‘Goederentreinen weg uit Diemen’

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Almere.
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 39106
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

‘Goederentreinen weg uit Diemen’

Berichtdoor Suus » Do 05 Nov 2009, 13:47

‘Goederentreinen weg uit Diemen’
DIEMEN – Het college van B en W heeft in een brief aangegeven dat zij graag wil dat de goederentreinen tussen het noorden van Nederland en Rotterdam niet langer door Diemen rijden.

Het college heeft in de brief tevens aangegeven tegen de aanleg van een wachtspoor voor goederentreinen aan de noordkant van station Diemen-Zuid te zijn.

De brief is een reactie op het plan van de minister van Verkeer en Waterstaat om de capaciteit van het spoor uit te breiden tussen Almere en Hoofddorp (de planstudie OVSaal).

Het college van B en W wijst er in de brief op dat het goederenvervoer tussen Rotterdam en noord Nederland
(en Duitsland) steeds intensiever wordt. “De goederentreinen rijden nu door dichtbevolkte gebieden als Diemen en Amsterdam Zuidoost. Wij zijn van mening dat deze treinen ook over een ander traject kunnen rijden. Dit is ook de
reden waarom wij tegen de aanleg van een wachtspoor tussen station Diemen-Zuid en station Duivendrecht zijn”, aldus wethouder Lex Scholten (PvdA) van Vervoer.

In de brief vraagt de gemeente ook aandacht voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. “In het verleden reed hier de chloortrein. Dat is gelukkig niet meer het geval. Maar goederentreinen vervoeren nog steeds brandbare stoffen. Dat geldt overigens ook voor vrachtauto’s. Als in deze drukbevolkte regio minder goederentreinen rijden worden de risico’s kleiner”, aldus Scholten.

“Ook op korte termijn willen wij maatregelen. Dan denken we aan lagere snelheden en aan een andere samenstelling van de goederenwagons, zodat bijvoorbeeld giftige stoffen niet tegelijk met brandbare stoffen worden vervoerd.”

Bron: Diemer Nieuws, pagina 3 (PDF)
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
Bastiaan
Berichten: 610
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 12:58
Locatie: Zwolle

Re: ‘Goederentreinen weg uit Diemen’

Berichtdoor Bastiaan » Do 05 Nov 2009, 14:04

Bee schreef:Wij zijn van mening dat deze treinen ook over een ander traject kunnen rijden.

En welk andere traject mag dat dan wel niet zijn? Via de Betuweroute en vervolgens dóór Arnhem, Velp, Zutphen, Deventer, etc.? En anders wellicht met kopmaken in Utrecht? In het kader van "ieder ander traject is prima, als het maar niet door Diemen hoeft"? Of heeft het college daar helemaal niet over nagedacht voordat ze wat roepen?

Gebruikersavatar
tsov
Berichten: 3870
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 22:07
Locatie: Amsterdam
Contact:

Re: ‘Goederentreinen weg uit Diemen’

Berichtdoor tsov » Do 05 Nov 2009, 14:06

Ik gok op dat laatste ;)
Mijn foto's
This user loves deadlines. He loves the whooshing sound they make as they go by.

Gebruikersavatar
Ruben
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3537
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 20:18
Locatie: Amsterdam

Re: ‘Goederentreinen weg uit Diemen’

Berichtdoor Ruben » Do 05 Nov 2009, 14:47

Dichtbevolkt, ja, maar tegelijk ligt de spoorbaan ter plekke ook relatief zeer vrij van de bebouwing. Bebouwing eromheen is er wel, maar dan vooral in de vorm van hoogbouw en in alle gevallen zeer ver van de spoorlijn verwijderd. Het spoor ligt nergens op maaiveldniveau, en is overal van geluidsschermen voorzien. Vergeleken met andere spoortrajecten is deze dus uitermate geschikt voor goederenvervoer, ondanks dat het gebied zelf dichtbevolkt is. De bebouwing in Diemen is met name kantoren aan de zuidkant, en aan de noordkant is het wat laagbouw dat met een grote groenstrook van het spoor afgescheiden is. De trajecten die in dit geval als alternatief zouden dienen, zijn stuk voor stuk slechter gesitueerd om Nimby's af te wentelen.
De trein bewaren bij kamertemperatuur, op een schone en droge plek. Voor houdbaarheidsdatum: zie weerbericht.


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 7 gasten