Basisdienstregeling

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Mikos
Berichten: 5016
Lid geworden op: wo 26 mar 2008, 19:04
Contacteer:

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Mikos » zo 14 jun 2020, 15:34

Daar zijn al allerlei scenario's voor uitgeschreven in draaiboeken, denk aan LUD en andere regionale uitdunningen. Dat je het misschien niet kent wil niet zeggen dat het er niet al is. Bij de Basisdienstregeling kwamen er allerlei factoren bij elkaar waarbij in zeer korte tijd heel veel beslissingen genomen moesten worden. Een van die factoren was het toekomstbeeld; zodra er weer IC's zouden gaan rijden wil je namelijk niet dat de hele dienstregeling daarvoor opnieuw volledig op de kop moet. En er is ook aan de Basisdienstregeling onderweg geschaafd (door schade en schande) waarbij aansluitingen zijn hersteld.

Dit soort dingen kun je toch nooit in één keer goed doen. In de meeste situaties voldoet een scenario, maar in veel gevallen zijn er bijkomende factoren die voor complicaties zorgen. In het geval van de Basisdienstregeling was een van die factoren het wegvallen van een (groot) deel van het personeel. De laatste keer dat dat gebeurde was... nooit? En zo leer je van iedere situatie. Dat wordt nu meegenomen in de draaiboeken als een scenario en je zult zien dat het hierna (hopelijk) nooit meer voorkomt. Je kunt niet op alles voorbereid zijn.

Bemined
Berichten: 2114
Lid geworden op: vr 14 aug 2015, 19:45

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Bemined » zo 14 jun 2020, 15:36

In principe hoeft het geen aparte nooddienstregeling te zijn, je zou de dienstregeling die 's avonds na 21:00 en op zondagochtend gebruikt wordt als basis kunnen nemen. Daar zijn ook de nodige aansluitingen die niet zo fraai zijn omdat deze dienstregeling over het algemeen het gevolg is van het schrappen van treinen zonder gebruik te maken van de vrijgekomen ruimte op het spoor.

Het maakt de overgang van overdag naar avond wel lastiger, daar is dan veel meer maatwerk nodig, zeker daar waar corridors elkaar raken. Maar ja, een goede dienstregeling is nou eenmaal ingewikkeld. Als je alleen optimaliseert voor de spits ben je sneller klaar maar is het OV 's avonds minder interessant.

SuperGhost
Berichten: 3361
Lid geworden op: ma 28 jul 2014, 05:41

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor SuperGhost » zo 14 jun 2020, 16:56

Mikos schreef:Daar zijn al allerlei scenario's voor uitgeschreven in draaiboeken, denk aan LUD en andere regionale uitdunningen. Dat je het misschien niet kent wil niet zeggen dat het er niet al is.
Je gaat hier alleen voorbij een cruciaal onderdeel van mijn zin: "waar ze ook jaarlijks advies over aan moeten vragen"
Die scenario's liggen bij NS op de plank, maar het LOCOV heeft voor zover ik weet er nooit advies op mogen geven.

Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12732
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Re: Basisdienstregeling

Berichtdoor Wubbo » zo 14 jun 2020, 20:06

Het LOCOV heeft er in ieder geval in 2018 wat over mogen vinden, naar het ministerie. Zo te zien zijn er nog wel meer reacties op, maar er wordt niet jaarlijks advies over gevraagd zoals bij de standaard dienstregelingswijziging wel het geval is.


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten