Pagina 1 van 1

Toch, eindelijk, monument voor Harmelen 1962

Geplaatst: za 14 feb 2009, 19:37
door Fles
Gedenksteen voor grootste treinramp in de maak
In Harmelen komt alsnog een gedenkplek voor de grootste treinramp uit de Nederlandse geschiedenis.
Burgemeester Schmidt van Woerden heeft hiertoe samen met het dorpsplatform het initiatief genomen. Bij de ramp op 8 januari 1962 kwamen 93 mensen om het leven.

Met het initiatief gaat een wens van Hans Fictoor in vervulling. Zijn vader Piet kwam als machinist om het leven bij de ramp. Over de gevolgen hiervan schreef Fictoor een boek dat hij vorig jaar publiceerde. Voor veel nabestaanden is het ontbreken van een gedenkplek in Harmelen een doorn in het oog, verklaart Fictoor.

Op het herdenkingspunt kunnen ook namen van slachtoffers komen, zo laat burgemeester Schmidt weten.

De NS werkt niet mee aan het monument, zegt woordvoerder Spanhof. ,,We hebben begrip voor de emoties, maar we kunnen niet overal een monument plaatsen.’’
bron

Nee inderdaad. Als je voor ieder duf treinrampje een monument moet gaan opstellen, kan je wel aan de gang blijven :roll:

Belachelijke, absurde, schandalige en onbegrijpelijke opstelling van NS.

Maar misschien dat iemand hier me kan voorrekenen waarom hier de overduidelijk slechtste zet van het bord gekozen wordt? Bij voorbaat dank :pos:

Re: Toch, eindelijk, monument voor Harmelen 1962

Geplaatst: zo 15 feb 2009, 16:04
door Geert
Inderdaad krom dat NS niet mee wil werken. De ramp bij Harmelen is de grootste treinramp in Nederland ooit en aanleiding voor het invoeren van ATB.
Fles schreef:Maar misschien dat iemand hier me kan voorrekenen waarom hier de overduidelijk slechtste zet van het bord gekozen wordt? Bij voorbaat dank :pos:
Er wordt toch voor een steen gekozen lees ik in de titel? En wat zou je anders willen? Een gedenksteen lijkt me een keurige manier om aan de ramp te herinneren.

Re: Toch, eindelijk, monument voor Harmelen 1962

Geplaatst: zo 15 feb 2009, 16:11
door AppleMoose
@Geert: Ik denk dat die opmerking van Fles slaat op de houding van NS...
Maar ik kan me vergissen natuurlijk.


Ik ben blij dat er eindelijk een monument komt voor deze ramp!

Re: Toch, eindelijk, monument voor Harmelen 1962

Geplaatst: zo 15 feb 2009, 17:30
door Fles
Ronzol schreef:@Geert: Ik denk dat die opmerking van Fles slaat op de houding van NS...
Klopt inderdaad. Ik begrijp helemaal niets van de opstelling van NS hier :?

Re: Toch, eindelijk, monument voor Harmelen 1962

Geplaatst: zo 15 feb 2009, 17:35
door Tochjo
De opmerking "we kunnen niet overal een monument plaatsen" komt waarschijnlijk voort uit het gegeven dat er al een monument is voor alle spoorwegslachtoffers. Dat staat in Utrecht, in Park Nieuweroord.
Monument voor spoorwegslachtoffers

UTRECHT (ANP) - In Utrecht staat vanaf 16 april een monument ter herdenking van alle spoorwegslachtoffers die ooit in Nederland zijn gevallen.

Het beeld komt in Park Nieuweroord, vlakbij het hoofdkantoor van de NS en op een steenworp afstand van kilometerpunt nul van het landelijke NS-treinennet. Dat heeft een zegsman van de NS vrijdag bekendgemaakt.

Het eerste pleidooi voor een monument voor spoorwegslachtoffers kwam in 2001 van E. Kamerbeek uit Rhenen. Zij verloor haar vader bij de grootste treinramp die Nederland ooit trof, de frontale treinbotsing in 1962 in Harmelen. Daarbij kwamen bijna honderd mensen om het leven. Kamerbeek wilde een monument voor die slachtoffers, maar ving in eerste instantie bot bij de NS.

Het spoorbedrijf veranderde echter van gedachten, mede door de tientallen verzoeken die het volgens zegsman M. Huebers jaarlijks krijgt van nabestaanden van spoorwegslachtoffers, die een gedenkteken willen oprichten bij de plek waar hun familielid om het leven kwam. Volgens Huebers willigt de NS dergelijke verzoeken nooit in omdat een gedenkteken in de buurt van het spoor te gevaarlijk is en omdat de NS wil voorkomen dat machinisten aan ongevallen herinnerd worden.

Bron: Algemeen Dagblad, 19 maart 2004

Re: Toch, eindelijk, monument voor Harmelen 1962

Geplaatst: zo 15 feb 2009, 18:32
door Fles
Tochjo schreef:De opmerking "we kunnen niet overal een monument plaatsen" komt waarschijnlijk voort uit het gegeven dat er al een monument is voor alle spoorwegslachtoffers. Dat staat in Utrecht, in Park Nieuweroord.
Dat weet ik ja, daar rij ik dagelijks langs. Soms liggen er bloemen. Maar dan nog: ten eerste is ook dat eigenlijk maar een goedkopertje. "Kom, we doen 1 groot vergaarmonument, klaar." En dat je als NS dan zelfs in het geval van de grootste ramp in 170 jaar spoorgeschiedenis een beetje nonchalant doet over een monument daarvoor "Jah, we kunnen niet overal een monument neerzetten" dan sla je de plank toch behoorlijk mis denk ik. Ik vind dit een kwalijke zaak in ieder geval.