'Gratis openbaar vervoer groot succes'

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Wubbo
Berichten: 11294
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

'Gratis openbaar vervoer groot succes'

Berichtdoor Wubbo » Di 10 Jun 2008, 22:56

'Gratis openbaar vervoer groot succes'

PURMEREND - De gemeente Purmerend laat weten dat het experiment met gratis openbaar vervoer op koopavonden, zaterdagen en koopzondagen een groot succes is. Arriva wist de gemeente te melden dat de ‘stadslijnen’ 101, 102, en 105 in april een grote toename van busreizigers kenden. Het aantal reizigers op deze lijnen groeide gemiddeld 292 %. Vanaf januari is het openbaar vervoer in Purmerend op koopavonden, zaterdagen en koopzondagen gratis.

Wethouder Hans Krieger is meer dan tevreden met het succes. "Het gemeentebestuur steekt veel geld en energie in de bereikbaarheid van de stad. Het doet mij goed dat veel inwoners gebruik maken van ons aanbod."

De tijden waarop gratis gereisd kan worden is op koopavonden van 17.30 uur tot 21.30 uur, op zaterdagen van 8.30 uur tot 17.30 uur en op koopzondagen van 11.30 uur tot 17.30 uur. Het experiment duurt in ieder geval tot 31 december 2008. Aan het einde van het jaar volgt een volledige evaluatie.

Bron: Webregio.nl

waldo79
Berichten: 4175
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 14:00
Locatie: Tiel

Re: 'Gratis openbaar vervoer groot succes'

Berichtdoor waldo79 » Wo 11 Jun 2008, 13:23

Ja en hoeveel auto's zijn er nu concreet minder op de weg en is de bereikbaarheid daadwerkelijk verbeterd?

Als men dat nu eens ging meten weet je meteen hoeveel belastinggeld er al dan niet nuttig is besteed :evil:
Mij best :)

Gebruikersavatar
Daantje
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 4886
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: 'Gratis openbaar vervoer groot succes'

Berichtdoor Daantje » Wo 11 Jun 2008, 15:09

Meestal zijn het voetgangers en fietsers die gebruik maken van het gratis openbaar vervoer en niet de automobilisten dus het aantal auto's zal wel niet veel verminderd zijn.

Wubbo
Berichten: 11294
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Meer proeven met gratis openbaar vervoer

Berichtdoor Wubbo » Za 05 Jul 2008, 09:49

Meer proeven met gratis openbaar vervoer

(Novum) - Het ministerie van Verkeer experimenteert vanaf dit najaar verder met gratis of goedkoop openbaar vervoer. Eerdere experimenten met dergelijk vervoer voor ouderen bewerkstelligden dat zij extra gaan reizen en actiever worden. De proef lokte niet meer 65-plussers de bus in.

Er zijn veertien proeven gedaan, die of waren gericht op ouderen of op het verminderen van files. Gratis en goedkoop openbaar vervoer trekt nieuwe reizigers aan, zo bleek woensdag uit het evaluatierapport van de experimenten. Verder is gebleken dat steden beter bereikbaar worden. De files zijn niet verminderd.

Uit de evaluatie blijkt verder dat mensen niet alleen zwichten voor lage prijzen. Ze laten de auto pas staan als ze gemakkelijk aan vervoersbewijzen kunnen komen en het openbaar vervoer beschikbaar en goed toegankelijk is. Bovendien is gebleken dat filerijders pas overwegen over te stappen naar het openbaar vervoer als ze zich voldoende ergeren aan de files. Er moet dan wel een goed netwerk van openbaar vervoer zijn dat snel en frequent rijdt. Ook moet er substantiële tijdswinst te behalen zijn.

Om de resultaten van de experimenten goed te kunnen beoordelen kiest het ministerie voor nog meer experimenten. Zo kan er een proef komen voor andere doelgroepen. Het ministerie vraagt provincies en gemeenten met plannen te komen. Het denkt aan een kennismaking met het openbaar vervoer voor mensen die een nieuwe woon- of werkplek hebben en gratis vervoer voor 'vroege vogels'.

Bron: Trouw


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten