In 2011 8000 minuten vertraging door koperdiefstal

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 38758
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

In 2011 8000 minuten vertraging door koperdiefstal

Berichtdoor Suus » Vr 20 Apr 2012, 08:03

De grootste gedupeerden van koperdiefstal: Spoorwegen
De vele koperdiefstallen veroorzaakten vorig jaar 8.000 vertragingsminuten en een reeks aan gevaarlijke situaties. Er is spoorbeheerder ProRail daarom veel aan gelegen de koperdieven te slim af te zijn. 'Als je van een sein of wissel het koper steelt, gaan de seinen op rood en worden de slagbomen neergelaten en geblokkeerd', zegt Michiel Haighton, woordvoerder van ProRail. 'Automobilisten en fietsers die voor een slagboom wachten terwijl er geen trein komt, verliezen hun geduld en gaan tussen de slagbomen door slalommen.'

Het kwam vorig jaar zelfs een keer tot een botsing. 'Er was koper uit een wissel gestolen bij Zevenaar. Een ICE (internationale trein, red.) stond daardoor stil op de wissel, met zijn achterste stuk nog op een ander spoor. Een andere trein had dat niet in de gaten.' Reizigers bleven ongedeerd.

Om koperdiefstal op te merken gebruikt ProRail videoschouwtreinen: wagons vol met camera's die elke millimeter van het spoor controleren. Zij geven een seintje als ergens de bedrading ontbreekt. Gewapend met betonschaar of stanleymessen sluipen koperdieven 's nachts langs het 7.002 kilometer lange Nederlandse spoor op zoek naar koperen kabels.

ProRail maakt sinds mei vorig jaar gebruik van bijzondere opsporingsambtenaren. Het zijn particuliere bewakers die dagelijks van 23.00 tot 7.00 uur surveilleren op mountainbikes. Dit doen ze vooral langs 'hotspots', plekken waar vaak koper wordt gestolen. Mochten de dieven niet worden ontdekt door de opsporingsambtenaren, dan kunnen ze nog onderuitgaan op een 'struikelmat'. De rubberen matten met piramidevormige punten brengen de dieven met hun zware gereedschap uit evenwicht. Als de dieven de opsporingsambtenaren en de struikelmatten toch hebben weten te ontlopen, kunnen ze nog tegen de lamp lopen als hun koperbuit een dna-test ondergaat: al het koper is ingespoten met dna-spray waaraan agenten en enkele metaalhandelaren met een scanner de herkomst kunnen aflezen.

Bron: Volkskrant (Betaald)

Er waren bij de spoorwegen meer dan 500 koperdiefstallen in 2011.
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
Fles
Berichten: 16352
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:19

Re: In 2011 8000 minuten vertraging door koperdiefstal

Berichtdoor Fles » Vr 20 Apr 2012, 13:13

Om koperdiefstal op te merken gebruikt ProRail videoschouwtreinen: wagons vol met camera's die elke millimeter van het spoor controleren. Zij geven een seintje als ergens de bedrading ontbreekt.


Iemand nog een stukje wauwelkoek op grootmoeder's wijze? :)


Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten