Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Ronald
Berichten: 3325
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 23:55

Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Berichtdoor Ronald » Di 25 Mar 2008, 21:56

Vervoersbedrijf Connexxion heeft de aanbesteding van de concessie Noordwest- en Zuidwest-Utrecht gewonnen. Vanaf 16 december zal het bedrijf het openbaar vervoer gaan verzorgen in deze regio's. In Zuidwest-Utrecht doet Connexxion dat overigens ook al, in Noordwest-Utrecht rijdt momenteel BBA Connex.

Vermoedelijk zullen er nieuwe bussen besteld worden die voldoen aan de milieunorm Euro 5 of EEV.

Morgenochtend om 09:00 uur zal de provincie Utrecht de uitslag officeel aan de pers bekendmaken.

Bron: website RTV Utrecht (http://www.unieuws.nl)Uit het bericht kan ik echter niet opmaken of hier ook de concessie Utrecht-Oost en stadsdienst Amersfoort bij hoort. Ik dacht dat dit als één gebied aanbesteed zou worden. Hier horen we waarschijnlijk snel meer van...

Chauf21
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3148
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 22:27

Re: Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Berichtdoor Chauf21 » Di 25 Mar 2008, 22:04

De melding is -naar wat ik begrepen heb- eigenlijk nog onder embargo, maargoed Unieuws meldt het dus al :)

De stadsdienst van Amersfoort maakt deel uit van de concessie Utrecht-Oost (provincie Utrecht). De aanbestedingseisen staan overigens hier: PvE Utrecht-West en Utrecht-Oost. Zo te zien is er geen directe nieuwe busseneis (2.3.1), maar wordt verderop wel gerept over bussen die bij de start van de concessie aan de EEV-norm moeten voldoen. Ben benieuwd wat er gaat komen :)

Chauf21
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3148
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 22:27

Re: Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Berichtdoor Chauf21 » Wo 26 Mar 2008, 09:33

Dan hier het persbericht: :D
Provincie Utrecht biedt beter openbaar vervoer met de bus; Connexxion wordt nieuwe busmaatschappij

Wie in de provincie Utrecht vanaf 14 december a.s. in de bus stapt, kan rekenen op beter openbaar vervoer. Het aanbod groeit met ruim 20 procent. Want verspreid over de provincie komen er nieuwe lijnen en rijden de bussen vaker. Het wagenpark wordt bovendien gemoderniseerd door de nieuwe vervoerder: Connexxion.

Dat is de uitkomst van een aanbesteding door de provincie Utrecht van het busvervoer voor komende acht jaar. GS hebben besloten om deze opdracht te gunnen aan Connexxion. Gedeputeerde Ekkers, portefeuillehouder mobiliteit: “De keuze is op Connexxion gevallen, omdat deze vervoerder meer waar voor ons geld biedt. Inwoners van de provincie zullen de gevolgen snel merken. Zo gaan er voor het woonwerkverkeer meer spitsbussen rijden tussen Utrecht De Uithof en Amersfoort en worden een aantal bedrijventerreinen beter bereikbaar met het openbaar vervoer. De bus wordt daardoor een serieus alternatief voor het gebruik van de auto. Dat is belangrijk, want daarmee brengen we Utrecht als draaischijf van Nederland weer in beweging.”

Om het openbaar vervoer op een hoger niveau te tillen, rijdt Connexxion vanaf 14 december met allemaal nieuwe bussen. Deze bussen voldoen aan de nieuwste Europese normen (EEV) die een stap verder gaan dan de wettelijke voorschriften. Het milieurendement is gelijk aan bussen die rijden op aardgas. Nieuw is bovendien dat er in alle bussen beeldschermen komen. Daarop verschijnt informatie over de eerstvolgende drie bushaltes en de actuele vertrektijd van aansluitende treinen op het station dat op de busroute ligt. Alle bussen krijgen bovendien meer beenruimte. Ook zijn alle bussen toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Veilig en op tijd met de bus
De provincie Utrecht hecht veel waarde aan veilig en punctueel openbaar vervoer. Reden waarom in alle bussen camera’s worden geïnstalleerd. De provincie heeft bovendien met Connexxion afspraken gemaakt dat de bussen scherp op de klok rijden. Vanaf volgend jaar geldt de regel dat niet meer dan 1% van alle bussen te vroeg vertrekt. In het geval van bussen die te laat aankomen (met een vertraging van meer dan 3 minuten) is de afspraak dat dit niet meer dan 15% van alle ritten mag zijn. Om na te gaan of de bussen op tijd rijden, worden deze voorzien van boordcomputers met meetapparatuur.

