Cameratoezicht in alle NS-treinen

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12506
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Cameratoezicht in alle NS-treinen

Berichtdoor Geert » wo 28 mei 2008, 10:25

Cameratoezicht in alle NS-treinen
Van onze verslaggever Michiel Haighton
gepubliceerd op 27 mei 2008 23:16, bijgewerkt op 28 mei 2008 09:24


AMSTERDAM - De NS gaat komende jaren alle treinen voorzien van cameratoezicht. ‘We verwachten hierdoor het veiligheidsgevoel in de trein nog verder te kunnen vergroten’, zegt directeur Concernveiligheid van de Nederlandse Spoorwegen, Frank Reitsma (50).

De invoering van cameratoezicht wordt gefaseerd ingevoerd. In alle nieuwe stop- en intercitytreinen die de NS laat bouwen, worden voortaan camerasystemen geïnstalleerd. Het bestaande materieel krijgt videocamera’s op het moment dat de treinstellen de stalling ingaan voor een grote renovatiebeurt.

Eind van dit jaar introduceert de NS een grote serie van 99 nieuwe Sprinters. Deze stoptreinen krijgen als eerste cameratoezicht. De beelden worden vastgelegd op een recorder aan boord van de trein. Bij calamiteiten kunnen de beelden later worden teruggekeken.

Noodknop
Op andere treinen overweegt de NS camerasystemen te installeren die pas na een druk op een noodknop worden geactiveerd en dan rechtstreeks verbinding maken met de veiligheidscentrale van de NS in Utrecht. Daar kunnen de beelden dan live worden bekeken. ‘De eerste proeven met dit systeem zijn al gedaan’, zegt Reitsma.

Jaarlijks krijgt de NS te maken met 4.400 gevallen van wangedrag en vernieling door reizigers. Daarnaast zijn er 600 ‘ernstige incidenten’, waarbij geweld wordt gebruikt of gedreigd wordt met een wapen. De NS vervoert 350 miljoen reizigers per jaar.

Reitsma: ‘Uit onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van onze reizigers zich in de trein heel veilig voelt. Dat willen we zo houden. Cameratoezicht werkt vooral preventief op het gedrag van de mensen.’

Bron: Volkskrant
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lang leve de verwording van onze maatschappij tot een controlemaatschappij (zie ook het aannemen van de bewaarplicht vorige week)... :? :(

Gebruikersavatar
Cookie
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1584
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 17:06

Re: Cameratoezicht in alle NS-treinen

Berichtdoor Cookie » wo 28 mei 2008, 10:44

Er wordt een speciaal type camera gebruikt in de Sprinters:

Groningse camera hoort agressie

GRONINGEN - Het Groningse bedrijf Sound Intelligence dat bewakingscamera's ontwikkelt die reageren op agressieve geluiden, heeft zijn vinding in Groot-Brittannië weten te plaatsen. In vier Engelse steden, Londen, Glasgow, Manchester en Coventry hangen inmiddels de 'luistercamera's' van Sound Intelligence. Nu zijn het er nog tientallen en gaat het om orders van 'enkele tonnen', zegt directeur Derek van der Vorst. Maar Groot-Brittannië, dat in totaal zo'n zes miljoen bewakingscamera's heeft hangen, een tiende van het wereldtotaal, vormt een enorme markt. Dankzij de exportmogelijkheden is de omzet van zijn bedrijf verdubbeld.

Het bedrijf begon in 2005 met een proef in Groningen, waarbij microfoons op camera's in het uitgaanscentrum agressief stemgeluid herkennen en de meldkamer attenderen op de gebeurtenissen die zich voor de bijbehorende camera afspelen. Dat spaart kostbare politiemensen uit die nu elders kunnen surveilleren. Het is gebaseerd op het verschijnsel dat wie boos is, zijn stem anders gaat gebruiken. Die persoon wordt een intimidatiemiddel. De adem komt onder hoge druk langs de stembanden en dat vervormt de stem op alle frequentiegebiedjes. En dat kan een slimme microfoon, zoals ontwikkeld door Sound Intelligence, herkennen.

(...)

Ook het openbaar vervoer heeft de camera met agressiedetector ontdekt. Zo zet de gemeente Amsterdam de camera in om zijn buschauffeurs in Amsterdam Noord te beschermen en zegt de NS zijn Sprinters ermee uit te willen rusten. Nu er zoveel vraag is naar het systeem, verwacht Van der Vorst dat zijn bedrijf dit jaar groeit van vijftien naar twintig medewerkers.

Bron: Het Financieele Dagblad, 13 mei 2008

Gebruikersavatar
Linkerspoor
Berichten: 349
Lid geworden op: ma 10 mar 2008, 19:46

Re: Cameratoezicht in alle NS-treinen

Berichtdoor Linkerspoor » do 29 mei 2008, 09:15

Lekker handig om er zo'n camera in te doen... :neg: Dus als overvaller gewoon je mond houden maar je mes laten zien en een gebaar maken dat de persoon die overvallen wordt stil moet zijn. Geen camera die het filmt dus straks. Ow wat voel ik mij veilig... :roll:

M57
Berichten: 1157
Lid geworden op: wo 12 mar 2008, 21:25

Re: Cameratoezicht in alle NS-treinen

Berichtdoor M57 » do 29 mei 2008, 10:31

Nee, het werkt anders. Er wordt net zo goed als bij een normale camera opgenomen, alleen wordt nu direct de/een meldkamer gealarmeerd als de camera iets hoort. Dat is dus iets extra's van deze camera en er gaat niets van de oorspronkelijke camerafunctie verloren.

Gebruikersavatar
Linkerspoor
Berichten: 349
Lid geworden op: ma 10 mar 2008, 19:46

Re: Cameratoezicht in alle NS-treinen

Berichtdoor Linkerspoor » do 29 mei 2008, 17:52

Aah ok, dan is het wel een tof idee! :pos:

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12506
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:43
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Cameratoezicht in alle NS-treinen

Berichtdoor Geert » ma 02 jun 2008, 09:47

'Cameratoezicht helpt niet'
Gepubliceerd: donderdag 29 mei 2008 09:26
Update: donderdag 29 mei 2008 09:29


Camera's in de treinen helpen niet tegen onveiligheid en vandalisme in de trein. Dat zegt reizigersvereniging Rover in het AD. De NS kondigde woensdag aan dat in alle treinen camera's worden geïnstalleerd. Jaarlijks krijgt de NS te maken met 4.400 gevallen van wangedrag en vernieling door reizigers.

Rover baseert die mening op binnenlandse en buitenlandse onderzoeken. Uit een Nederlandse studie concluderen wetenschappers van instituut IVA dat camera’s criminaliteit en overlast niet kunnen voorkomen. ‘Volgens direct betrokkenen hebben ze alleen voldoende effect in combinatie met menselijk toezicht,’ schrijven de auteurs in de evaluatie van het Aanvalsplan Sociale Veiligheid Openbaar Vervoer.

Alle treinen die de NS de komende jaren besteld worden aangeleverd met camera's. Het gaat bijvoorbeeld om de nieuwe Sprinters die in december op het spoor komen. Bij treinen die de komende jaren worden gerenoveerd worden ook camera's aangebracht. "Waarschijnlijk is over een jaar of tien een groot deel van de vloot voorzien van camera's", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.

Van de camera's moet vooral een preventieve werking uitgaan, zodat bijvoorbeeld vandalisme beter kan worden voorkomen. "Ons klantoordeel over sociale veiligheid is hoog. Wij willen dat zo houden en liever iets verbeteren", zegt de woordvoerder. "En als er zich iets voordoet willen we dat kunnen terugzien."

Bron: De Pers


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten