Advies: Leiden moet meewerken aan sneltram

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
robert55
Berichten: 776
Lid geworden op: Za 20 Feb 2010, 19:27

Advies: Leiden moet meewerken aan sneltram

Berichtdoor robert55 » Wo 22 Sep 2010, 18:40

Een door de gemeente Leiden ingestelde commissie commissie adviseert de gemeente mee te werken aan de aanleg van de RGL in de stad:

De provincie Zuid-Holland, verantwoordelijk voor bovenlokale infrastructurele projecten, heeft al laten weten via een ‘inpassingsplan’ Leiden te dwingen mee te werken. Staal adviseert de gemeente om met de provincie in gesprek te gaan over de „inpassing” van de RGL. Hij verwacht dat de provincie de gemeente tegemoet zou willen komen als Leiden toenadering zoekt.

De aanleg van de RGL aanvechten bij de bestuursrechter is volgens de commissievoorzitter een „onbegaanbare weg”. Leiden zou alleen bij „zwaarwegende recente ontwikkelingen” de bestuursovereenkomst met de provincie kunnen ontbinden. De ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar bieden daar volgens de commissie echter „onvoldoende juridische grond” voor.

De gemeente komt 5 oktober met een standpunt.

Mijn commentaar: ik weet niet wat de gemeente van deze commissie verwachtte, de eigen aftocht dekken of munitie voor een groot gevecht. Het advies is duidelijk en alleen bruikbaar voor het eerste.

Jaimie
Berichten: 65
Lid geworden op: Di 31 Aug 2010, 12:15
Locatie: `s-Heerenberg
Contact:

Re: Advies: Leiden moet meewerken aan sneltram

Berichtdoor Jaimie » Wo 22 Sep 2010, 19:05

ben benieuwd of deze lijn wel nodig is
en of het wel rendabel genoeg is?

robert55
Berichten: 776
Lid geworden op: Za 20 Feb 2010, 19:27

Re: Advies: Leiden moet meewerken aan sneltram

Berichtdoor robert55 » Wo 22 Sep 2010, 19:17

Vooruit, nog een citaat uit het artikel
Het college denkt dat het openbaar vervoer in de stad verbeterd kan worden door het treinspoor tussen Leiden en Utrecht te verdubbelen. Ten onrechte, vindt Staal: „Daarmee voldoe je niet aan de behoefte aan een regionale oost-westgerichte ov-verbinding.”

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 36390
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Advies: Leiden moet meewerken aan sneltram

Berichtdoor Suus » Wo 22 Sep 2010, 19:21

Eerlijk gezegd lijken de kansen op verbetering van het OV mij wel hoger bij de RGL-West dan bij de RGL-Oost, waar vooral een bestaande vorm van railvervoer wordt vervangen. West heeft nu alleen maar heel veel bussen.
Rame à l'approche

VIRM
Berichten: 4108
Lid geworden op: Zo 02 Mei 2010, 14:02

Re: Advies: Leiden moet meewerken aan sneltram

Berichtdoor VIRM » Do 23 Sep 2010, 12:37

Twee redenen:

1. Het College kan inderdaad, zoals al is gezegd, beter haar aftocht dekken. 'De commissie heeft aanbevolen dat...' en zo kan je eventueel gezichtsverlies afschuiven op de commissie.
2. De provincie Zuid-Holland kan de gemeente Leiden dus in feite de RGL door de strot duwen. Het is beter als je p dat moment mee gaat werken, omdat je dan als gemeente nog invloed kan uitoefenen over allerlei zaken. Als je dwars blijft liggen, dan is de provincie waarschijnlijk minder snel geneigd naar je te gaan luisteren. :) Vrij simpel: als je het niet tegen kunt houden, dan werk je mee om het beste eruit te slepen.
Beul van de blindegeleidelijn

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 36390
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Advies: Leiden moet meewerken aan sneltram

Berichtdoor Suus » Vr 08 Okt 2010, 21:57

Het schijnt (ik zoek nog een artikel) dat Leiden inderdaad hun bewaren heeft ingetrokken en gaat meewerken aan de RijnGouweLijn.

Edit: Gevonden

Leiden staakt verzet tegen Rijngouwelijn
LEIDEN - De gemeente Leiden staakt haar verzet tegen de aanleg van de Rijngouwelijn (RGL). Het college van burgemeester en wethouders gaat nu kijken hoe de snelle lightrailverbinding het best in de stad past.

De RGL moet gaan lopen van Gouda via Leiden naar Katwijk. Het college gaat drie varianten voor de aanleg meenemen in de Milieu Effect Rapportage. Dat zijn de Breestraat, de Hooigracht en een versie over bestaand spoor. Het college verwacht dat er over ongeveer een jaar duidelijk is welke versie het geworden is.
Bron: Westonline.nl
Rame à l'approche


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] en 6 gasten