NS-station Deventer binnen vier jaar in het nieuw

Alles over het Openbaar Vervoer in Flevoland, Overijssel en Gelderland.
Gebruikersavatar
dvdhoven
Berichten: 134
Lid geworden op: Vr 14 Mar 2008, 07:09
Contact:

NS-station Deventer binnen vier jaar in het nieuw

Berichtdoor dvdhoven » Vr 28 Mar 2008, 09:55

NS-station Deventer binnen vier jaar in het nieuw

door Nicolai Lensen. donderdag 27 maart 2008

DEVENTER - Het Deventer NS-station, het busstation en het stationsplein gaan binnen vier jaar geheel op de schop.
Gemeente Deventer, Prorail en de Nederlandse Spoorwegen hebben deze ambitieuze planning vastgelegd. Ook de provincie Overijssel heeft steun toegezegd. Ambitieus, omdat er nogal wat staat te gebeuren op en rond het station. Het is onmogelijk gebleken om alle afzonderlijke plannen en wensen apart uit te werken. Alles grijpt in elkaar en dus is er één totaalplan nodig. Dit voorjaar moet er een voorstel liggen.


Bekend was al dat Deventer een derde perron krijgt, zodat er meer treinen tegelijk kunnen worden verwerkt. Eerst komt er een tijdelijke variant, Prorail is inmiddels begonnen met de voorbereidende werkzaamheden daarvoor. Vanwege het werk is er op 5 en 6 april geen treinverkeer mogelijk van, naar en via het NS-station Deventer. Uiteindelijk wordt aan de zijde van het Stationsplein een definitief perron gebouwd worden. Het blijkt erg lastig om dit perron te realiseren zonder het monumentale stationsgebouw te zeer aan te tasten. Er wordt nog gezocht naar de beste oplossing, maar waarschijnlijk komt er een nieuwe opgang naar de sporen waar nu nog de AKO-boekhandel gevestigd is.

Voor de AKO moet dan een nieuwe plek gevonden worden. Dat geldt ook voor snackbar Smullers omdat de oude hoofdingang aan de voorzijde van het station weer in gebruik wordt genomen. De beide 'voordeuren' werden jaren geleden afgesloten.

De Nederlandse Spoorwegen bekijkt waar de nieuwe winkelruimten het beste kunnen komen. Daarbij wordt zeker ook gekeken naar de zijvleugel waarin voorheen de fietsenstalling was gevestigd. Fastfood-keten Burger King heeft al aangegeven een vestiging te willen openen in de leegstaande ruimten.

Er moet een duidelijke hoofdingang worden gerealiseerd in verband met de invoering van de OV-chipkaart, de nieuwe betaalkaart voor het openbaar vervoer. De tunnel onder het station (Stationsplein-Diepenveenseweg) wordt met poortjes afgesloten. De NS wil zo een einde maken aan het zwartrijden én aan de overlast op stations en in treinen. Op nadrukkelijk verzoek van de gemeente wordt bekeken hoe de tunnel toch ook gebruikt kan worden door wandelaars tussen de binnenstad en Voorstad-Centrum.

Ook het naastgelegen busstation gaat op zijn kop. De capaciteit van de perrons is te beperkt om het busvervoer in de stad en regio verder uit te kunnen breiden. Met name de aansluiting op de treinen laat te wensen over en dit komt vaak simpelweg omdat bussen niet op het gewenste tijdstip terecht kunnen op het station omdat er bij de haltes nog een bus staat. En de uitbreiding van het busstation lijkt dan weer vrijwel zeker ten koste te gaan van de (gratis) fietsenstalling naast het stationsgebouw. Onwenselijk omdat er al structureel te weinig fietsenklemmen zijn aan de voorzijde van het station. Om het stallingsprobleem aan te pakken is het de bedoeling om de capaciteit van de fietsenkelder onder het Stationsplein uit te breiden en het gebruik hiervan gratis te maken. Mogelijk wordt er dan bovengronds een nieuwe betaalde stalling gerealiseerd.Tot slot wordt ook nog de stalen spoorbrug over de Brinkgreverweg aangepakt. Omwonenden klagen al jaren over het oorverdovende lawaai als er treinen over deze oude spoorbrug denderen. Overigens blijft de karakteristieke overspanning bij voorkeur behouden. De brug wordt daarom 'akoestisch ingepakt'. Dit is een technische oplossing die de geluidsoverlast tot een minimum moet beperken.

Bron: De Stentor
Dick van den Hoven

Gebruikersavatar
air-bus
Berichten: 120
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:19
Locatie: Amstelveen

Re: NS-station Deventer binnen vier jaar in het nieuw

Berichtdoor air-bus » Vr 28 Mar 2008, 10:05

Wanneer moet dit klaar zijn?! 2035!? :P

Gebruikersavatar
JeePee
Oud-beheerder OVNL
Berichten: 1472
Lid geworden op: Ma 10 Mar 2008, 20:52
Locatie: Leeuwarden
Contact:

Re: NS-station Deventer binnen vier jaar in het nieuw

Berichtdoor JeePee » Vr 28 Mar 2008, 10:08

Interessant, maar ik ben inderdaad benieuwd hoe lang dit gaat duren.

Delfzijl
Berichten: 18
Lid geworden op: Ma 17 Mar 2008, 23:59

Re: NS-station Deventer binnen vier jaar in het nieuw

Berichtdoor Delfzijl » Vr 28 Mar 2008, 11:36

Poeh, wat een hoop werk :p

Als je het ene probleem wil oplossen zit je weer met een ander probleem en ga zo maar door. Ben benieuwd of dit in 4 jaar af te krijgen valt.

BR628
Berichten: 1614
Lid geworden op: Wo 12 Mar 2008, 21:28

Re: NS-station Deventer binnen vier jaar in het nieuw

Berichtdoor BR628 » Vr 28 Mar 2008, 11:50

Ik zie het niet aanwezig zijn van de uitbatingszooi van Stervex nu niet echt als een opeenstapeling van problemen ;) Kortom: aangezien ik nog vele jaren naar het Deventerse zal afreizen, ben ik zeer benieuwd naar de uitbreidingen en vernieuwingen in de komende jaren.

Gebruikersavatar
deadlock
Berichten: 9305
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 12:29
Locatie: Zwolle
Contact:

Re: NS-station Deventer binnen vier jaar in het nieuw

Berichtdoor deadlock » Vr 28 Mar 2008, 11:53

Ik voorzie enorm veel gezeur in de nu toch al onmogelijk tijdens de spits te bewandelen onderdoorgang :(
Maar daar hoor je de hoge heren in Den Haag niet over!!!11!!!


Terug naar “OV in Oost-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten