Pagina 1 van 1

LOCOV deels akkoord met nieuwe abonnementen NS

Geplaatst: di 24 mei 2011, 13:51
door Geert
LOCOV deels akkoord met nieuwe abonnementen NS
Geplaatst op: dinsdag 24 mei 2011 13:27
Laatst bijgewerkt: dinsdag 24 mei 2011 13:51


Het landelijke overlegplatform tussen reizigersorganisaties en de spoorvervoerders, het LOCOV, heeft vandaag een advies gepubliceerd over de nieuwe abonnementen die NS wil introduceren. Dit gaat onder meer om de nieuwe voordeelurenabonnementen. Het advies is belangrijk voor NS, omdat instemming van het LOCOV nodig is voordat de nieuwe abonnementen in kunnen gaan. Het gepubliceerde advies is hier (pdf) te lezen.

Over het algemeen zijn de reizigersorganisaties positief over de nieuwe abonnementsvormen. Met name het feit dat NS beter wil inspelen op veranderende reisvormen en dat er nu een tussenvorm is tussen een voordeelurenkaart en trajectkaart wordt positief beoordeeld. Over de invoering van de avondspits (waarin voortaan alleen vol-tarief gereisd mag worden) blijken de consumentenorganisaties verdeeld. Een deel van de organisaties adviseert positief hierover, de andere organisaties adviseren negatief. De belangrijkste bezwaren van de tegenstemmers zijn toegenomen complexiteit en de afgenomen flexibiliteit. Verder wordt het prijsvoordeel van 10 euro ten opzichte van de huidige voordeelurenkaart te laag geacht.

Een ander pijnpunt is de gehanteerde definitie van spits: in de voorstellen zouden de spitstijden van NS afwijken van de spitstijden die regionale vervoerders hanteren. Ook wordt geadviseerd om een verdeling naar rato te maken bij reizen die deels in- en deels buiten de spits worden gemaakt: in het voorstel van NS zou een reiziger die vlak voor het einde van de spits incheckt en daarna een lange treinreis maakt het volle tarief moeten betalen.

Regionale trajecten
De consumentenorganisaties zijn het niet eens met de beperkte geldigheid van de nieuwe abonnementen. De huidige voordeelurenkaart is geldig op alle spoortrajecten in heel Nederland, dus niet alleen bij NS. De nieuwe abonnementen worden alleen geldig bij NS en zouden mogelijk in de toekomst ook geldig gemaakt worden bij andere vervoerders. De LOCOV-leden vinden dit geen wenselijke ontwikkeling en verwijzen naar Zwitserland, waar kortingsabonnementen geldig zijn bij alle vervoerders.

Verder adviseert het LOCOV om de oude voordeelurenkaart langer aan te bieden dan 1 augustus. Reden hiervoor is dat de nieuwe abonnementen niet geldig zijn in combinatie met een papieren kaartje. Doordat er verplicht gereisd moet worden met een ov-chipkaart zijn reizigers mogelijk meer geld kwijt door het dubbele instaptarief wanneer er wordt gereisd met meerdere vervoerders.

Geen eensluidend advies
Al met geven de consumentenorganisaties geen eensluidend advies, met name over het hanteren van de avondspits. Het is de vraag of NS het plan voor vol-tarief in de avondspits wil laten varen: ondanks een hoop ophef in de media een tijd geleden en de verdeeldheid van het LOCOV zijn er ook consumentenorganisaties die het eens zijn met de avondspits. De reactie van NS op het advies is nog niet gepubliceerd.
Lees verder

Re: LOCOV deels akkoord met nieuwe abonnementen NS

Geplaatst: di 24 mei 2011, 14:40
door Reiziger Delft
Geert schreef:Verder adviseert het LOCOV om de oude voordeelurenkaart langer aan te bieden dan 1 augustus. Reden hiervoor is dat de nieuwe abonnementen niet geldig zijn in combinatie met een papieren kaartje. Doordat er verplicht gereisd moet worden met een ov-chipkaart zijn reizigers mogelijk meer geld kwijt door het dubbele instaptarief wanneer er wordt gereisd met meerdere vervoerders.

Dit is wel een goed punt waar het LOCOV mee komt; is er eigenlijk al een oplossing voor het dubbele opstaptarief? Ik snap niet dat men niet al veel eerder hiervoor een oplossing heeft bedacht.

Re: LOCOV deels akkoord met nieuwe abonnementen NS

Geplaatst: di 24 mei 2011, 14:45
door Geert
Volgens mij komt volgende maand de minister met meer informatie daarover. Sowieso moeten de papieren kaartjes aangeboden blijven totdat dit probleem opgelost is, zie ook deze motie.

Re: LOCOV deels akkoord met nieuwe abonnementen NS

Geplaatst: di 24 mei 2011, 15:54
door fogeltje
Geert schreef:Volgens mij komt volgende maand de minister met meer informatie daarover. Sowieso moeten de papieren kaartjes aangeboden blijven totdat dit probleem opgelost is, zie ook deze motie.


Die papieren kaartjes blijven ze ook aanbieden...alleen dus niet in combinatie met de nieuwe abonnementen, en dan ga je dus gezeik krijgen als je moet overstappen op een andere vervoerder.