[Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Alles over het Openbaar Vervoer in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht.
Gebruikersavatar
Daantje
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 4891
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contact:

[Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Daantje » Di 11 Mar 2008, 22:01

Randstadrail is het nieuwe lightrailnetwerk tussen Den Haag, Rotterdam en Zoetermeer en vervangt de voormalige Hofplein- en Zoetermeerstadslijn van de NS. Randstadrail kenmerkt zich door snelle, frequente verbindingen.

Randstadrail van start

Na verschillende opstartpogingen is Randstadrail in september 2007 gefaseerd van start gegaan. In het verleden zijn er veel problemen geweest met Randstadrail. Zo vonden er een aantal ontsporingen plaats en waren er veel storingen in de voertuigen. De start werd vele malen uitgesteld doordat er eerst het nodige onderzoek en een groot aantal testritten uitgevoerd moest worden. Lange tijd moesten reizigers gebruik maken van vervangend vervoer in de vorm van bussen. Op 25 oktober 2007 is Randstadrail volledig in gebruik gegaan.

Trajecten

Randstadrail bestaat uit de volgende verbindingen:
- Erasmuslijn: Den Haag Centraal - Rotterdam Hofplein, geëxploiteerd door de RET. Randstadrail rijdt op dit moment nog over de voormalige Hofpleinlijn, inclusief het luchtspoor in Rotterdam Noord. Vanaf het najaar van 2009 zal Randstadrail niet meer over het luchtspoor rijden maar door een nieuw geboorde tunnel naar Rotterdam Centraal. Daar vindt aansluiting plaats op het metronetwerk van Rotterdam verder naar Slinge en Spijkenisse.
- Randstadrail 3: Den Haag Loosduinen - Zoetermeer: Deze lijn wordt geexploiteerd door de HTM en voert over de voormalige Zoetermeerstadslijn (Krakeling). Nieuw is dat niet tot Den Haag Centraal gereden wordt maar via het centrum van Den Haag door naar Loosduinen.
- Randstadrail 4: Den Haag Uithof - Zoetermeer Javalaan: Deze lijn wordt geexploiteerd door de HTM. Deze lijn voert gedeeltelijk over de voormalige Zoetermeerstadslijn en gedeeltelijk over een nieuw aangelegd traject naar de nieuwbouwwijk Oosterheem.

Afbeelding

Bron

Groen = Erasmuslijn
Rood = Randstadrail 3
Blauw = Randstadrail 4

Vervoerbewijzen

In Randstadrail kan men reizen met de strippenkaart, maar ook met de OV-chipkaart. In het vervangend vervoer waren ook speciale Randstadrail-puntenkaarten geldig.

Voertuigen

Op de Erasmuslijn wordt vooralsnog gereden met oude metrostellen van de RET. Binnenkort zullen hier nieuwe metrostellen te zien zijn.

Afbeelding

Foto: Daniël Bleumink

Op Randstadrail 3 en 4 wordt gereden met de nieuwe Randstadrailvoertuigen.
Afbeelding

Foto: Daniël Bleumink

Bron: www.randstadrail.nl

Gebruikersavatar
Daantje
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 4891
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Daantje » Do 13 Mar 2008, 18:12

Nieuwe Randstadrailvoertuigen

Donderdag 21 februari

Bij treinenfabrikant Bombardier in Bautzen (Duitsland) is het nieuwe lightrailvoertuig voor RandstadRail gepresenteerd. De eerste nieuwe voertuigen gaan vanaf juli rijden tussen Rotterdam-Hofplein en Den Haag CS.

Deze nieuwe voertuigen zijn gebaseerd op het beproefde concept van 81 metro s en sneltrams die door de RET bij Bombardier werden besteld tussen 1996 en 2000.

De nieuwe trein is eigenlijk een verlengde en verbeterde versie van de metro's die nu op de Erasmuslijn rijden. Ze worden voorzien van airconditioning, stoeltjes met bekleding en speciale plaatsen voor rolstoelen. Ook hangen er camera's die over de veiligheid van de reizigers moeten waken.

Het nieuwe type vervangt de oude metrostellen van de RET die daar nu nog rijden. Voor die tijd wordt er vanaf april proef gereden met één trein tussen het Centraal Station en Slinge.

De nieuwe RandstadRailvoertuigen zijn 42 meter lang, twaalf meter langer dan de huidige metro's. In twee gekoppelde treinen kunnen bijna twee keer zoveel reizigers als in de stellen die er nu rijden.

Woensdag werd de trein gepresenteerd aan de RET-directie, portefeuillehouder Verkeer & Vervoer van de Stadsregio Jeanette Baljeu en de verkeerswethouders van Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp, Hans de Rijke en Piet van Adrichem. Half maart wordt het eerste stel in Rotterdam verwacht.

De RET heeft 21 treinstellen besteld voor RandstadRail. Een serie van 43 is nu ook al in productie genomen ter vervanging van de oude metro's op de Calandlijn. Deze worden in 2009 verwacht te rijden.

Bron: Website RET

Gebruikersavatar
Daantje
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 4891
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Daantje » Vr 25 Apr 2008, 19:19

BUITENDIENSTSTELLING RANDSTADRAIL VAN 26 APRIL T/M 4 MEI 2008
VERVANGEND BUSVERVOER WORDT INGEZET


In verband met bouwwerkzaamheden is er een buitendienststelling RandstadRail Erasmuslijn van 26 april 2008 t/m 4 mei 2008 tussen Hofplein en Pijnacker Zuid. RET zorgt voor vervangend busvervoer. De bouwwerkzaamheden bestaan onder andere uit het verwijderen van de rails, het aanbrengen van nieuw grind, het leggen van rails, wissels en kabelkokers. Op vijf mei, na de buitendienststelling, wordt de nieuwe halte van Rodenrijs in dienst gesteld en wordt de oude halte verwijderd.

Route vervangend busvervoer
RET verzorgt het vervangend busvervoer tijdens de stremming tussen Rotterdam Hofplein en Pijnacker Zuid. Dit wordt uitgevoerd door Connexxion. De route en halteplaatsen staan op de bijgevoegde kaartjes. Vanaf halte Pijnacker Zuid kunt u verder reizen met de RandstadRail Erasmuslijn. Het vervangend busvervoer stopt zoveel mogelijk in de buurt van de RandstadRail-haltes. De tijdelijke haltes zijn voorzien van een opvallend bord en een overzicht met vertrektijden. De haltelocaties zijn:

RandstadRail halte

Locatie halte vervangend busvervoer

Hofplein
Noodhalte Hofplein thv Katshoek, halte Hofplein op de Heer Bokelweg

Melanchthonweg
Noodhalte G.K. van Hogendorpweg ter hoogte van St. Franciscus Gasthuis. Mogelijkheid tot overstappen op RET tramlijn 20 en 25 richting Melanchthonweg.

Wilgenplas
Noodhalte op de G.K. van Hogendorpweg

Rodenrijs
Halte op de Provincialeweg ter hoogte van station Rodenrijs

Pijnacker-Zuid
Halte bij station naast de Albert Heijn

Vertrektijden
De frequentie van het vervangend vervoer is zoveel mogelijk gelijk aan wat u gewend bent van RandstadRail. Dat betekent dat doordeweeks iedere 15 minuten, op zaterdag elke 20 minuten en op zondag elk half uur een bus rijdt. De vertrektijden van RandstadRail en het vervangend busvervoer staan op de vertrekstaten op de haltepalen. Houdt u er rekening mee dat uw reis 15 à 20 minuten langer duurt dan normaal. Op woensdag 30 april (Koninginnedag) wordt een zaterdagdienst gereden en op donderdag 1 mei (Hemelvaart) een zondagdienst.

Vervoerbewijzen
U kunt gebruik maken van het vervangend busvervoer met een geldig vervoerbewijs, zoals de strippenkaart en de OV-chipkaart. Reist u met de OV-chipkaart, dan kunt u instappen op vertoon van deze kaart. Als u op Pijnacker Zuid overstapt op bus of metro vergeet dan niet in- of uit te checken. In de bussen is geen OV-chipkaartapparatuur aanwezig.

Afbeelding

Toegankelijkheid
De bussen die voor het vervangend vervoer worden ingezet zijn helaas niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Afsluiting stations
Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn alle stations van RandstadRail afgesloten. Reizigers worden met een informatiebord verwezen naar de dichtstbijzijnde halte voor vervangend busvervoer.

Informatie
Actuele informatie over de stremming, bouwwerkzaamheden, dienstregeling en het vervangend busvervoer vindt u op: http://www.ret.nl (reizigersinformatie), http://www.randstadrail.nl (informatie over bouwwerkzaamheden). Ook kunt u bellen met RET Klantenreacties, telefoon 0800 – 6061 (gratis).

OV-chipkaart voortaan verkrijgbaar bij (tijdelijke) verkoopautomaat
Reizigers op de RandstadRail Erasmuslijn kunnen hun OV-chipkaarten kopen bij (tijdelijke) verkoopautomaten op de halten Hofplein, Pijnacker Centrum en Den Haag Centraal. De automaten hebben de verkoop- en informatiestands op deze halten vervangen.

Vervoerbewijzen
Bij de verkoopautomaten zijn tegen contante betaling twee kaartsoorten verkrijgbaar:
- wegwerp OV-chipkaart met een reistegoed van € 3,50
- anonieme OV-chipkaart van € 12,- met daarop een saldo van € 4,50. Deze kan weer worden opgeladen bij een oplaadautomaat die op alle halten langs de RandstadRail Erasmuslijn staan.

Reist u met een abonnement of heeft u recht op reductietarief (bij 4 tot 12 jaar of bij 65 jaar en ouder), dan heeft u een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Deze is niet via een verkoopautomaat verkrijgbaar, maar is eenvoudig te verkrijgen via http://www.ret.nl. Op de tijdelijke verkoopautomaten staat een duidelijke instructie over het gebruik van de OV-chipkaarten die er te koop zijn en telefoonnummers voor vragen of het melden van storingen.

Tijdelijke oplossing
De verkoopautomaten zijn een tijdelijke oplossing. Halverwege 2008 zullen de definitieve verkoopautomaten voor de OV-chipkaart geplaatst worden op alle halten. Het besluit over de tijdelijke verkoopautomaten is genomen na goed overleg met reizigersvereniging Rover.

Let op! OV-chipkaart alleen bij RET
De OV-chipkaart kan voorlopig alleen gebruikt worden voor de RET-metrovoertuigen op de RandstadRail Erasmuslijn tussen Rotterdam en Den Haag en daarnaast in RET metro, tram en bus. De voertuigen van HTM (RandstadRail 3 en 4) zullen op een later moment geschikt zijn voor reizen met de OV-chipkaart. Overstappers tussen HTM en RET moeten daarom in het bezit zijn van een ander geldig vervoerbewijs, zoals een strippenkaart. Uiteraard zijn ook vervoerbewijzen als de persoonlijke OV-chipkaart, abonnementen, strippenkaart en RET-vervoerbewijzen geldig op de RandstadRail Erasmuslijn.

Meer informatie
De RET heeft een speciale folder uitgebracht over reizen met de RandstadRail Erasmuslijn. De folder is verkrijgbaar: - Bij de RET Verkoop- & Informatiepunten - Te downloaden: Brochure 2008 Meer informatie over de OV-chipkaart vindt u op deze website, http://www.ov-chipkaart.nl, of bel met RET Klantenreacties 0800-6061 (7 dgn p.w. gratis te bereiken van 8.00 uur t/m 20.00). Voor meer informatie over de RandstadRail-lijnen 3 en 4 van HTM tussen Zoetermeer en Den Haag Centraal kunt u bellen met HTM Consumentenlijn via 070- 38 48 666 (tijdens kantooruren) of ga naar http://www.htm.net.

Toegankelijkheid haltes voor minder validen
De stations Rodenrijs, Wilgenplas en Hofplein zijn oude NS-stations zonder lift en hellingbaan. Wilgenplas en Rodenrijs worden volgens de planning vervangen door nieuwe haltes. In 2009 wordt station Hofplein buiten gebruik gesteld als de directe aansluiting via het ondergrondse tracé naar Rotterdam Centraal in gebruik wordt genomen. De situatie voor mindervaliden zal dus steeds verder verbeteren en optimaal zijn als de drempelloze verbinding tussen hartje Rotterdam en Den Haag is gerealiseerd.

De RET wenst u een goede reis!

Bron: Website RET

Gebruikersavatar
Daantje
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 4891
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Daantje » Vr 25 Apr 2008, 19:21

Ik vind het erg jammer dat ze het vervangend busvervoer zo hebben opgezet dat je bijvoorbeeld niet bij de halte Melanchtonweg op de vervangende bus kan stappen maar eerst weer met de tram moet waardoor je nóg meer extra reistijd krijgt. Ik vraag me trouwens ook af waar je je strippenkaart moet stempelen als de stations niet toegankelijk zijn (of dat die dus in de bus gestempeld worden) en of het klopt dat je met de OV-chipkaart in feite niet hoeft te betalen voor het vervangend busvervoer. Dat zou ik niet helemaal fair vinden ten opzichte van mensen die met een strippenkaart reizen als je die wél moet stempelen.

Wubbo
Berichten: 11392
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Wubbo » Vr 25 Apr 2008, 19:31

Mooi toch: de ene busboer (RET) die de andere busboer (Connexxion) inhuurt voor treinvervangend busvervoer :D

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Geert » Vr 25 Apr 2008, 21:51

RET schreef:Let op! OV-chipkaart alleen bij RET

Lang leve één kaart voor het hele OV...

Chauf21
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 3148
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 22:27

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Chauf21 » Vr 25 Apr 2008, 21:59

Dat heeft in dit geval er meer mee te maken dat de HTM nog geen operationele OV-Chipkaart heeft. Ik zie niet in waarom dat nu zo'n probleem moet zijn? Er verandert in deze fase niks aan de geldigheid van de OVC :)

Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12505
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Geert » Vr 25 Apr 2008, 22:04

Nou ja, behalve dan dus dat je in de bus niets aan je chipkaart hebt (ja, je kunt dus gratis reizen, erg goed over nagedacht dus :D)

Gebruikersavatar
Daantje
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 4891
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Daantje » Vr 25 Apr 2008, 22:07

Reken maar dat ik nu dus ineens wél met mijn OV-chipkaart ga reizen ;)

Gebruikersavatar
Daantje
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 4891
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 18:05
Locatie: Rotterdam
Contact:

Re: [Randstadrail] Het nieuwe Lightrailnetwerk

Berichtdoor Daantje » Za 26 Apr 2008, 23:08

Ik heb vandaag twee keer vervangend vervoer bussen van Randstadrail zien rijden. Het zijn gelede bussen van Connexxion (vraag me niet om meer details) met per bus zo'n 5 mensen erin :P Vanmorgen zag ik er eentje op de Schiekade met op het display '6 Tramvervoer' en vanmiddag eentje bij station Hofplein met '47 Metrovervoer' :)


Terug naar “OV in West-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten