FNV Bondgenoten Spoor wil geen ontmanteling van oer-Nederlan

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Dexter
Berichten: 3915
Lid geworden op: di 05 mei 2009, 20:57

FNV Bondgenoten Spoor wil geen ontmanteling van oer-Nederlan

Berichtdoor Dexter » vr 18 feb 2011, 12:52

17-02-2011

Negentig procent van het spoorwegnet in Nederland wordt momenteel bereden door de NS. Het is nog steeds niet officieel duidelijk wie de concessie vanaf 2015 op het hoofdrailnet krijgt. FNV Bestuurder Roel Berghuis voorziet problemen wanneer het spoor, in navolging van wat er met de energiebedrijven is gebeurd, via aanbesteding in buitenlandse handen komt.
FNV Bondgenoten wil dat de Nederlandse Spoorwegen na 2015 op het hoofdrailnet blijft rijden. De NS wil dit zelf ook. Inmiddels zijn Arriva, Veolia en Connexxion een coalitie aangegaan om de overheid er van te overtuigen dat zij de treinen vanaf 2015 goedkoper kunnen laten rijden dan de NS dat kan. Het hoofdrailnet dat nu in handen is van de NS, zou daarmee in stukken uiteen vallen.

Onzalig

Berghuis: “Dit is een onzalig plan. Op die manier krijg je een lappendeken van spoorbedrijfjes en verantwoordelijkheden, meer chaos, meer concurrentie wat ook weer gevolgen heeft voor personeel en sociale veiligheid. Bovendien zal de reiziger meer moeten overstappen. Nederland is daar te klein voor.”

Geen zeggenschap

Arriva is momenteel in Duitse handen en Connexxion en Veolia zullen binnenkort grotendeels in Frans bezit zijn. Belangrijkste bezwaar van Berghuis tegen aanbesteding aan de 3 vervoersbedrijven is de angst dat het spoor in handen van buitenlandse vervoerders komt en Nederland daarmee de zeggenschap verliest over iets wezenlijks als het spoor en haar infrastructuur. “Zie hoe het met de energiebedrijven is gegaan, dat mag niet met ons spoor gebeuren", zegt Berghuis.

Bron: http://www.fnvbondgenoten.nl/nieuws/313262_fnv_spoor_wil_geen_ontmanteling_van/
Vallend blad maakt rails glad.

Gebruikersavatar
Fles
Berichten: 16369
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:19

Re: FNV Bondgenoten Spoor wil geen ontmanteling van oer-Nede

Berichtdoor Fles » vr 18 feb 2011, 12:54

Dexter schreef: Connexxion en Veolia zullen binnenkort grotendeels in Frans bezit zijn.


Is Veolia dan niet gewoon een Frans bedrijf? :? Ja dus


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten