TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
willy84
Berichten: 815
Lid geworden op: Di 24 Nov 2009, 12:16

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor willy84 » Zo 10 Jul 2011, 21:36

Vroegahh had je ook weleens dat je ov studentenkaart werd gescand/nr ingetoetst om te checken of hij wel geldig was. Zou toch met de ov chipkaart ook moeten.
immer kwaliteits posts

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 11929
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor Geert » Zo 10 Jul 2011, 22:29

En hoe vaak werd dat gecontroleerd en hoe up-to-date was de blacklist die daarvoor werd gebruikt?
find_your_spot schreef:Momenteel is het bij alle vervoer bedrijven alleen mogelijk de overdracht van transacties van bussen en trams via Wifi te doen op de stalling/garage/remise zelf.

Tja, dat moet dan dus veranderen wil men fraude tegengaan. Zoiets is natuurlijk wel te veranderen, de vraag is alleen tegen welke kosten.

Voor zover ik heb begrepen doet TLS zelf ook maar eens in de 24 uur (had ooit begrepen tussen 03:00 en 05:00) 's nachts een controle van de ingezonden transacties door vervoerbedrijven met de gegevens in hun backoffice.

Vaker verwerken zou ook weinig zin hebben als de meeste transacties pas rond middernacht binnenkomen als de bussen in de garage staan. Maar juist daarom moeten die voertuigen wat vaker hun gegevens synchroniseren, wil je fraude enigszins voorkomen. Nu gaat er veels te veel tijd zitten tussen een frauduleuze handeling en de eerstmogelijke detectiemogelijkheid en blokkeren van de kaart...

Veel data zal dan toch naar de voertuigen zelf verplaatst moeten worden. Ik ben benieuwd of het systeem daar wel klaar voor is.

? Welke data moet dan naar de voertuigen verplaatst worden dan?

webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 7692
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contact:

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor webguy » Zo 10 Jul 2011, 22:39

De NS heeft ook hotspots op stations gezet, deels voor Railpockets, dus lijkt me dat er op grotere busstations ook hotspots kunnen komen waar bussen de nieuwste bans ophalen (paar honderd nummers max, met compressie, < 500 Kb, max 1 minuut downloaden).
Reisinformatie/nerd

find_your_spot
Berichten: 3046
Lid geworden op: Wo 18 Mar 2009, 09:13

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor find_your_spot » Zo 10 Jul 2011, 22:54

Geert schreef:? Welke data moet dan naar de voertuigen verplaatst worden dan?

Overdracht van transacties mogelijk maken via GPRS/UMTS/HSDPA.

Wel moet onderzocht worden of dat veilig is en niet af te luisteren.

webguy schreef:dus lijkt me dat er op grotere busstations ook hotspots kunnen komen waar bussen de nieuwste bans ophalen (paar honderd nummers max, met compressie, < 500 Kb, max 1 minuut downloaden).

Zou kunnen, moet je niet hebben zoals het nu is bij een onvolledige update dat het gehele systeem crasht en er vanaf de BIOS opnieuw opgebouwt moet worden.

Voor zover ik weet moet er bij alle systemen van alle ov bedrijven na een update opnieuw worden opgestart.
For Your Railroad Adventures

webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 7692
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contact:

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor webguy » Zo 10 Jul 2011, 23:00

Het zou dan natuurlijk gaan om alleen de blacklist. In de stalling wordt dan nog steeds eventuele software/firmware/dienst updates uitgevoerd.
Reisinformatie/nerd

find_your_spot
Berichten: 3046
Lid geworden op: Wo 18 Mar 2009, 09:13

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor find_your_spot » Zo 10 Jul 2011, 23:28

webguy schreef:Het zou dan natuurlijk gaan om alleen de blacklist.

Nou goed. Kaart is geblokkeerd. Je pakt je kaartlezer er weer bij en zet de blokkade bit terug van 1 naar 0.

En in dezelfde bus krijg je weer GOEDE REIS en je kunt weer verder. Tot op heden hebben de blacklists geen permanente werking. Ze zien de kaart namelijk in hun systeem als geblokkeerd. Terwijl je na de blokkade bit gewoon weer kunt inchecken alsof er nooit iets aan de hand is geweest.

Hierin moet de software ook aangepast worden, dat zou nu al gedaan kunnen worden. Maar is op heden nog niet gedaan.
For Your Railroad Adventures

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 11929
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor Geert » Zo 10 Jul 2011, 23:33

Weet je dat wel zeker? Een blacklist is juist bedoeld om kaarten te blokkeren waarvan de blokkadebit niet aan staat. Als je incheckt zet de CICO die aan (dus ook op de kaart zelf dat-ie geblokkeerd is) en je kunt niet inchecken.

Als je dan zelf de blokkadebit weer uitzet en bij dezelfde CICO weer incheckt zal hij volgens jou dus niet opnieuw de kaart blokkeren?

find_your_spot
Berichten: 3046
Lid geworden op: Wo 18 Mar 2009, 09:13

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor find_your_spot » Ma 11 Jul 2011, 01:08

Geert schreef:Als je dan zelf de blokkadebit weer uitzet en bij dezelfde CICO weer incheckt zal hij volgens jou dus niet opnieuw de kaart blokkeren?

Dit heb je correct gelezen.

En spreek hier uit 100% eigen ervaring.

Alleen de NS kaartlezers blijven permanent volhouden (door hun directe glasvezel verbinding) dat de kaart op een blacklist staat. Zo zou het natuurlijk ook bij alle andere bedrijven moeten zijn.
For Your Railroad Adventures

DjawiB
Berichten: 33
Lid geworden op: Vr 08 Jul 2011, 00:39
Locatie: Groningen
Contact:

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor DjawiB » Wo 13 Jul 2011, 03:30

Ow, hebben die kaartlezers van de NS een glasvezelverbinding? Ik had gezien op foto's van een uit elkaar gehaalde kaartlezer van de NS dat er een simkaart is zat...

MdJ
Berichten: 3801
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:47
Locatie: Maartensdijk

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor MdJ » Wo 13 Jul 2011, 07:58

Foto's: http://www.dumpert.nl/mediabase/1403341/c8e97919/binnenkant_ov_chipkaart_paal.html
Als op foto 2 een glasvezelkabel te zien is, hebben ze zowel glasvezel als een simkaart :wink:
Bij twijfel: gebruik beton.

webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 7692
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contact:

Re: TLS wil gekraakte OV-chipkaarten elektrocuteren

Berichtdoor webguy » Wo 13 Jul 2011, 08:54

Heb overigens zelf het vermoeden dat het geen simkaart is voor een mobiele verbinding, maar dat 'ie ergens anders voor dient... Zitten niet genoeg chips of een antenne op dat het een mobiele deel zou bevatten...
Reisinformatie/nerd


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Yahoo [Bot] en 6 gasten