Parool: Meer uitstel Noord/Zuidlijn dreigt

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Gebruikersavatar
Alargule
Berichten: 2731
Lid geworden op: Ma 10 Mei 2010, 12:57

Parool: Meer uitstel Noord/Zuidlijn dreigt

Berichtdoor Alargule » Za 16 Aug 2014, 12:29

Het Parool schreef:Meer uitstel Noord/Zuidlijn dreigt

Als niet wordt ingegrepen in de laatste fase van de bouw van de Noord/Zuidlijn, neemt de kans toe dat de lijn ook in oktober 2017 nog niet klaar is.

Toen de gemeenteraad in 2002 instemde met de aanleg, was het nog de bedoeling dat de metrolijn in 2011 zou worden opgeleverd.

De voltooiing is 'nog geen gelopen koers', schrijft wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer) nu in een brief aan de gemeenteraad, naar aanleiding van de bevindingen van de Taskforce Planning Noord/Zuidlijn. Volgens de wethouder moeten extra maatregelen worden genomen om het risico op vertraging te verlagen.

Uit de analyse komt naar voren dat het haalbaarheidspercentage om oktober 2017 klaar te zijn, is gedaald, maar nog steeds iets boven de vijftig ligt. De laatste jaren werd echter steeds uitgegaan van een haalbaarheidspercentage van tachtig.

De werkgroep concludeert dat de boven- en afbouw van de Noord/Zuidlijn nog veel voeten in aarde hebben. 'Het gaat om andere risico's dan bij het tunnelboren en opleveren van de ruwbouw, maar niet minder groot.' Volgens een woordvoerder worden de risico's veroorzaakt door de opeenstapeling van complexe processen, 'onder meer het samenvoegen van ingewikkelde veiligheids- en ict-systemen'.

Eén van de maatregelen is dat tests zo veel mogelijk naar voren worden gehaald, zodat fouten zo vroeg mogelijk kunnen worden ontdekt en er voldoende tijd is om die op te lossen. Zo wordt het nieuwe treinbeveiligingssysteem op de Ringlijn in gebruik genomen, alvorens het op de Noord/Zuidlijn zal worden getest. En ruim een half jaar voordat testritten op het hele tracé worden gestart, zullen er testritten zijn tussen emplacement Noord en station Noorderpark.


Laten we hopen dat er eens goed wordt gekeken naar recente tunnelprojecten Nederland waarbij jarenlange vertragingen bij of zelfs na de initiële oplevering zijn ontstaan als gevolg van allerlei fouten in de techniek, die in de testfase op de een of andere manier niet aan het licht kwamen. Of wat ook wel zou kunnen: ze waren wel bekend maar werden maar onder het tapijt geveegd omdat de deadline nou eenmaal gehaald moest worden.

Oktober 2017 is wat mij betreft niet heilig - we zijn inmiddels toch al 3 jaar de oorspronkelijke opleverdatum voorbij. Liever goed testen en zeker weten dat kritieke fouten eruit zijn dan coute que coute pushen voor eind 2017.
Nu op Wordpress: Rails in Amsterdam

Gebruikersavatar
Alargule
Berichten: 2731
Lid geworden op: Ma 10 Mei 2010, 12:57

Re: Parool: Meer uitstel Noord/Zuidlijn dreigt

Berichtdoor Alargule » Za 16 Aug 2014, 12:33

Op hierzijnwij.nu wordt er ook - uitgebreider - aandacht aan besteed. Waaronder deze brief van Litjens aan de gemeenteraad.
Nu op Wordpress: Rails in Amsterdam


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AlbertPool en 7 gasten