Lastpakken laten zich simpel vangen

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Almere.
Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-bestuurslid
Berichten: 39115
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contacteer:

Lastpakken laten zich simpel vangen

Bericht door Daniel »

Lastpakken laten zich simpel vangen

Door RAYMOND BOERE

UTRECHT - Grinnikend tikt een scholier van het Gerrit Rietveldcollege GVU-controleur Ed Veekman op de schouder. Of de controleur hem nog kent. ,,Van twee jaar terug. Toen ik mijn mp3-speler veel te hard had staan?’’

Het kostte de scholier toen twee uur van zijn vrije tijd, hij moest voor straf een bus schoonmaken. Dat heeft indruk gemaakt. Controleur Veekman staat sindsdien in het geheugen van deze jongen gegrift, zo blijkt.

De GVU-medewerker zit in burger met politieagent Mark van Dorssen in buslijn 8 om overlastgevende jeugd tot de orde te roepen. Nu het duo is herkend, zal er deze rit niet veel meer gebeuren. ,,Het werkt dus wel. Ze weten dat er op ze wordt gelet,’’ zegt Veekman tevreden.

Buslijn 8 behoort samen met de lijnen 3, 6, 7 en 13 tot de lastigste routes in de stad Utrecht. Het probleem: grote groepen scholieren die herrie maken, mensen lastig vallen en zwartrijden. Begin deze maand zette een groep nog een bus op stelten op de Paranadreef in Overvecht. De jongeren draaiden harde muziek, scholden de chauffeur uit en bedreigden hem. De bestuurder zette zijn voertuig aan de kant en schakelde de politie in. Een meisje van 13 werd opgepakt.

Dat was een incident en het signaal om de controleploeg weer intensief op pad te sturen. De laatste ‘gewone’ controle op lijn 8 dateert alweer van begin dit jaar. Toen werden twaalf lastpakken uit de bus gehaald. Veekman: ,,Vlak na een actie is het vaak een stuk rustiger, maar na verloop van tijd merken chauffeurs dat de overlast toeneemt. Dan is het goed om weer even te laten zien dat we ze in de gaten blijven houden.’’

De route van lijn 8 voert vanaf Station Overvecht langs twee grote scholen: het Gerrit Rietveld College en de Marnixacademie. De bus is voor de leerlingen een gewild vervoermiddel en een ontmoetingsplaats. De veelal vrouwelijke scholieren van de Marnixacademie kunnen geregeld op aandacht van de vooral mannelijke scholieren van het Gerrit Rietveldcollege rekenen, wat zo nu en dan de nodige problemen geeft.

In elke bus vanaf het station Overvecht zitten tijdens deze actie vanaf het middaguur minimaal twee ‘undercoveragenten’. Eén houdt vanaf de achterbank de passagiers in de gaten. De ander post vanuit het midden van de bus. Wie zich misdraagt, gaat ter hoogte van het Griftpark mee naar buiten en wordt daar overgedragen aan bureau Halt. Zaterdag volgt de uitvoering van de alternatieve straf: de bussen van het GVU schoonmaken.

De scholieren laten even op zich wachten, maar als later in de middag steeds meer lessen eindigen, neemt de overlast toe. Sommige passagiers gooien met eten, rijden zonder geldig kaartje en zingen zo hard in de bus dat anderen er last van hebben. De meesten zitten echter met de voeten op de bank en eten in de bus. En dat is volgens de GVU-huisregels allemaal verboden. ,,Je kan zeggen dat het flauw is om hiervoor te bekeuren, maar het mag niet. Bovendien vindt niemand het fijn om op een stoel vol etensresten te zitten,’’ zegt agent Van Dorssen.

En zo moet de ene na de andere scholier mee naar Bureau Halt, dertig in totaal. De meesten ondergaan hun aanhouding gelaten. Eén scholiere barst in snikken uit als ze erachter komt dat ze door alle commotie haar tas in de bus heeft laten liggen. Die is snel weer opgespoord, dankzij de mobilofoon. Anderen laten in een felle discussie duidelijk merken dat ze de controle onzin vinden, maar een 13-jarige jongen snapt het wel. ,,Ik weet dat het niet mag.’’

Bron: Algemeen Dagblad
Schapekop in de Keistad
Dagelijks Amersfoort - Veenendaal-De Klomp en weer terug...

Mijn foto's: https://www.flickr.com/dbleumink/
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], nhanngdw en 67 gasten