Nieuwe buslijnen
Bussen zullen binnenkort vaker het straatbeeld in de provincie Utrecht bepalen. Zo blijven er tijdens de kerstvakantie hetzelfde aantal bussen rijden en komt er een kortere zomerdienstregeling van niet acht, maar zes weken. Op de stadsdienst Amersfoort rijden de bussen zelfs het hele jaar door dezelfde dienstregeling. Voorbeelden van nieuwe rechtstreekse busverbindingen zijn: Veenendaal-Zeist, Doorn-Amersfoort en Oudewater-Woerden. Tussen Soest en Amersfoort rijdt straks een nieuwe buslijn via het bedrijventerrein De Isselt. Ook de bedrijventerreinen in Mijdrecht en IJsselstein worden beter bereikbaar. Tevens krijgen enkele nieuwbouwlokaties zoals Veenendaal-Oost en Woerden Waterrijk een (betere) busverbinding, Er komt ook een nieuwe buslijn Hilversum – Mijdrecht. Op de Utrechtse Heuvelrug gaat buslijn 50 in de avonduren en op de zondag vaker rijden tussen Wageningen en Utrecht. Dit geldt ook voor lijn 80 tussen Veenendaal en Amersfoort. Op lijn 180 tussen Oudewater en Utrecht rijden eveneens meer bussen.

Promotie openbaar vervoer
Om het openbaar vervoer breed onder de aandacht te brengen, komen er de komende jaren tariefacties. Connexxion biedt deze aan in overleg met de provincie tegen een speciale prijs. Verder heeft de vervoerder promotieacties klaar staan om het openbaar vervoer onder de aandacht te brengen bij inwoners van de provincie, zoals twee mobiele marketingpunten. Deze rondreizende informatiestands zullen 200 dagen per jaar te zien zijn in de Utrechtse gemeenten onder andere tijdens weekmarkten.

Voor de financiering van het openbaar vervoer stelt de provincie Utrecht jaarlijks ruim 24 miljoen euro beschikbaar.

Bron: Persbericht provincie Utrecht, 26 maart 2008.

Over de nieuwe bussen:
Om het openbaar vervoer op een hoger niveau te tillen, rijdt Connexxion vanaf 14 december met allemaal nieuwe bussen. Deze bussen voldoen aan de nieuwste Europese normen (EEV) die een stap verder gaan dan de wettelijke voorschriften. Het milieurendement is gelijk aan bussen die rijden op aardgas.

Gebruikersavatar
IC3
Berichten: 361
Lid geworden op: Vr 21 Mar 2008, 21:44

Re: Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Berichtdoor IC3 » Wo 26 Mar 2008, 15:53

Chauf21 schreef:De provincie heeft bovendien met Connexxion afspraken gemaakt dat de bussen scherp op de klok rijden. Vanaf volgend jaar geldt de regel dat niet meer dan 1% van alle bussen te vroeg vertrekt.
:shock: Is te vroeg vertrekken niet hoe dan ook uit den boze? Kan men niet beter vastleggen dat geen enkele bus te vroeg vertrekt?

Gebruikersavatar
tsov
Berichten: 3869
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 22:07
Locatie: Amsterdam
Contact:

Re: Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Berichtdoor tsov » Wo 26 Mar 2008, 17:56

Nouja, op begin- en eindpunten en belangrijke tussenhaltes is het uiteraard uit den boze, maar bij een onbelangrijke halte in de middle of nowhere waar je ook niet makkelijk je tijd af kunt wachten niet. Daarvoor is die ene procent met name bedoeld neem ik aan :wink:
Mijn foto's
This user loves deadlines. He loves the whooshing sound they make as they go by.

waldo79
Berichten: 4176
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 14:00
Locatie: Tiel

Re: Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Berichtdoor waldo79 » Wo 26 Mar 2008, 18:08

Er mag wel verbetering optreden in dat te vroeg vertrekken. Het komt nu wel vaker voor dan 1 op de 100 ritten :o Althans, dat zijn mijn ervaringen.
Mij best :)

Chauf21
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3148
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 22:27

Re: Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Berichtdoor Chauf21 » Do 27 Mar 2008, 15:18

IC3 schreef: :shock: Is te vroeg vertrekken niet hoe dan ook uit den boze? Kan men niet beter vastleggen dat geen enkele bus te vroeg vertrekt?

Natuurlijk kan te vroeg vetrekken erg vervelend zijn, maar bedenk ook dat het niet altijd mogelijk is het volledig uit te sluiten. Kijk, meer dan 2-3 minuten te vroeg is over het algemeen niet goed te praten, zeker niet wanneer de chauffeur actuele informatie over de rijtijden heeft. Maar wanneer je op tijd ben een halte vertrekt en net een groen verkeerslicht mee kan pakken, wil het wel eens zo zijn dat je één minuut te vroeg bij een volgende halte ben. Als je dan daar geen mogelijkheid hebt om te wachten (wachten bij een bushalte is overigens bij wet verboden, maar dat terzijde), zal je iets te vroeg moeten vertrekken bij die halte. Daarom is ook aan te bevelen iets voor de aangekondigde tijd al aanwezig te zijn bij de halte :)

Chauf21
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3148
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 22:27

Re: Connexxion wint busvervoer in provincie Utrecht

Berichtdoor Chauf21 » Ma 07 Apr 2008, 21:03

Ook het spitsbussenvervoer is -bij gebrek aan aanbiedingen en na individuele gesprekken- gegund aan Connexxion. Hieronder het persbericht van het BRU:

SPECIALE SPITSBUSSEN GAAN MEER RITTEN RIJDEN IN UTRECHTSE REGIO

Het spitsbusvervoer in de Utrechtse stadsregio krijgt een nieuwe impuls. Per 14 december gaan er speciale spitsbussen rijden om reizigers zichtbaar en snel te vervoeren. De spitsbussen gaan samen 70% meer ritten rijden, tijdens de ochtend- en avondspitsen en met een uitbreiding naar de middag. Daarmee wordt het spitsbusvervoer een volwaardig en herkenbaar onderdeel van het regionale openbaar vervoer. Reizen met de spitsbus is een aantrekkelijk alternatief voor de auto, juist als de verkeersdrukte het grootst is.

Connexxion gaat de spitsritten rijden. Ook het spitsvervoer moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen die Bestuur Regio Utrecht stelt als opdrachtgever voor het regionale openbaar vervoer. Net als buiten de spitstijden rijden er straks tijdens de spitsen nieuwe moderne EEV-bussen die voldoen aan de meest actuele en strenge emissienormen. Bovendien mogen ook de spitsbussen geen reclame-uitingen meer dragen, alleen nog OV-informatie, wat de bussen herkenbaarder maakt voor de reizigers. Verder geldt ook voor de spitsbussen dat in elke bus, via displays, informatie moet komen over actuele aankomsttijden bij haltes en actuele informatie over aansluitingen.

Nadat aanbiedingen in de aanbestedingsprocedure uitbleven, heeft Bestuur Regio Utrecht gesprekken gevoerd met Arriva, Connexxion en Veolia. Vervolgens is het spitsvervoer gegund aan Connexxion. De gestelde kwaliteitseisen blijven van kracht. Het gaat om spitsvervoer in het hele vervoersgebied van Bestuur Regio Utrecht: de stad Utrecht en acht omliggende gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Maarssen, Nieuwegein, Vianen en Zeist.

Vorige maand gunde Bestuur Regio Utrecht ook het regionale bus- en tramvervoer aan Connexxion. Zowel de gunning van het reguliere regiovervoer als het spitsvervoer gelden voor een periode van drie jaar. Daarmee wil BRU de mogelijkheid openhouden om al het stads- en streekvervoer per eind 2011 in samenhang aan te besteden. De stadsbussen van GVU rijden het reguliere stadsvervoer nog tot die tijd binnen Utrecht en Maarssen.

Bron: Persbericht BRU, 7 april 2008.


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 6 gasten