’Amsterdamse overvalaanpak inzetten in bussen’

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

’Amsterdamse overvalaanpak inzetten in bussen’

Berichtdoor Geert » Di 28 Okt 2008, 09:58

’Amsterdamse overvalaanpak inzetten in bussen’

SCHEVENINGEN - De onveiligheid in bussen moet op dezelfde manier worden aangepakt als de Amsterdamse politie begin jaren negentig deed om de hausse aan overvallen terug te dringen. Die conclusie trekt oud-hoofdcommissaris Eric Nordholt nadat hij op verzoek van de commerciële openbaarvervoerbedrijven de agressie in bussen onder de loep nam.

Politie, justitie en de bedrijven moeten de handen ineenslaan. Zo zou er een soort veiligheidscoördinator moeten komen “maar dan met een andere naam”. De politie moet daar iemand voor afvaardigen. Nordholt heeft met dat doel al gesproken met korpschef Erik Akerboom, die binnen de Raad van Hoofdcommissarissen de portefeuille geweld beheert. “Hij heeft gezegd dat hij dat een goed idee vond en dat hij het steunt”, aldus Nordholt.

Vervoersbedrijven zoals Connexxion, Arriva en Veolia moeten zelf ook aan de slag. Zij moeten om te beginnen met een systeem komen waarin geweldsincidenten worden geregistreerd. “Het is zwak als je niet de juiste cijfers kan produceren. Nu heeft iedereen zijn eigen systemen.” Uit die verschillende systemen blijkt overigens wel dat geweld tegen buschauffeurs geen ’Gouda-hype’ is.

Het aantal incidenten neemt weliswaar niet schrikbarend toe, maar de incidenten worden wel steeds gewelddadiger. Zo kent Connexxion nu ieder jaar ongeveer tweeduizend incidenten. “Maar de laatste maanden twee tot drie gevallen per week die ernstig te noemen zijn”, zegt een woordvoerder. Dat zijn zaken als mishandeling. Minder ernstige gevallen worden al haast niet meer gemeld door de chauffeurs, valt Arriva bij. “Maar een blikje gooien wordt al gauw een steen.”

Nordholt zegde tijdens een bijeenkomst van de commerciële vervoerders verenigd in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) ook toe met minister Camiel Eurlings (Verkeer) te gaan praten om te kijken of die financieel kan bijspringen. Er moeten tenslotte ook mensen vrijgemaakt worden om op te kunnen treden. Tenslotte zei hij dat er misschien hoop op is dat buschauffeurs aansluiting kunnen vinden bij het protocol dat ontwikkeld wordt voor geweld tegen hulpverleners. “Waarbij de straffen dubbel zo hoog zijn en altijd vervolgd wordt.”

Bron: Telegraaf

Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 8 gasten