Beleef Personal Rapid Transit in het Informatiecentrum

Alles over het Openbaar Vervoer in Overijssel en Gelderland en oostelijk Flevoland.
Wubbo
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 12317
Lid geworden op: zo 09 mar 2008, 16:44
Locatie: Utrecht

Beleef Personal Rapid Transit in het Informatiecentrum

Berichtdoor Wubbo » vr 22 aug 2008, 23:16

Beleef Personal Rapid Transit in het Informatiecentrum

22 augustus 2008 - Het Masterplan Informatiecentrum aan Het Kolkje 4 biedt de komende maanden een bijzondere beleving, namelijk Personal Rapid Transit. Bezoekers kunnen in één van de cabines van Heijmans plaatsnemen om deze innovatieve en unieke manier van openbaar vervoer te beleven. Aan de hand van een filmpje worden reizigers meegenomen op een fictieve route door de stad. Personal Rapid Transit is een uiterst milieuvriendelijke en snelle manier van individueel openbaar vervoer. Almelo is in gesprek met diverse partners om een PRT-systeem te ontwikkelen.

Innovatie
Personal Rapid Transit is dé innovatie in openbaar vervoer. Almelo concentreert zich al enkele jaren met een stevige ambitie op de ontwikkeling van PRT-systeem ( Personal Rapid Transit) in de eigen stad als duurzame oplossing. Een PRT systeem kent als openbaar vervoerssysteem vele milieu- en ruimtevoordelen, maar is bovendien een kostenefficiënt vervoersysteem. Zeker nu brandstof schaarser wordt en de prijzen stijgen, steden bovendien steeds meer verdichten en een trend waarneembaar is van toenemend gebruik van het openbaar vervoer.

Klantvriendelijk vervoersalternatief
Almelo denkt met een PRT systeem een klantvriendelijk, comfortabel, snel vervoersalternatief aan te kunnen bieden aan haar inwoners en bezoekers. Juist een PRT sluit in capaciteit goed aan de vervoersvraag van middelgrote steden. In grote steden is vaak een grotere capaciteit gewenst en een PRT dan minder geschikt.

Financieel interessant
Eerdere Almelose studies, ook in samenwerking met andere Europese steden, hebben een eerste inventarisatie van de mogelijkheden en investeringen opgeleverd. Gebleken is dat de PRT de enige vervoersvorm is die vervoerkundig en financieel interessant is. In de afgelopen jaren heeft er zowel in Europees als Nederlands verband (EDICT/MOVE) onderzoek naar de haalbaarheid van PRT in Almelo plaats gevonden.

Trendsetter
Almelo heeft op het vlak van verkeer en openbaar vervoer een naam hoog te houden. De stad was in Nederland bijvoorbeeld al eerder trendsetter met de inzet van digitale reis- en verkeersinformatiesystemen. Zo was Almelo de eerste in Nederland met de invoering van GPS systeem om bussen doorgang te geven bij verkeerslichteninstallaties.

Beleef het mee
Nieuwsgierig? Tot half november bestaat de mogelijkheid om PRT live te beleven. De cabines in het Infocentrum Masterplan en de presentatie inclusief film zijn te bekijken op donderdag, ook ’s avonds tot 20.00 uur, en op vrijdag.

Infocentrum Masterplan
Het Kolkje 4 Almelo

Bron en enkele foto's/artist impressions: Gemeente Almelo

Terug naar “OV in Oost-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast