Pagina 1 van 1

Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: ma 30 apr 2012, 23:04
door Wubbo
Gehandicapten reizen vaker met de trein
Geplaatst op: maandag 30 april 2012 22:54
Laatst bijgewerkt: maandag 30 april 2012 22:55

De NS heeft vorig jaar 100.677 keer een helpende hand toegestoken aan reizigers in rolstoelen en blinden. Dit is een stijging van 9 procent ten opzichte van 2010. Gehandicapten reisden in 2011 ongeveer 41.000 keer met de trein. Ten opzichte van 2010 is dit een stijging van 5 procent.
Lees verder

Re: Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: di 01 mei 2012, 14:38
door VIRM
Ik neem aan dat het hier om officiele verzoeken voor reisassistentie gaat? Dan is het voorbarig om te concluderen dat het aantal gehandicapten dat met de trein reist stijgt, omdat er ook zat gehandicapten zijn die geen reisassistentie aanvraagt.

Zelf heb ik één keer geprobeerd reisassistentie aan te vragen, maar toen konden/wilden ze mij daar niet helpen en moest ik het maar zelf uitzoeken.

Re: Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: di 01 mei 2012, 16:14
door erjeebee
Er zal geen steekproefsgewijze gehandicaptentelling zijn uitgevoerd nee, dus idd geassisteerde gehandicapten.

Ik ken zelf een rolstoeler die het gedoe met de assistentie beu was op een goed moment.

Hij is net niet gehandicapt genoeg om niet meer zelf de trein in te kunnen stappen, dus hij reist op de bonnefooi, stapt bij het instappen uit zijn rolstoel, klautert de trein in en vraagt lief aan medereizigers om zijn rolstoel naar binnen te tillen.

Werkt perfect, nooit gezeur mee.
En dus ook nooit gezeur met NS assistentie.

Maar goed, hij (en hij zal niet de enige zijn) is dus niet meegeteld.

Re: Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: di 01 mei 2012, 16:25
door VIRM
Erjeebee: zo'n gevoel als die rolstoelvriend heb ik dus ook gehad.

Toen ik voor het eerst zelf over wilde stappen van de NS nachttrein naar de nachtbus van Connexxion op Amsterdam Centraal, heb ik even bij Reisassistentie geinformeerd naar de mogelijkheden. Dan krijg je doodleuk te horen: 'Ja, wij verlenen geen reisassistentie na de laatste trein'. Alsof gehandicapten dus nooit met het nachtnet gaan...
Uit ervaring weet ik inmiddels dat er op Amsterdam Centraal bij de OV-chippoortjes beveiligers staan, die mij met alle plezier het donkere Stationsplein helpen oversteken naar de nachtbushalte. Zo kom je om half drie 's ochtends (ook) de aardigste NS-medewerkers tegen. *O* Maar dat was wel even een heel erg inflexibele houding van Reisassistentie.
Als ik dus iets nodig heb, vraag ik het zelf aan NS-personeel of aan mede-reizigers.

Re: Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: di 01 mei 2012, 16:53
door tjitte19
Ik kwam een keer een passagier met een rolstoel tegen die naar Dt moest. Ik moest daar ook heen en ik vertelde haar dat je eigenlijk alleen via perron 1 er normaal van het perron af kan. (perron 2 is nml alleen te bereiken via een trappetje en een grote ijzeren brug over het spoor heen. Bij de ijzeren brug is geen lift, volgens mij is er ook nooit een lift geweest op Dt.) Toen vertelde die passagier hoe zei het beste dan naar Dt kan reizen. Ik zei dat je dan het beste met de taxi kan of met de bus. Inderdaad vergeten / niet weten dat Dt moeilijk te bereiken is. De trein was trouwens een SLT (een detailtje). Later belde ze me op om te zeggen dat ze was aangekomen op haar bestemming, ze was met de taxi gegaan zei ze.

Re: Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: di 01 mei 2012, 22:04
door Wubbo
Dat het aantal aanvragen voor reisassistentie gestegen is, ondanks de negatieve ervaringen die ik hier zo lees, betekent dan toch nog steeds dat er meer gehandicapten met de trein reizen (cq dat hetzelfde aantal gehandicapten meer reist)? Het klopt dat op sommige stations geen assistentie is ivm ontoegankelijke perrons, maar dat aantal neemt af (er komen op steeds meer plekken liften). In Utrecht is 24 uur per dag assistentie, het verbaast me dat dat ergens anders niet zo is.

Re: Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: di 01 mei 2012, 22:08
door Daniel
RTV Utrecht had hier onlangs trouwens ook een artikel over. Daarin verbaasden me vooral de aantallen: op Utrecht Centraal werd in 2011 maarliefst 8.714 keer assistentie verleend, terwijl dat op Den Haag Centraal slechts 107 keer gebeurde. Nogal een verschil, zelfs als je assistentie aan een overstapper als 2x assisteren telt...

Re: Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: di 01 mei 2012, 22:20
door VIRM
@Wubbo: het zegt eigenlijk niks over de totale aantallen gehandicapten. Ze kunnen inderdaad vaker reizen of er komen nieuwe bij. Overigens hoor je hier wellicht wat vaker de negatieve ervaringen (en ja, soms mogen ze bij de spoorwegen echt beter nadenken als het gaat om de toegankelijkheid).
Maar als reiziger met een beperking kom ik ook de meest behulpzame en aardige spoorwegmedewerkers tegen, die niet alleen behulpzaam zijn, maar vaak ook gezellig met je staan (of lopen) praten. :D

@Daniel: kennelijk ligt Utrecht Centraal gewoon een groot overstappunt is/op de eg van veel mensen met een beperking ligt? Het kan ook zijn dat er in de buurt (revalidatie)instellingen, woongroepen of medische instellingen voor mensen met een beperking in de buurt liggen, wat een overstap vereist.

Re: Gehandicapten reizen vaker met de trein

Geplaatst: wo 02 mei 2012, 15:51
door tjitte19
Je moet ook als gehandicapte weten welke stations toegankelijk zijn. Bij Dt is spoor 2 en 3 niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel, er is geen lift en de trap is ook best irritant.