Pagina 1 van 1

'Spoor op diverse plaatsen onveilig'

Geplaatst: Wo 19 Jan 2011, 08:25
door Wubbo
'Spoor op diverse plaatsen onveilig'
Geplaatst op: woensdag 19 januari 2011 08:24
Laatst bijgewerkt: woensdag 19 januari 2011 08:25


Het spoorwegnet is op tenminste 250 plekken in ons land onveilig. Dat beweren deskundigen woensdag in de Telegraaf. Oorzaak zou ondoordacht bezuinigen zijn door spoorwegbeheerder Prorail. Het veiligheidssysteem dat er tot voor kort voor zorgde dat alle seinen op rood springen zodra er op een deel van het spoor iets verandert, blijkt niet meer altijd te werken.
Lees verder

Re: 'Spoor op diverse plaatsen onveilig'

Geplaatst: Wo 19 Jan 2011, 11:18
door Abracadabram
Het artikel uit de telegraaf waar het over gaat:

'Spoor levensgevaarlijk' door Harry van Gelder en Edwin Timmer
AMSTERDAM - Door onbezonnen bezuinigingen van Spoorbeheerder Prorail is het Nederlandse spoorwegnet op minstens 250 plekken levensgevaarlijk, zeggen deskundigen.


Bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten noemt de ontwerpfout in wissels schandalig en levensgevaarlijk. „Goed onderhoud kost geen geld”, beweert hij.

Vangnet

Tot voor kort dacht vrijwel iedereen dat het Nederlandse spoorsysteem een veilig vangnet had in geval van storingen. Wanneer aan het spoor onbedoeld iets veranderde, sprongen alle seinen op rood. Maar bij de botsing van twee treinen in Zevenaar vorige week dinsdag bleek dat sommige wissels die beveiliging niet hebben.

Spoorbeheerder Prorail merkt in geval van koperdiefstal niets en geeft vervolgens een spoor vrij, terwijl nog een trein op de baan kan staan. Met het grote risico dat een reizigerstrein er in volle vaart tegen op kan botsen, met alle dramatische gevolgen van dien. „Het is wachten op dodelijke slachtoffers”, zegt een specialist. „Door een eenvoudige terugkoppeling kun je het probleem voorkomen en het systeem weer onder alle omstandigheden veilig maken. Dat gebeurde vroeger ook. Maar Prorail heeft uit bezuinigingsoverwegingen voor een goedkopere en simpelere oplossing gekozen. Een onvergeeflijke fout”, zegt Siem Boerema, die voor spooronderhoudsbedrijven werkt en de machinist was van de trein die in september 2009 bij Barendrecht tegen een andere trein botste, waarvan de machinist om het leven kwam.

De Kamerleden Farshad Bashir (SP) en Arie Slob (CU) zijn geschokt. Beiden pleiten voor het zo snel mogelijk invoeren van het nieuwe en veilige ERMTS-systeem.Waar precies staan de deskundige?

Re: 'Spoor op diverse plaatsen onveilig'

Geplaatst: Wo 19 Jan 2011, 14:43
door Daan
Wubbo schreef:deskundigen ... Telegraaf.
Daar ben ik ongeveer gestopt... :')