OV sector en politie ballen vuist tegen agressie en geweld

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 34237
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

OV sector en politie ballen vuist tegen agressie en geweld

Berichtdoor Daniel » zo 15 feb 2009, 16:20

OV sector en politie ballen vuist tegen agressie en geweld
Proefprojecten, het uitwisselen van succesvolle methoden en het aanstellen van een landelijk ‘openbaar vervoer contactfunctionaris’ bij de politie zijn concrete voorbeelden uit het plan van aanpak dat vandaag is gelanceerd.
Door de handen ineen te slaan zullen vervoerders en politie de aanpak van agressie en geweld in het openbaar vervoer het komende jaar met kracht verbeteren.

Al jaren spannen de vervoersbedrijven en politie zich in op het terrein van veiligheid in het openbaar vervoer (OV). Dit hernieuwde initiatief is een reactie op de agressie- en geweldsincidenten waarmee de streekvervoerders in 2008 en begin 2009 zijn geconfronteerd. Het doel van de aanpak is dan ook het verminderen van het aantal incidenten en de verhoging van het veiligheidsgevoel bij chauffeurs en reizigers. De vervoersbedrijven Connexxion, Veolia, Arriva en Syntus (verenigd onder de naam Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland ‘FMN’), Stadsvervoerder RET en vertegenwoordigers van onder andere de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Verkeer en Waterstaat en de politie ondersteunen de inhoud van de aanpak en de maatregelen.

De initierende partijen (FMN en Politie) gaan de aanpak intensiveren door de inzet van de OV-contactfunctionaris en experimenten met concrete vormen van aanpak die op termijn kunnen leiden tot landelijke invoering.

De OV-contactfunctionaris
De OV-contactfunctionaris, commissaris van politie Leon Verver, krijgt twee opdrachten mee voor 2009. Ten eerste zal hij zorgdragen voor de kwaliteit en uniformering van registratie van incidenten in het openbaar vervoer. Hierdoor ontstaat beter inzicht in de aard en omvang van de veiligheidsproblematiek en kunnen maatregelen in de loop van dit jaar nog beter worden afgestemd.

Het stroomlijnen van de communicatie/informatievoorziening rond het aangifteproces tussen de verschillende politiekorpsen en de landelijk operende vervoerders is een tweede belangrijke opdracht. Gemeentelijke vervoerbedrijven houden de verbinding aan met één politiekorps als het gaat om het meldings- en aangifteproces, de bovenregionale vervoersbedrijven blijven in de nieuwe situatie lokaal hun melding of aangifte doen maar krijgen nu één aanspreekpunt waar het gaat om informatie rond het vervolgproces. De kosten voor de OV-contactfunctionaris nemen de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Verkeer en Waterstaat voor hun rekening.

Aanpak eerst uitproberen dan landelijk aanbieden
De belangrijkste missie van zowel de contactfunctionaris als de participerende partijen is het coördineren, uitvoeren en evalueren van verschillende experimenten. Deze pilots, waarvoor reeds onderzoeken en gesprekken met chauffeurs plaatsvinden, starten op korte termijn in enkele politieregio’s (o.a. Brabant-Noord, Midden- en West-Brabant, Zuid-Holland Zuid en Hollands Midden). Binnen een pilot wordt, in een regionale vertaling, gebruik gemaakt van bestaande best practices, zoals die eerder lokaal of regionaal binnen de sector zijn ontwikkeld zoals door de politie Rotterdam Rijnmond en vervoerbedrijf RET. Ook verkennen de pilots nieuwe vormen van aanpak naar buitenlands voorbeeld of van buiten de OV-sector. Te denken valt hierbij aan het gezamenlijk optrekken van OV stewards met politie en het gericht surveilleren op risicolocaties. Trainingen op het gebied van geweldshantering en het verder optimaliseren van de bestaande nazorg bij incidenten door (bedrijfs)opvangteams behoren tevens tot concrete vormen van aanpak. Na evaluatie van de experimenten zal de beproefde aanpak of methode beschikbaar zijn om in het land, waar doeltreffend en noodzakelijk, te worden overgenomen.

Samen werken aan veiligheid
Een belangrijk uitgangspunt bij de aanpak van geweld in het openbaar vervoer is ketensamenwerking. Elke betrokken partner dient zijn of haar steentje bij te dragen. De lessen die de komende periode geleerd worden, zullen dan ook vertaald worden in concrete (prestatie)afspraken. Dit om de aanpak van agressie en geweld ook na dit jaar te bestendigen.

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Verkeer en Waterstaat ondersteunen het initiatief en financieren de OV-contactfunctionaris bij de politie. De ontwikkeling van de veiligheidsaanpak in het OV sluit aan bij het overheidsprogramma ‘Een Veilige publieke taak’ gericht op het terugdringen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, zoals buschauffeurs.

Bron: Arriva
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/

Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12731
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Re: OV sector en politie ballen vuist tegen agressie en geweld

Berichtdoor Wubbo » zo 15 feb 2009, 19:24

Grote missende vervoerder is natuurlijk NS. Als je wat wil leren lijkt het nuttig om die er ook bij te betrekken.


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten