Bouwers RandstadRail eisen miljoenen

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 29580
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Bouwers RandstadRail eisen miljoenen

Berichtdoor Daniel » Wo 06 Aug 2008, 20:46

Bouwers RandstadRail eisen miljoenen

Joost Zwaga

ROTTERDAM - De bouwers van de Rotterdamse Statentunnel en station Blijdorp, onderdeel van de RandstadRail, eisen bijna 9 miljoen euro van de gemeente Rotterdam.

Het gaat om extra kosten die Saturn, de bouwcombinatie van Dura Vermeer en het Duitse Ed. Zublin, heeft moeten maken als gevolg van de sterk gestegen staalprijzen. Volgens de aannemers was contractueel vastgelegd dat de gemeente opdraait voor alle onvoorziene prijsstijgingen van bouwmaterialen.

Rotterdam weigert de geëiste miljoenen echter op tafel te leggen. Zij beweert dat de bouwbedrijven in 2004 al wisten dat de staalprijzen fors zouden gaan stijgen. Volgens de gemeente hadden de bouwers zich daar dan ook tegen moeten indekken. Dat zij dat blijkbaar onvoldoende hebben gedaan, is hun eigen schuld, aldus de gemeente. Door de opstelling van Rotterdam, dreigen Dura Vermeer en Zublin fors verlies te lijden op het project. Vooraf hadden zij een winst van 4,8 miljoen euro ingecalculeerd.

De Rotterdamse rechtbank, die zich al sinds 2006 over de claim buigt, oordeelde recentelijk dat de bouwbedrijven inderdaad rekening hadden moeten houden met “de reële mogelijkheid van een bepaalde mate van prijsstijgingen van het in het werk te verwerken staal”. De bouwers hoeven echter niet voor de complete prijsstijging op te draaien. Als de extra kosten voor staal meer dan 5 procent van de aanneemsom bedragen, heeft de bouwcombinatie recht op enige compensatie, bepaalde de rechter.

Een deskundige moet komende maanden vaststellen hoeveel de staalprijzen exact zijn toegenomen en hoeveel kosten aannemers extra hebben moeten maken. Dura Vermeer en Ed. Zublin namen de bouw van de Statentunnel en station Blijdorp vier jaar geleden aan voor een bedrag van 177,8 miljoen euro.

Bron: Cobouw Online
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

playertwo
Berichten: 1005
Lid geworden op: Vr 14 Mar 2008, 20:01

Re: Bouwers RandstadRail eisen miljoenen

Berichtdoor playertwo » Do 07 Aug 2008, 19:34

Reiziger Ddrs schreef:Als de extra kosten voor staal meer dan 5 procent van de aanneemsom bedragen, heeft de bouwcombinatie recht op enige compensatie, bepaalde de rechter.

Een deskundige moet komende maanden vaststellen hoeveel de staalprijzen exact zijn toegenomen en hoeveel kosten aannemers extra hebben moeten maken.

Dit is dus duidelijk nog een tussenvonnis, en zeker nog geen eindvonnis (definitieve uitspraak van de rechter). De term 'enige compensatie' zal door een rechter nooit in het eindvonnis worden opgenomen, geeft namelijk nogal wat onduidelijkheid.

Toch is het wel een interessante uitspraak van de rechter. Er wordt namelijk gezegd: Tot 5% stijging van de extra kosten aan bouwmaterieel is voor rekening van de aannemer (in dit geval). Mogelijk ook in andere gevallen, maar dat is afhankelijk van de motivering bij het eindvonnis wat dus nu nog niet beschikbaar is.

Maar toch, wat boven de 5% prijsstijging komt te liggen, zal deels door de aanbestedende partij moeten worden vergoedt. Aanbestedingen zullen hierdoor dus nog langer gaan duren en nodeloos ingewikkeld gaan worden, om de risico's van een extra tegemoedkoming op gestegen kosten te voorkomen.

WSM
Berichten: 902
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:59

Re: Bouwers RandstadRail eisen miljoenen

Berichtdoor WSM » Do 07 Aug 2008, 20:15

Die 5%, daar zit je wel ruim overheen. Dan zou Rotterdam dus mogen dokken :).
§ 6. Het passeren van rode seinen

Artikel 33

1.Lichtseinen die rood licht uitstralen mogen alleen voorbijgereden worden, indien de bestuurder van de treindienstleider een aanwijzing Stoptonend sein heeft gekregen.


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten