Elektriciteitsverbruik

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
math1985
Berichten: 179
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 15:40

Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor math1985 » Vr 21 Nov 2008, 12:42

Het weetje van de dag bericht vandaag:

Van alle elektriciteit die in Nederland wordt opgewekt gaat ongeveer
1 procent naar de Nederlandse Spoorwegen.


Zou dit kloppen (even NS verangend door ProRail)?

Gebruikersavatar
reisthijs
Berichten: 3991
Lid geworden op: Ma 31 Mar 2008, 19:35
Locatie: Utrecht

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor reisthijs » Vr 21 Nov 2008, 13:10

NS bevestigd hier (op de oude site nog) 1,4 terrawattuur per jaar te gebruiken = 1,3% van het totale Nederlandse elektriciteitsgebruik.

math1985 schreef:(even NS verangend door ProRail)?
NS koopt zelf elektriciteit in bij Essent (volgens dit bericht van Infrasite), Prorail heeft daar dus niets mee van doen. Maar hoe dat (technisch gezien) kan, als een andere vervoerder onder dezelfde bovenleiding rijdt en ergens anders stroom inkoopt, is mij een raadsel.
"Laat uitstappers voorgaan. Zij maken plaats voor u."

Daan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2963
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:50

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Daan » Vr 21 Nov 2008, 13:15

Is hetzelfde als dat je zelf een energieleverancier kan kiezen. Dan komen ze ook niet bij je om een ander kabeltje aan te sluiten, die stroom krijg je ook gewoon over hetzelfde draadje.

Gebruikersavatar
Aking
Berichten: 3257
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 10:20
Locatie: Utrecht/Sremska Kamenica
Contact:

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Aking » Vr 21 Nov 2008, 14:15

En de NS heeft in elke trein een verbruiksmeter hangen? :P
WorldonRails.nl alles over Internationale treinreizen

Daan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2963
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:50

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Daan » Vr 21 Nov 2008, 15:00

Neuh, vast niet :P

Al zou dat bij VIRM nog wel eens kunnen.

Gebruikersavatar
Caspar
Berichten: 6588
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 10:37

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Caspar » Vr 21 Nov 2008, 19:52

Hoe zou men dat dan meten dat een trein al dan niet stroom terug zou geven bij het remmen? Men zegt dat machinisten volgens het nieuwe rijden dat bv bij sprinters doen.

Gebruikersavatar
Dubbele P
Berichten: 764
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:36
Locatie: Vlodrop [Vdp]

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Dubbele P » Vr 21 Nov 2008, 20:30

Wat ze bij het nieuwe rijden doen, is voor zover ik weet de stroomafnemers aflaten op punten waar je je uit kunt laten drijven, bijvoorbeeld bij binnenkomst van een station. Las daar laatst ergens een artikel over, maar weet niet meer precies waar.

Gebruikersavatar
Caspar
Berichten: 6588
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 10:37

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Caspar » Vr 21 Nov 2008, 20:33

Ik heb dat eigenlijk nog nooit zien gebeuren als ik op een station sta :roll:

Gebruikersavatar
Vinny
Berichten: 10999
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 19:07

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Vinny » Vr 21 Nov 2008, 21:44

Aking schreef:En de NS heeft in elke trein een verbruiksmeter hangen? :P

Nee, maar dat zal binnenkort wel weer een keer verplicht worden. Op dit moment worden de kosten evenredig verdeeld naar vervoeromvang. Er wordt maar op een zeer beperkt aantal gebieden door de contractsector 'onder de draad' gereden, dus een berekening volstaat nog...
"Dames en heren. Op dit moment zijn er geen bijzonderheden. Onze excuses voor het ongemak"

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 11923
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Geert » Vr 21 Nov 2008, 22:12

Op dit moment wordt per materieeltype een gemiddeld energieverbruik gemeten. Daarin wordt ook de stroom die weer wordt teruggevoerd bij het remmen meegerekend. Op basis van diverse gemiddeldes wordt uiteindelijk een totaal energieverbruik berekend. Dat zal vast niet al te nauwkeurig zijn :P

@Dubbele P: de stroomafnemers worden niet neergelaten, alleen bij een aantal bovenleidingloze bruggen. Anders kan er ook geen energie worden teruggevoerd he ;)

Wubbo
OVNL-beheerder
Berichten: 9530
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Wubbo » Vr 21 Nov 2008, 22:30

Stroomverbruik is gewoon meegerekend in de infraheffing. Zie de Netverklaring, paragraaf 6.3.2.1.

Gebruikersavatar
Dubbele P
Berichten: 764
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:36
Locatie: Vlodrop [Vdp]

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Dubbele P » Vr 21 Nov 2008, 23:12

Geert schreef:@Dubbele P: de stroomafnemers worden niet neergelaten, alleen bij een aantal bovenleidingloze bruggen. Anders kan er ook geen energie worden teruggevoerd he ;)


Ik heb het bericht weer gevonden en staat hier. Mijn bericht over de stroomafnemers laten zakken was dus niet juist, maar ik had wel duidelijk iets gelezen van energie besparen.

Gebruikersavatar
reisthijs
Berichten: 3991
Lid geworden op: Ma 31 Mar 2008, 19:35
Locatie: Utrecht

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor reisthijs » Vr 21 Nov 2008, 23:18

Dat klint ook wat logischer, tractie uitschakelen om energie te besparen kan ook best zonder de stroomafnemers neer te laten. Lijkt me ook wat handiger als je reizigers niet in het donker wil laten zitten. :wink:

Geert schreef:@Dubbele P: de stroomafnemers worden niet neergelaten, alleen bij een aantal bovenleidingloze bruggen.
En er is welgeteld één brug, bij Alphen a/d Rijn, waarbij dat nodig is. Bij de overige bovenleidingloze bruggen kan de stroomafnemer (bij Nederlands materieel) gewoon omhoog blijven.
"Laat uitstappers voorgaan. Zij maken plaats voor u."

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 25085
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Daniel » Vr 21 Nov 2008, 23:20

Over reizigers in het donker gesproken... op de Vlaardingenbrug gaat in SGMm altijd heel even het licht uit. Kan me zogauw niet herinneren dat dat ook op andere stroomloze bruggen gebeurd.
Op de Delfshavense Schiebrug tussen Schiedam C. en Rotterdam C. gebeurd dat in ieder geval weer niet...
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Utrecht en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Gebruikersavatar
Caspar
Berichten: 6588
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 10:37

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Caspar » Za 22 Nov 2008, 08:27

Bij de brug bij Krommenie hapert het licht in Sgm ook altijd eventjes. Bij Virm valt de airco altijd uit, om een na een paarhonderd meter extra hard er weer in te knallen voor een aantal secondes.

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 11923
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Geert » Za 22 Nov 2008, 10:32

Reiziger Ddrs schreef:Over reizigers in het donker gesproken... op de Vlaardingenbrug gaat in SGMm altijd heel even het licht uit. Kan me zogauw niet herinneren dat dat ook op andere stroomloze bruggen gebeurd.
Op de Delfshavense Schiebrug tussen Schiedam C. en Rotterdam C. gebeurd dat in ieder geval weer niet...

In Vlaardingen is de brug bovenleidingloos, de Delfshavense Schiebrug heeft wel bovenleiding boven het beweegbare deel. Daar zal het verschil wel in zitten ;)

Daan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2963
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:50

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Daan » Za 22 Nov 2008, 16:37

Caspar schreef:Bij Virm valt de airco altijd uit, om een na een paarhonderd meter extra hard er weer in te knallen voor een aantal secondes.
Is wel te voorkomen las ik laatst ergens, maar blijkbaar weten maar weinig machinisten dat.

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 25085
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Daniel » Za 22 Nov 2008, 17:38

Geert schreef:In Vlaardingen is de brug bovenleidingloos, de Delfshavense Schiebrug heeft wel bovenleiding boven het beweegbare deel. Daar zal het verschil wel in zitten ;)

Ongetwijfeld ja... ik had nog even gezocht of dat nu wel of geen bovenleidingloze brug was en vond toen juist een melding dat deze brug ook bovenleidingloos zou zijn.
Maargoed, ik kan me niet herinneren dat ik ooit het licht heb zien haperen op de Wantijbrug, Beneden Merwedebrug en de Merwedekanaalbrug die alledrie toch echt "draadloos" zijn :wink:
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Utrecht en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 11118
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Meltrain » Za 22 Nov 2008, 22:26

reisthijs schreef: En er is welgeteld één brug, bij Alphen a/d Rijn, waarbij dat nodig is. Bij de overige bovenleidingloze bruggen kan de stroomafnemer (bij Nederlands materieel) gewoon omhoog blijven.

Waarom is dat eigenlijk, dat de pantograaf alleen in Alphen a/d Rijn moet worden neergelaten en nergens anders?
Dit had ik al eens eerder gelzen en vroeg ik me eigenlijk al een tijdje af.
Elke werkdag: Rotterdam Lombardijen - Amersfoort vv.

Daan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2963
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:50

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Daan » Za 22 Nov 2008, 22:28

Waarschijnlijk is de constructie van die brug net iets anders ofzo...

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 25085
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Daniel » Za 22 Nov 2008, 22:30

Als ik me niet vergis: bovenleiding hangt niet aan beide kanten van de brug op dezelfde hoogte. Een trein die de pantograaf omhoog laat staan trekt dan aan de overkant de bovenleiding omlaag omdat 'ie lager hangt :wink:
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Utrecht en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

Gebruikersavatar
Meltrain
Berichten: 11118
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:29
Locatie: Rotterdam (Lombardijen)

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Meltrain » Za 22 Nov 2008, 22:42

Ja, dat is inderdaad niet de bedoeling... :wink:
Maar bedankt voor het antwoord. :D
Elke werkdag: Rotterdam Lombardijen - Amersfoort vv.

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 31454
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Suus » Za 22 Nov 2008, 22:56

En daardoor is in het verleden de bovenleiding ernstig beschadigd geraakt, en werd het neerhalen van de pantograaf ingesteld, totdat de bovenleiding gerepareerd zou zijn en het probleem opgelost. Maar voorlopig wordt er niets mee gedaan omdat niet zeker is wat er met de brug gaat gebeuren, er zijn zelfs wilde plannen voor een dubbelspoors tunnel geweest in het verleden.
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
STF
Berichten: 6307
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 02:09
Locatie: Reisdorf - Luxemburg
Contact:

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor STF » Zo 23 Nov 2008, 00:08

En bij ICM vallen de lampjes langs de ramen altijd even uit bij een bovenleidingsloze brug. De verlichting aan het plafond blijft wel gewoon aan.
Hoe dat in ICMm is, weet ik niet?

Daan
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 2963
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:50

Re: Elektriciteitsverbruik

Berichtdoor Daan » Zo 23 Nov 2008, 10:23

Hetzelfde gebleven, geloof ik. Aan de techniek is weinig veranderd bij ICMm.


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten