Bon voor kippen, quad en scholieren

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Wubbo
Berichten: 11405
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Bon voor kippen, quad en scholieren

Berichtdoor Wubbo » Za 26 Jul 2008, 12:55

donderdag 24 juli 2008
Bon voor kippen, quad en scholieren
Door MARCO GERLING

GROENE HART - ,,Dubbel genaaid zonder te zoenen, noemen we dat,’’ zegt Willem Spee lachend. Hij verhaalt over de jongeren die via het spoor een brug willen bereiken om in het water te springen. Als ze worden betrapt, krijgen ze van hem een boete voor het lopen over het spoor en van de politie voor het springen.

Samen met zijn collega Albert van der Meulen trekt hij iedere dag langs het spoor in het Groene Hart, op zoek naar mogelijke calamiteiten. Het duo begon een jaar geleden als buitengewoon opsporingsambtenaar bij Prorail en ze zouden voor geen goud terug willen naar hun baan als conducteur. Te veel regeltjes, te veel gedoe. Van der Meulen: ,,Bovendien maken we bij deze baan het hele proces mee, lekker concreet.’’

Ze boeken ook resultaat: in een jaar tijd dertig procent minder treinstoringen en honderden uitgedeelde boetes. De opsporingsdienst is in het leven geroepen in de strijd tegen de vele storingen waarmee het spoor kampt. Een deel hiervan wordt veroorzaakt door mensen die, al dan niet bewust, op en rond het spoor voor overlast zorgen.

Prorail is sinds 2002 verantwoordelijk voor het spoorwegnet, sinds de afsplitsing van de NS. Europees gezien staat het Nederlandse spoor aan de top, maar daar denken treinreizigers anders over. Woordvoerder Joost van Vliet van Prorail: ,,Als Albert Heijn een keer babyvoeding verkoopt die niet goed blijkt, dan krijgen ze niet direct boze klanten. Zover zijn wij nog lang niet.’’

Het is nog steeds, ondanks de behaalde resultaten, een rommeltje bij het spoor. Voor wie het nog niet wist: de spoorberm is verboden terrein. De opsporingsambtenaren (boa’s in het jargon), die dagelijks langs het spoor surveilleren, komen de gekste dingen tegen: van een complete quad (soort brommer met vier wielen) tot een voorrangsbord op de rails. Van een met slijptol verwijderd spoorhekwerk tot een tuinder die zijn plek bij het spoor niet wil verlaten. Zelfs waterplanten en insecten vangen in de slootkanten langs het spoor komt voor. Net als kippen houden en de vondst van een megahoop gedumpte paardenmest. Alle spoortrajecten in het Groene Hart blijken zo hun eigenaardigheden te kennen.

Allereerst vallen langs alle routes de handenvol dode vogels op, vooral langs het traject van de bijna geluidloos naderende ‘sluipmoordenaar’, de lightrail. Opvallend voor het spoor tussen Boskoop en Waddinxveen is verder het relatief grote aantal volkstuinen, die overigens voor half oktober ontruimd moeten zijn.

Tussen Bodegraven en Woerden zijn het weer de onbewaakte boerenoverpaden tussen de weilanden die voor problemen zorgen. Hier loopt nogal eens een schaap of ander dier op de rails, doordat een hek open is blijven staan. Met vertraging tot gevolg, want voor schapen trapt een machinist op de rem. Net zoals de treinbestuurders dat doen voor een koe of hond. Zwanen en katten komen er minder genadig vanaf.

Ook graffitispuiters weten de spooromgeving te vinden. De strijd hiertegen is een speerpunt van de opsporingsambtenaren. Tegen graffitispuiters hebben ze zo hun eigen methodes.

Nachtenlang liggen ze soms in de bosjes, om de vervuilers van muren, treinen en ander materieel op heterdaad te betrappen. ,,Alles wat wij doen, is nieuw. Het is mooi om te pionieren en een netwerk van personen op te bouwen die de problemen aanpakken,’’ legt Willem Spee uit.

Samen met zijn collega Albert van der Meulen stuit hij dagelijks op overtredingen langs het spoor. Zoals tijdens controles bij overwegen, waar verkeersdeelnemers massaal de fout in gaan.

Sommigen worden aangesproken op hun gedrag. Anderen die de knipperende lichten negeren, kunnen binnen twee maanden een acceptgiro in de bus verwachten. De boete kan flink oplopen: van 45 euro voor een voetganger tot 150 euro voor een automobilist.

De overweg aan het Noordeinde, de weg tussen Zevenhuizen en Moerkapelle, staat bekend als een plek waar velen nogal eens het rode knipperlicht of de spoorbomen negeren. Tientallen boetes zijn hier al uitgedeeld.

Net als in Alphen, zowel bij het station als de overweg bij de Laan der Continenten. Fietsers rijden veel te vroeg weg na passage van een trein of willen nog even snel tussen de bomen door voor de trein komt.

Voor de twee controleurs is het geen doen alle tweewielers staande te houden. Maar daar wordt aan gewerkt, leggen ze uit. Zo wordt er binnenkort met een aantal collega’s samengewerkt en wordt iedereen aangepakt. Van der Meulen: ,,Want machinisten worden gek van mensen die nog net voor de trein oversteken.’’ Spee: ,,Reken maar dat een machinist niet lekker slaapt, als hij die dag een scholier nog net voor de trein langs heeft zien schieten.’’

Bron: Algemeen Dagblad

Gebruikersavatar
Vinny
Berichten: 11888
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 19:07

Re: Bon voor kippen, quad en scholieren

Berichtdoor Vinny » Za 26 Jul 2008, 18:03

Een AD journalist die het telefoonnummer van ProRail gevonden heeft... :lol:

Leuk verhaaltje trouwens; ook wel herkenbaar voor de ProRail medewerkers :)
"Dames en heren. Op dit moment zijn er geen bijzonderheden. Onze excuses voor het ongemak"


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten