Spoor in stad maakt plaats voor wonen

Alles over het Openbaar Vervoer in geheel Nederland.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12731
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Spoor in stad maakt plaats voor wonen

Berichtdoor Wubbo » vr 27 jun 2008, 21:46

Spoor in stad maakt plaats voor wonen
PARLEMENT | 27-06-2008 00:00 | Armand Landman

DEN HAAG - Zonde van de schaarse ruimte die spooremplacementen in binnensteden die niet of nauwelijks gebruikt worden. De NS, ProRail en twee ministeries slaan nu de handen ineen om er woningen te bouwen.

In 2010 moeten er concrete plannen liggen voor de ongebruikte binnenstedelijke spoorzones in Groningen, Amersfoort, Zwolle en Nijmegen. Het worden voorbeeldprojecten die de weg vrij moeten maken voor andere ongebruikte spooremplacementen in binnensteden.
Het gaat om stukken spoor die door de ligging in het stadscentrum uitermate geschikt zijn om te herontwikkelen tot gebieden voor wonen, werken en recreëren.
De ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat hebben daarom de handen ineen geslagen met de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. Omdat het in de meeste gevallen gaat om complexe locaties met onder andere milieubelemmeringen, externe veiligheidsproblemen en een gebrekkige ontsluiting, is de inzet van meerdere partijen een vereiste, zo redeneren beide ministeries.

Onderzoek
Afgelopen voorjaar is een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van herontwikkeling van binnenstedelijke spoorzonelocaties. Op basis van dat onderzoek zijn nu de vier voorbeeldprojecten geselecteerd. De projecten worden ondersteund met geld uit een nieuw programma Spoorzoneontwikkeling. Dat programma wordt opgenomen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) dat komend najaar wordt vastgesteld.
Het kabinet streeft naar de bouw van 80.000 nieuwe woningen per jaar, waarvan 25 tot 40 procent in bestaand stedelijk gebied. Met het plan om niet of nauwelijks gebruikte spoorzones te herontwikkelen hopen de ministers die ambitie makkelijker te halen.

Bron: Cobouw

Terug naar “OV in Geheel Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten