Taaie burgers blijven strijden tegen spoor

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Wubbo
Berichten: 11402
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Taaie burgers blijven strijden tegen spoor

Berichtdoor Wubbo » Zo 31 Aug 2008, 01:32

zaterdag 30 augustus 2008
Taaie burgers blijven strijden tegen spoor

VOORNE - Voor de tweede keer treffen de Verontruste Bewoners van Voorne en de provincie Zuid-Holland elkaar maandag bij de Raad van State over de Havenspoorlijn naar de Maasvlakte.
Bewoners aan de Krimweg in Oostvoorne hebben ondanks eerdere afgedwongen maatregelen tegen lawaai van het spoor nog steeds last van het geluid. Dit komt vooral van de ijzeren Suurhoffbrug. ,,Als de wind uit het westen komt hebben we de meeste last,’’ zegt Krimweg- bewoner Dirk Vermoen. Mensen die op een zomerdag te gast zijn bij de familie schrikken van het geluid. Dirk Vermoen, zelf werkzaam in de haven, is vooral ongerust over de toekomst. ,,Over enkele jaren rijdt hier elke twee minuten een trein langs.’’

Juist vanwege die verwachte intensiteit van het spoorgebruik vroeg spoorbeheerder Prorail in 2003 een vergunning aan voor verhoogde geluidsbelasting. Deze werd door de provincie Zuid-Holland in 2004 gegund. De Vereniging Verontruste Burgers van Voorne daagde de provincie voor de Raad van State, nadat hun beroep bij de provincie zelf was afgewezen.

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, stelde de burgers in het gelijk. De provincie kon onvoldoende aantonen dat Prorail genoeg maatregelen had genomen om de geluidsproductie tot een minimum te beperken, stelde de rechter. ,,De provincie kreeg de opdracht te onderzoeken welke maatregelen wel soelaas bieden,’’ zegt een woordvoerder van Prorail.

Die maatregelen zijn er gekomen, en de geluidsproductie is volgens de spoorbeeheerder afgenomen. Zo is de Suurhoffbrug verzwaard en zijn de rails geslepen.

De bewoners zijn er niet gerust op. ,,Ook de nieuwe grenswaarde die het provinciebestuur in 2005 vaststelde is volgens ons te hoog,’’ zegt voorzitter Petra Cosijn van de vereniging Verontruste Bewoners van Voorne.

Bron: Algemeen Dagblad

Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten