Bendes skimmen kaartjesautomaat

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12732
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Bendes skimmen kaartjesautomaat

Berichtdoor Wubbo » za 25 okt 2008, 12:32

Bendes skimmen kaartjesautomaat
door Hélène Schenk helene.schenk@bndestem.nl . zaterdag 25 oktober 2008 | 10:12 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 25 oktober 2008 | 11:51

BREDA - De Nederlandse Spoorwegen luiden de noodklok over criminelen die de kaartjesautomaten op NS-stations manipuleren om zo gegevens van bankpassen te kopiëren.

Vervolgens plunderen de bendes met nagemaakte passen de bijbehorende rekeningen.

"Het skimmen in winkels is teruggebracht tot nul" , zegt woordvoerder Bob Goulooze van Currence, de organisatie die toezicht houdt op kwaliteit en veiligheid van het betalingsverkeer in Nederland. Bijna alle pinautomaten die niet meer aan de veiligheidseisen voldeden, zijn vervangen. Criminelen hebben hun werkterrein nu verlegd naar de buitenautomaten: onbemande pinautomaten (van banken en benzinestations) en kaartjesautomaten die met name te vinden zijn op de NS-stations.

" We hebben heel veel last van skimmers", zegt woordvoerster Marlies van Daalen van de NS. "Er wordt op grote schaal geskimd. Niet alleen bij ons, maar ook bij banken. Het is vechten tegen de bierkaai." Goulooze bevestigt in reactie op de uitspraken van Van Daalen dat 'de NS inderdaad buitenproportioneel de dupe zijn van skimmers'. Slachtoffer zijn in feite de banken, want die moeten de schade vergoeden. Om hoeveel schade het gaat, willen de woordvoerders van de NS en Currence niet zeggen. Wel wil Goulooze kwijt dat het vooral Oost-Europese bendes zijn die zich met skimmen bezig houden en dat hun aantal groeit. "Deze week zijn er weer drie groepen opgepakt, maar er staan steeds weer nieuwe klaar om de activiteiten voort te zetten."

Het probleem is zo groot dat er tonnen worden uitgetrokken voor de campagne 'Pinnen, hou je hoofd erbij', die half november van start gaat. Kern van de boodschap: Scherm tijdens het pinnen met je hand het toetsenbord af, óók in zogenaamde 'buitensituaties', dus ook bij benzinepompen en kaartjesautomaten.

Bron: BN DeStem

Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten