Oude locomotief als monument bij Station Zuilen

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Wubbo
OVNL-beheerder
Berichten: 11206
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Oude locomotief als monument bij Station Zuilen

Berichtdoor Wubbo » Ma 30 Jun 2008, 21:26

Oude locomotief als monument bij Station Zuilen
30-06-2008

Station Utrecht Zuilen krijgt een nieuwe buurman. Op dit moment wordt hij nog in zijn oorspronkelijke kleuren geschilderd, maar op vrijdag 4 juli om 14.30 uur onthult wethouder Giesberts officieel de ‘Sik’, een oude rangeerlocomotief. De ‘Sik’ geldt voortaan als aandenken aan de grootste industriële werkgever van Zuilen én Utrecht: Werkspoor. De locomotief kreeg zijn naam door het mekkerende geluid dat zijn luchtfluit maakte.

Zuilen miste nog een monument als herinnering aan Werkspoor. Begin 2007 zocht men redding voor een oude rangeerlocomotief die gesloopt zou worden. De gemeente Utrecht heeft het idee om met de Sik een ode te brengen aan Werkspoor gelijk omarmd. Werkspoor bouwde immers vele van deze Sikken en Zuilen zou hiermee een mooi aandenken aan Werkspoor krijgen. De Sik krijgt een toepaselijke standplaats naast station Utrecht Zuilen (naast de fietsenstalling aan de Cartesiusweg).

Gemeente en onthulling
De gemeente heeft de plaatsing van de rangeerlocomotief samen met Strukton en De Stichting Erfgoed Industriële Nederlandse Diesellocomotieven geregeld. De gemeente Utrecht zorgde voor de financiën, de locatie en de benodigde vergunningen. Strukton bood aan het transport, de aanpassing en plaatsing op zich te nemen. De Stichting Erfgoed Industriële Nederlandse Diesellocomotieven nam het schilderen van de Sik voor haar rekening.

Op vrijdag 4 juli, van 14.30 tot 15.30 heet wethouder Giesberts de Sik als monument en kunstwerk officieel welkom in Utrecht. Het bordje dat bij de Sik komt te staan, wordt onthuld door een voormalig directeur van Werkspoor, de heer ir. J. van Zwet. Wijkbewoners zijn van harte welkom.

Over Werkspoor
Bijna honderd jaar geleden kwam een deel van de fabrieken van Werkspoor uit Amsterdam naar Utrecht. Op het huidige industrieterrein ‘Cartesiusweg’ begon de fabriek met de bouw van wagons en bruggen. In de jaren vijftig was Werkspoor Utrecht de grootste wagonfabriek van Europa en de grootste werkgever van Zuilen én Utrecht.

Bron: Gemeente Utrecht

Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten