Smeulende testapparatuur veroorzaakte brand op Utrecht CS

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 36730
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Smeulende testapparatuur veroorzaakte brand op Utrecht CS

Berichtdoor Suus » Do 09 Dec 2010, 14:08

Smeulende testapparatuur van leverancier veroorzaakte brand op Utrecht CS
De brand die op 19 november het treinverkeer rond Utrecht Centraal een etmaal platlegde, is vrijwel zeker veroorzaakt door verkeerd geïnstalleerde meetapparatuur. Dat heeft ProRail-topman Bert Klerk tegen de Volkskrant gezegd. Het vuur brak uit in een technische ruimte onder de verkeersleidingpost van ProRail achter Utrecht CS.

Daar staat de zogenoemde 'no-breakinstallatie' opgesteld, een back-up die bij plotselinge stroomuitval de energievoorziening moet overnemen. De installatie bestaat uit zo'n 1.200 accu's. Klerk: 'Om onze systemen goed te laten werken, moet de accuspanning heel constant zijn. Die spanning bleek echter wat te schommelen. De leverancier van die spullen had daarom meetapparatuur op de accu's gezet, om te achterhalen of die batterijen inderdaad haperden. Die meetapparatuur bestond uit een computer met beeldscherm die met draadjes op de accu's was aangesloten. In die tijdelijke testinstallatie is de brand ontstaan. De draadjes zijn oververhit geraakt en zijn gaan schroeien. Waarschijnlijk waren ze niet voldoende geïsoleerd.'

ProRail bekijkt nu of juridische stappen tegen de leverancier mogelijk zinvol zijn. Mogelijk kan het bedrijf (een deel van) de schade op de leverancier verhalen. ProRail wil niet zeggen wie de leverancier is. 'Dat vinden wij nu niet relevant', meldt een woordvoerder per mail.

Bron: De Volkskrant 09-12-2010, pagina 9.
Rame à l'approche

Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten