Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbeteren

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: Za 16 Jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor iljitsch » Za 22 Dec 2012, 16:47

Bij de metro hoef je niet continu de reisplanner erbij te pakken om te zien wat er nog rijdt en op welk perron, dus dan is het wel te doen zonder, ja. :twisted:

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 31489
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Suus » Za 22 Dec 2012, 16:59

Als je echter een overstap van een paar minuten naar een trein wil halen is het toch wel handig om alvast even in de metro te kunnen kijken of de NS weer aan het aanklooien is. Ik weet dat Ennes altijd drie kwartier de tijd voor iets neemt, maar de rest van het land niet :wink:
Rame à l'approche

Gebruikersavatar
R-Flow
Berichten: 2000
Lid geworden op: Do 03 Nov 2011, 13:30
Locatie: Amsterdam

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor R-Flow » Za 22 Dec 2012, 17:27

Bee schreef:In de metrotunnel van lijn E langs Blijdorp heb ik overigens helemaal geen bereik, deze boortunnels liggen zo diep dat er echt niets doordringt. Ik vraag mij wel af hoe de metrobestuurder dan contact kan houden met de verkeersleiding.

Typisch, ik had laatst wel bereik met m'n iPhone 5 en Hi (KPN). Compleet verlies van signaal alleen even last van als we net wegrijden van CS. Zowel richting Blijdorp als Beurs.

Vraag me trouwens af of langs het gehele ondergrondse traject van de N/Z-lijn hier ook rekening mee gehouden wordt. Volgens mij ligt die tunnel op veel punten nog dieper. Mag in ieder geval hopen van wel eind 2017.

iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: Za 16 Jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor iljitsch » Za 22 Dec 2012, 17:56

Van dataproblemen gesproken: wat is er aan de hand op Utrecht CS? Er lijkt daar helemaal geen 3G van KPN te zijn en EDGE/GPRS zal wel zwaar overbelast zijn want dat doet niks. Dit geldt niet alleen tussen al het beton, maar ook in de passage tussen Hoog Caterijne en het station, met grote glazen ramen waardoor er makkelijk wat ingestraald kan worden, als op de uiteinden van de perrons in de open lucht.

Gebruikersavatar
Ennes
Berichten: 2545
Lid geworden op: Wo 04 Mar 2009, 10:20

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Ennes » Za 22 Dec 2012, 18:00

Bee schreef:Als je echter een overstap van een paar minuten naar een trein wil halen is het toch wel handig om alvast even in de metro te kunnen kijken of de NS weer aan het aanklooien is. Ik weet dat Ennes altijd drie kwartier de tijd voor iets neemt, maar de rest van het land niet :wink:

Ik wel, en ik kan het je aanraden, het is/reist veel relaxter, en het maakt je een stuk minder afhankelijk van je telefoon.

Ik zou er dus niet aan moeten denken dat ik moet gaan zitten stressen, wel of geen bereik, omdat ik maar een paar minuten overstap heb. Ik plan wel iets meer tijd in en kan tijdens mijn overstap ontzettend genieten van al die als een kip zonder kop rondrennende stresskippen.

Maar goed, ik stam dan ook nog uit de tijd dat we thuis aan tafel aten, de telefoon een snoertje had, en er postduiven rondvlogen i.p.v. E-Meeuwen, en de mensen zelfs nog tijd voor elkaar hadden!
Aansluitingen behaald in het verleden,bieden geen garantie voor de toekomst
problemen kunnen er zijn... of je kan ze zoeken!
NS gaat "niet" over één nacht ijs.

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 31489
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Suus » Za 22 Dec 2012, 18:53

iljitsch schreef:Van dataproblemen gesproken: wat is er aan de hand op Utrecht CS? Er lijkt daar helemaal geen 3G van KPN te zijn en EDGE/GPRS zal wel zwaar overbelast zijn want dat doet niks. Dit geldt niet alleen tussen al het beton, maar ook in de passage tussen Hoog Caterijne en het station, met grote glazen ramen waardoor er makkelijk wat ingestraald kan worden, als op de uiteinden van de perrons in de open lucht.

Extreme overbelasting van alle mobiele netwerken. Het is er ook niet beter op geworden sinds ze die kolos van de gemeente direct naast de sporen aan het bouwen zijn.
Rame à l'approche

webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 7693
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor webguy » Za 22 Dec 2012, 18:57

Plus dat ze door bouwwerkzaamheden niet zo snel andere masten op willen/kunnen hangen. Ik vind Vodafone nog het beste bereik hebben rondom CS, maar T-mobile is dramatisch, ook bijvoorbeeld in de gebouwen rondom het busstation of het winkelcentrum.
Reisinformatie/nerd

Gebruikersavatar
Daniel
OVNL-beheerder
Berichten: 25103
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:29
Locatie: Amersfoort
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Daniel » Za 22 Dec 2012, 19:04

Vodafone werkt inderdaad nog wel redelijk rond Utrecht Centraal, tenminste, zolang er geen verstoring van het treinverkeer is :P Maar ook daarmee merk je dat de verbinding met sprongen vooruit gaat zodra je het emplacement afrijdt.
Een echte trein was een ICK-trein (2002-2009)
Dagelijks Amersfoort - Utrecht en weer terug...

Mijn foto's: http://www.dbleumink.nl/ovfoto

iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: Za 16 Jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor iljitsch » Za 22 Dec 2012, 19:34

Bee: maar zelfs als het netwerk overbelast is zou ik nog "3G" op mijn schermpje moeten hebben, en dat is dus niet het geval. Het lijkt wel of er helemaal geen 3G-masten van KPN in de omgeving van Ut staan.

Even wat zoeken levert op dat de Telegraaf een stukje had waarin KPN zei dat de NS nieuwe apparatuur niet wilde plaatsen, maar toen daar een kamervraag over kwam zei de minister dat dit niet het geval was en dat inderdaad het netwerk overbelast is.

Maar dat lijkt mij toch niet echt het geval. Wellicht dat er op het station of daar vlak naast een mast stond die nu wegens werkzaamheden weggehaald of uitgeschakeld is en het in de lucht brengen van een nieuwe door deze of gene geblokkeerd wordt omdat er nog meer verbouwd wordt.

Er is natuurlijk wel wifi van KPN maar dat is weer gedoe om in te loggen (waarom werkt dat nog steeds niet automatisch?) en wifi is ook verre van betrouwbaar, vaak genoeg gehad dat ik wel een verbinding krijg maar geen IP-adres en het dus niet werkt.

Maar in Rotterdam kan je dan in elk geval even het metrostation ingaan als je het internet op wilt. *O*

webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 7693
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor webguy » Za 22 Dec 2012, 19:58

Overigens is "basis internet" geloof ik onder andere gratis bij de KPN hotspots op grote stations omdat het bereik van KPN daar zo bagger is. De NS kan er ook een beetje mee meten hoe druk het is...
Reisinformatie/nerd

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 31489
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Suus » Za 22 Dec 2012, 20:10

iljitsch schreef:Bee: maar zelfs als het netwerk overbelast is zou ik nog "3G" op mijn schermpje moeten hebben, en dat is dus niet het geval. Het lijkt wel of er helemaal geen 3G-masten van KPN in de omgeving van Ut staan.

Je telefoon stapt uit zichzelf terug naar een ander type netwerk als het problemen heeft met het beste netwerk. Ga je diep in de nacht rondlopen op Utrecht Centraal dan zal je overal uitstekend 3G-bereik hebben, maar als je er in de spits gaat staan zal je telefoon bijna vanzelf terugvallen op GPRS of nog slechter.

Vodafone heeft denk ik net iets minder problemen omdat hun netwerk iets rustiger zal dan T-Mobile en KPN, die beiden veel meer aansluitingen hebben op hun netwerk hebben.
Rame à l'approche

iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: Za 16 Jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor iljitsch » Zo 23 Dec 2012, 19:06

Bee: als je niet aan het bellen bent en geen internetcommunicatie gaande hebt heeft je telefoon geen idee hoe druk het netwerk is. Hij wordt alleen eens per seconde of paar seconden wakker om te kijken of er nog een telefoontje of soortgelijk voor je is. Wanneer dat het geval is zal je telefoon contact met het netwerk proberen te leggen en kunnen er problemen met congestie (drukte) zijn.

Maar zolang je dus niks aan het doen bent zie je "3G" als je telefoon naar UMTS-masten luistert en iets anders (rondje of E op de iPhone) als je telefoon naar GSM-masten luistert.

Bij telefonie is het vrij gebruikelijk dat je van 3G terug naar 2G schakelt omdat er onvoldoende 3G-dekking of te weinig vrije capaciteit is. Omgekeerd kan ook.

Maar voor zover ik weet is er geen mogelijkheid om terug te vallen op GPRS of EDGE als UMTS vol zit bij data. In tegenstelling tot telefonie gebruikt data geen vaste hoeveelheid capaciteit en is er dus niet een duidelijke grens waarbij het netwerk vol zit. Bovendien, op 3G haal je bij een sterk signaal makkelijk 7 Mbps per gebruiker, terwijl EDGE zo'n 1 Mbps beschikbaar heeft voor alle data- en telefoniegebruikers samen. Een beetje het verhaal van de muis en de olifant op de brug: "wat stampen wij hard, hè?"

Gebruikersavatar
Ruben
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3523
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 20:18
Locatie: Amsterdam

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Ruben » Zo 23 Dec 2012, 19:52

Sinds een maand of wat heeft Vodafone in de Amsterdamse metro overigens wel 3G, dat was inderdaad altijd 2G en bij uitrijden van de tunnel werd het kort Edge. Nu dus geheel 3G en lekker snel internet. Ik vermoedde dat men daar ook verbeteringen heeft aangebracht, maar ze zijn daarnaast ook bezig met een algeheel netwerkverbeterplan.

Vond het in Milaan ook opvallend dat men daar de moeite al wel had genomen om in de diep gelegen metro volle 3G-dekking te verschaffen. Wat dat betreft is dat in Rotterdam waar je best een tijdje ondergronds kan zitten ook geen overbodige luxe.
De trein bewaren bij kamertemperatuur, op een schone en droge plek. Voor houdbaarheidsdatum: zie weerbericht.

find_your_spot
Berichten: 3046
Lid geworden op: Wo 18 Mar 2009, 09:13

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor find_your_spot » Zo 23 Dec 2012, 20:00

Ruben schreef:Sinds een maand of wat heeft Vodafone in de Amsterdamse metro overigens wel 3G,

Die 3G verbinding ontdekte ik direct nadat de tunnel werd vrijgegeven na de zomervakantie. Vanaf dat moment had ik perfect internet van T-Mobile in de metrotunnel.
For Your Railroad Adventures

iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: Za 16 Jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor iljitsch » Zo 23 Dec 2012, 20:35

Had de kanaaltunnel intussen al dekking? In maart nog niet...

webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 7693
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor webguy » Zo 23 Dec 2012, 20:36

Zou overigens interessant zijn welke dekking je daar hebt: tot waar frans en tot waar engels?
Reisinformatie/nerd

hauptbahnhof
Berichten: 2893
Lid geworden op: Wo 20 Okt 2010, 22:00

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor hauptbahnhof » Zo 23 Dec 2012, 20:46

find_your_spot schreef:
Ruben schreef:Sinds een maand of wat heeft Vodafone in de Amsterdamse metro overigens wel 3G,

Die 3G verbinding ontdekte ik direct nadat de tunnel werd vrijgegeven na de zomervakantie. Vanaf dat moment had ik perfect internet van T-Mobile in de metrotunnel.

T-mobile had het toch allang?
Ik moet maar 's een keer de metro nemen naar het centrum ipv de tram binnenkort. Ben benieuwd.

iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: Za 16 Jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor iljitsch » Zo 23 Dec 2012, 21:11

De metro in plaats van de tram nemen vanwege de 3G-dekking... :D

hauptbahnhof
Berichten: 2893
Lid geworden op: Wo 20 Okt 2010, 22:00

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor hauptbahnhof » Zo 23 Dec 2012, 21:18

Euh... bedoelde TREIN :X .
Van Duivendrecht naar CS is gewoon comfortabeler. Neem sowieso de metro ipv tram als dat mogelijk is :@
Als de M5 gaat rijden zal ik waarschijnlijk wel ff met de metro gaan.

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 11929
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Geert » Zo 23 Dec 2012, 22:55

iljitsch schreef:Had de kanaaltunnel intussen al dekking? In maart nog niet...

Volgens mij had één tunnelbuis (richting UK?) GSM-dekking van een Franse provider (of providers). Andere kant op zou door een UK provider gedaan worden en dat was van de zomer nog niet geregeld, maar misschien is daar inmiddels verandering in gekomen.

Thom91
Berichten: 8817
Lid geworden op: Zo 09 Jan 2011, 19:32
Locatie: Enschede

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Thom91 » Ma 24 Dec 2012, 09:42

Het probleem met slecht bereik rond knooppunten als utrecht en amsterdam komt door de overheid. In een telecomwet staat dat er maximaal een bepaalde hoeveelheid palen mag staan in een gebied. Rond de grote steden is deze limiet al bereikt waardoor er niet meer capaciteit geleverd kan worden. De telecomwet dient aangepast te worden om dit probleem op te lossen. Om toch wat extra capaciteit te bieden is edge weer geactiveerd wat enkele jaren terug is uitgeschakeld uit kosten overwegingen..
Komt wel goed schatje.

iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: Za 16 Jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor iljitsch » Ma 24 Dec 2012, 11:26

Daar geloof ik niks van. Ik heb deze versie wat door zitten spitten en kon niks van dien aard vinden.

Andere interessante site: http://www.gsmmasten.nl

Kan je precies zien wat voor masten waar staan en hoe hoog, en rond Utrecht CS zijn dat er aardig wat. Helaas staat er niet bij van welke aanbieder ze zijn.

webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 7693
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor webguy » Ma 24 Dec 2012, 11:27

Je zou zeggen at als je betere/andere/meer antennes ophangt je de boel ook kan verbeteren...
Reisinformatie/nerd

Gebruikersavatar
Suus
Berichten: 31489
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 17:42
Locatie: Delfshaven

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor Suus » Ma 24 Dec 2012, 11:37

In het antenneregister kan ik maar drie UMTS-antennes vinden op Utrecht Centraal. Er zijn er ook nog twee op het Beatrixtheater maar daar staat nu dat stadskantoor voor. Wat overigens opvalt is dat twee van de drie UMTS-masten op Utrecht Centraal pas eind oktober van dit jaar zijn geïnstalleerd...
Rame à l'approche

iljitsch
Berichten: 2970
Lid geworden op: Za 16 Jan 2010, 13:38
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: Telecomproviders gaan dekking in metro Rotterdam verbete

Berichtdoor iljitsch » Ma 24 Dec 2012, 13:06

Ik heb even de gegevens van het antenneregister naast die van de veiling van 2000 gelegd en kom tot het volgende:

Afbeelding

Het lijkt erop dat twee antennes van KPN zich binnenshuis bevinden (hoogte 0 meter) en de meeste andere net achter hoge gebouwen, waardoor er maar één overblijft: 45 meter boven het station (of net naast het station). Die dingen stralen niet echt naar beneden, geen wonder dus dat dit binnen het station geen dekking geeft. Op de perrons voorbij de overkapping zou die het echter wel moeten doen, maar het zou best kunnen dat-ie door werkzaamheden buiten bedrijf is.

(Ik zie dat ik er 1 gemist heb: Vodafone op 3 meter hoogte.)

Typisch overigens dat de frequenties van Orange en Telfort niet gebruikt worden.


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot], Google Adsense [Bot] en 6 gasten