld op, dus het komt nog redelijk overeen ook. Als je bedenkt dat mensen in de bijstand vaak maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen, dan kan ik mij moeilijk voorstellen dat je van hetzelfde geld ook dure Macbooks, Starbucks koffie en wereldreizen naar Latijns-Amerika kunt maken. Dan wil ik ook wel in de bijstand namelijk :P

Je redeneert nog steeds vanuit eigen perspectief, en niet vanuit een gemiddelde dat het Nibud geeft en je zelf niet kan geven. Van de studenten in mijn Utrechtse netwerk huurt het grootste deel bij SSH, de reden dat dat bij mij langer duurde is omdat ik later van studie(stad) gewisseld ben en dus later ben ingeschreven bij de SSH. Koffie haal je niet bij de Starbucks maar met een geleende UU-koffiekaart (die je krijgt bij een bijbaantje voor de faculteit), en mijn studielaptop is een Chromebook van 200 euro, daarvan zijn er in mijn studentenhuis (van 10 man) drie aanwezig. En je blijft maar doorhameren op peperdure pretvakanties, terwijl ik al zei dat het Nibud die niet als studeren ziet. (A)

TLP schreef:
Durashift schreef:Vooralsnog gaat de overheid dit voor de HBO en Uni's gewoon verdichten. Tussen 11 en 15 uur college ( dus om 10 uur reizen en voor 16 uur weer thuis zijn, denk ik dan?) wat mijn inziens een grotere samenkomst op de scholen brengt..
maar ja.. dan is de spreiding in de trein (op papier) wél geregeld.
Slechts probleem verschuiving.

Ik snap wat dat betreft niet waarom de colleges niet ook 's avonds kunnen worden gegeven. Dan is er wel een grotere spreiding. Je zou ook ervoor kiezen om colleges tussen 15 en 19 uur te geven, dan houd je de studenten ook uit de drukste ritten.

Dat gebeurt al voldoende, een van de vakken die ik nu volg zou eigenlijk hoorcolleges geven op dinsdagen tussen 17:15 en 19:00. Het is echt niet zo dat studenten van maandag tot vrijdag van 9 tot 5 op de universiteit zitten, buiten coronatijden reisde ik per week gemiddeld 1x heen en 1x terug in de traditionele spitsuren.
Some handy safety tips if you’re considering going out socialising:
1. Don’t

Flickr!

Gebruikersavatar
Chrysa
Berichten: 6131
Lid geworden op: za 21 mei 2016, 21:12

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Chrysa » do 14 mei 2020, 22:58

TLP schreef:Ik snap wat dat betreft niet waarom de colleges niet ook 's avonds kunnen worden gegeven. Dan is er wel een grotere spreiding. Je zou ook ervoor kiezen om colleges tussen 15 en 19 uur te geven, dan houd je de studenten ook uit de drukste ritten.


In de randstad kan dat prima, maar ik kan me goed voorstellen dat je in de wat meer landelijke gebieden een groot deel van de thuiswonende studenten kwijt bent, simpelweg omdat er dan geen OV naar huis meer is.

umbusko
Berichten: 1702
Lid geworden op: zo 28 okt 2018, 16:45
Locatie: Maastricht/Nijmegen

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor umbusko » do 14 mei 2020, 23:01

Z2N schreef:tussen 17:15 en 19:00.

Wat een rottijd zeg. :X

Zelf heb ik wel eens een tentamen gehad van 18:00 tot 21:00, dat vond ik ook niet zo aangenaam. :')

sirvinniei
Berichten: 2583
Lid geworden op: vr 04 okt 2013, 08:27
Locatie: Amsterdam

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor sirvinniei » do 14 mei 2020, 23:02

Chrysa schreef:
TLP schreef:Ik snap wat dat betreft niet waarom de colleges niet ook 's avonds kunnen worden gegeven. Dan is er wel een grotere spreiding. Je zou ook ervoor kiezen om colleges tussen 15 en 19 uur te geven, dan houd je de studenten ook uit de drukste ritten.


In de randstad kan dat prima, maar ik kan me goed voorstellen dat je in de wat meer landelijke gebieden een groot deel van de thuiswonende studenten kwijt bent, simpelweg omdat er dan geen OV naar huis meer is.

In de randstad reizen ook veel mensen vanuit het halve land. Volgens mij was in in mijn eerste jaar op de VU vrijwel de enige die op kamers woonde.
Daarnaast zijn delen van Noord Holland in het weekend en 's avonds ook slecht bereikbaar.
Ik heb geen onderschrift

Gebruikersavatar
Z2N
Berichten: 8495
Lid geworden op: za 10 mar 2012, 23:51
Locatie: Zeist

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Z2N » do 14 mei 2020, 23:06

umbusko schreef:
Z2N schreef:tussen 17:15 en 19:00.

Wat een rottijd zeg. :X

Zelf heb ik wel eens een tentamen gehad van 18:00 tot 21:00, dat vond ik ook niet zo aangenaam. :')

Mijn worst offender was een tentamen van 19:00 tot 22:00. Zodanig laat dat je je moest afvragen of als je klaar was bus 12 überhaupt nog wel reed, of dat ik met de 28 terug naar het CS zou moeten gaan. :')
Some handy safety tips if you’re considering going out socialising:
1. Don’t

Flickr!

PHS
Berichten: 2656
Lid geworden op: vr 28 okt 2016, 14:32

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor PHS » do 14 mei 2020, 23:25

jelmerrr schreef:-Ik ga nooit uit klopt
-Kapper betalen mijn ouders
-Met wie zou ik normaal activiteiten moeten hebben?
-Vakantie alleen met mijn ouders en broertjes, oftewel betaal ik niet. En tevens zijn die parken gewoon open want in Nederland.


In jouw geval sparen jouw ouders deze kosten en houden ze dus geld over. Voor het totaalplaatje maakt het dan niet zo veel uit, toch?

Suus schreef:Je bekijkt het maar PHS, elke poging om constructief met je in discussie te gaan loopt uit de hand omdat mensen weigeren aan jouw gedachtenpatroon te voldoen. Daar heb ik geen zin meer in.


Lekker rustig!

Wubbo schreef:Ik werk nu vanuit huis en geef meer geld uit dan normaal:


Oké, ik kan best meegaan in jouw voorbeelden van zaken waar je nu meer geld aan uitgeeft, maar vergeet je niet ook een heleboel zaken? Afhankelijk wat op jou van toepassing is, gaat het om besparingen als de kapper (bijv. € 20), paramedische kosten (bijv. € 100-200), winkelen in de stad (bijv. € 50-100), vervoer naar het museum waar je gratis toegang toe hebt met je museumjaarkaart (bijv. € 10), nog even wat drinken op een terras (bijv. € 10), 's avonds een concertbezoek (bijv. € 40) enz. enz. Ik wil best geloven dat je aan het einde van deze maanden minder geld hebt overgehouden dan anders, maar zou dat niet ook kunnen komen doordat je luxe-uitgaven hebt gedaan die je anders niet zou doen? Daar reken ik bijvoorbeeld ook het klussen, tuinieren of het aanschaffen van nieuwe apparaten toe, vermits je die uitgaven anders niet had gedaan. Alleen dan kun je tot een behoorlijke vergelijking komen, is althans mijn opvatting.

Z2N schreef:Je redeneert nog steeds vanuit eigen perspectief, en niet vanuit een gemiddelde dat het Nibud geeft en je zelf niet kan geven. Van de studenten in mijn Utrechtse netwerk huurt het grootste deel bij SSH, de reden dat dat bij mij langer duurde is omdat ik later van studie(stad) gewisseld ben en dus later ben ingeschreven bij de SSH. Koffie haal je niet bij de Starbucks maar met een geleende UU-koffiekaart (die je krijgt bij een bijbaantje voor de faculteit), en mijn studielaptop is een Chromebook van 200 euro, daarvan zijn er in mijn studentenhuis (van 10 man) drie aanwezig. En je blijft maar doorhameren op peperdure pretvakanties, terwijl ik al zei dat het Nibud die niet als studeren ziet.


Maar waarom kloppen de cijfers van het Nibud? Omdat het het Nibud is? Ik ga geen aluhoedje opzetten hoor, maar mijn hele verhaal draait erom dat wat ik om mij heen zie (dus ja, ik spreek voortdurend uit eigen perspectief, waar Suus mij fijntjes op heeft gewezen) gewoon totaal niet strookt met wat het Nibud als gemiddelde ziet. Het kan best zijn dat het Nibud gelijk heeft en ergens hoop ik het zelfs, maar je weet als universitair student ook dat net een andere onderzoeksmethode of andere respondenten het verschil kan maken. Aangezien ik het onderzoek van het Nibud nergens heb aangetroffen, kan ik het ook niet controleren en zal ik dus een zekere argwaan houden als iets in mijn eigen ogen niet klopt.

Ik zal mij in jouw perspectief proberen te verplaatsen. Zonder je te willen beledigen: ik heb de indruk dat jij onder het gemiddelde zit wat het Nibud heeft berekend, althans dat maak ik op uit de informatie die je hier verstrekt. Je hebt een lage huur, geen dure computer en je koffie haal je gratis, en jouw netwerk is niet veel anders. Ik kan mij dan best voorstellen dat de cijfers van het Nibud in jouw ogen kloppen, maar zou het zo kunnen zijn dat jouw netwerk bestaat uit mensen waar je een connectie mee hebt, en dat dat waarschijnlijk ook mensen zijn die gemiddeld of onder het gemiddelde van het Nibud zitten? Laten we het eens omkeren: als je bij het corps zou zitten en naar het Honours College zou gaan, zou je dan misschien een ander netwerk hebben opgebouwd en daardoor een ander referentiekader hebben gekregen?

Gebruikersavatar
Z2N
Berichten: 8495
Lid geworden op: za 10 mar 2012, 23:51
Locatie: Zeist

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Z2N » do 14 mei 2020, 23:43

Daarom vraag ik je ook om andere cijfers te geven die bij je verhaal passen, maar dat doe je niet. Ik onderbouw mijn ervaringen met statistiek, terwijl je zelf blijft praten vanuit persoonlijke ervaringen. De ervaringen van ons botsen (enorm), maar het gemiddelde van de twee komt best in de buurt van het gemiddelde dat het Nibud noemt.
Some handy safety tips if you’re considering going out socialising:
1. Don’t

Flickr!

PHS
Berichten: 2656
Lid geworden op: vr 28 okt 2016, 14:32

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor PHS » vr 15 mei 2020, 00:05

Je duikt de vraag, Z2N. Het is erg makkelijk om de ander om statistieken te vragen terwijl je weet dat die er niet zijn, het Nibud is de enige instantie die hier onderzoek naar doet. Dat het Nibud de enige is, lijkt mij overigens eerder tegen dan voor het Nibud pleiten, omdat je dus geen vergelijkingsmateriaal hebt afgezien van wat je zelf waarneemt. Ik vraag mij oprecht af wat jouw waarnemingen zijn en of je zelf denkt dat die waarnemingen een goede afspiegeling zijn, bijvoorbeeld aan de hand van de studie die je volgt. Zo weet ik heus wel dat mijn studieomgeving met name studenten met een rijke achtergrond trekt, waar ikzelf dus relatief bleek bij afsteek aangezien ik zo rond het gemiddelde zit, althans volgens het Nibud.

Gebruikersavatar
Z2N
Berichten: 8495
Lid geworden op: za 10 mar 2012, 23:51
Locatie: Zeist

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Z2N » vr 15 mei 2020, 00:34

Nou ja, ik vraag je om een onderbouwing onder je standpunt dat de cijfers van het Nibud niet kloppen. Als je die niet kan geven, is je standpunt niets meer dan een verwaarloosbare mening, en is daarover verder discussiëren doelloos. (A)
Some handy safety tips if you’re considering going out socialising:
1. Don’t

Flickr!

SuperGhost
Berichten: 3186
Lid geworden op: ma 28 jul 2014, 05:41

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor SuperGhost » vr 15 mei 2020, 00:44

sirvinniei schreef:
Chrysa schreef:
TLP schreef:Ik snap wat dat betreft niet waarom de colleges niet ook 's avonds kunnen worden gegeven. Dan is er wel een grotere spreiding. Je zou ook ervoor kiezen om colleges tussen 15 en 19 uur te geven, dan houd je de studenten ook uit de drukste ritten.


In de randstad kan dat prima, maar ik kan me goed voorstellen dat je in de wat meer landelijke gebieden een groot deel van de thuiswonende studenten kwijt bent, simpelweg omdat er dan geen OV naar huis meer is.

In de randstad reizen ook veel mensen vanuit het halve land. Volgens mij was in in mijn eerste jaar op de VU vrijwel de enige die op kamers woonde.
Daarnaast zijn delen van Noord Holland in het weekend en 's avonds ook slecht bereikbaar.
Daarnaast gaan we er te gemakkelijk vanuit dat studenten allemaal geen bijbaan meer hebben (zijn ook genoeg studenten die in de zorg of bijv. bij een supermarkt bijbanen hebben en dus nog altijd moeten werken) en dat docenten allemaal beschikbaar zijn (ook voor docenten kunnen die OV-beperkingen er zijn, of juist beperkingen in het gezinsleven. Maar bijvoorbeeld ook omdat die docenten 's avonds al lesgeven aan de deeltijdstudenten...)

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 12739
Lid geworden op: do 13 mar 2008, 10:20
Locatie: Utca030
Contacteer:

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Aking » vr 15 mei 2020, 00:45

Maar wat vind het Nibud nou van de basisdienstregeling? *O*
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

PHS
Berichten: 2656
Lid geworden op: vr 28 okt 2016, 14:32

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor PHS » vr 15 mei 2020, 07:15

Z2N schreef:Nou ja, ik vraag je om een onderbouwing onder je standpunt dat de cijfers van het Nibud niet kloppen. Als je die niet kan geven, is je standpunt niets meer dan een verwaarloosbare mening, en is daarover verder discussiëren doelloos. (A)

Als je geen antwoord geeft op vragen, dan komen we niet veel verder nee :X

En je realiseert je nog steeds niet dat iemand die geen statistisch bewijs kan presenteren ook gelijk kan hebben, dus het is een beetje makkelijk om mijn mening af te doen als verwaarloosbaar. Maar kennelijk discussieer jij nooit over hypothesen en acht jij kwalitatief onderzoek inferieur aan kwantitatief onderzoek. Ik ben nou wel erg benieuwd wat jij op die universiteit van je doet -o-

Gebruikersavatar
Ronaldussen
Berichten: 5090
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 22:21

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Ronaldussen » vr 15 mei 2020, 08:39

PHS schreef:
Ronaldussen schreef:En wat draagt het schrappen van veel abonnementen (die nu wel betaald worden, maar veelal niet gebruikt) bij aan een goede financiële positie van NS? Het zijn 'vaste' inkomsten die je dan schrapt. Ik vraag me af of het verhogen van de tarieven die inkomstenderving goedmaakt. Bovendien zadel je met het verhogen van de tarieven reizigers die noodzakelijke reizen maken en geen alternatief hebben nog eens op met extra kosten. Niet heel erg sociaal en wenselijk...


Ik heb de indruk dat de reizigers die hun abonnement niet gebruiken het al hebben stopgezet, ook omdat een deel van de werkgevers geen reiskostenvergoeding betaalt bij thuiswerken, of dat gedwongen is of niet. Ik wil de reiziger zo veel mogelijk prikkelen om níet te reizen, hoe paradoxaal dat ook klinkt. Het verhogen van de prijzen en het dwingen om op saldo te reizen lijkt mij behoorlijk effectief. Je zal anders vanaf 1 juni gaan zien dat er weer meer mensen in de trein stappen voor niet noodzakelijke reizen, en dat wordt het te druk en kan je zomaar een massale verspreiding va het virus krijgen. Dat moeten we gewoon niet willen, lijkt me.
Je beantwoordt nog steeds niet de vraag wat het schrappen van abonnementen bijdraagt aan een goede financiële positie van de NS en je gaat niet in op de opmerking dat het niet heel erg wenselijk en sociaal is om mensen op te zadelen met (veel) extra kosten, die noodzakelijk met het OV reizen en geen alternatief hebben.
*Kabbelkabbel*
*Ken het zijn dat ik je ergens van kan?*


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten