Slijptrein Deventer: Buren spoor zijn lawaai helemaal zat

Alles over het Openbaar Vervoer in Flevoland, Overijssel en Gelderland.
Gebruikersavatar
Geert
OVNL-beheerder
Berichten: 12491
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:43
Locatie: Den Haag
Contact:

Slijptrein Deventer: Buren spoor zijn lawaai helemaal zat

Berichtdoor Geert » Ma 16 Jun 2008, 22:23

Buren spoor zijn lawaai helemaal zat
door Nicolai Lensen. zaterdag 14 juni 2008 | 03:26 | Laatst bijgewerkt op: maandag 16 juni 2008 | 09:10

DEVENTER - Het lijkt een kwestie van tijd alvorens de gemeente Deventer toestemming geeft om de veelbesproken slijptrein te stationeren op het spoorwegemplacement. Voor de aanwonenden het moment om zich weer te roeren.

"De slijptrein is de spreekwoordelijke druppel. Dat ding mag er gewoon niet komen", zegt Inge Marneth, één van de omwonenden die zich verenigd hebben in het actiecomité Spoor-buurt-leefbaar. Gisteren werden er als protest spandoeken opgehangen aan het spoorviaduct over de Brinkgreverweg. De buurt zegt zich tot het uiterste te verzetten.

Als morgen Prorail en de gemeente het nieuwe derde perron bij het station 'feestelijk' in gebruik nemen, zijn de leden van de actiegroep daar zeker niet bij. " Dit is geen feest waard. De drukte op het spoor neemt alleen maar toe. Begrijp me goed: ik heb niets tegen een paar passerende treinen, maar het loopt de spuigaten uit", stelt Marneth.

Het staat vast dat het de komende tijd veel drukker wordt op het spoor. Het derde perron maakt dat er meer treinen op het Deventer station terecht kunnen en ook het goederenvervoer over het spoor neemt alleen maar toe. Buren zien vooral de komst van de slijptrein met angst en beven tegemoet.

De slijptrein is een instrument om de rails in Nederland berijdbaar te houden. 's Nachts dendert de trein over de sporen en slijpt oneffenheden weg. Dat maakt lawaai, maar dat is niet waar de omwonenden zich druk om maken. Die worden juist gek van het lawaai als de trein schoongemaakt wordt. En dat gebeurt om de dag, gedurende drie ochtenduren. De gemeente stribbelde aanvankelijk tegen, maar zegt de vergunningsaanvraag uiteindelijk niet te kunnen weigeren.

"Alles blijft binnen de normen, zegt de gemeente. Maar voor ons is het een optelsom. Zo is het lawaai van de slijptrein gemeten, maar het wegrijden van de treinen 's nachts viel daar weer buiten. Natuurlijk worden er dan geen grenzen overschreden", foetert Bianca Boevenbrink. Ook zij behoort tot de actiegroep.

De omwonenden zijn klaar om de strijd tegen de slijptrein nog wel even voort te zetten. Marneth: ,,De maatregelen die worden getroffen zijn onvoldoende. Wij willen al jaren schermen langs het spoor, maar de garanties blijven uit. En wij maken ons zorgen om het fijnstof dat vrijkomt bij het schoonmaken van treinen. Daarvan toonde onderzoek aan dat het 'niet gezond' is. Niet gezond is volgens mij hetzelfde als ongezond."

Zodra de gemeente een vergunning afgeeft voor de slijptrein, dan vechten de aanwonenden deze zeker aan. " Dat staat vast. We kijken nog welke andere mogelijkheden wij hebben. De slijptrein moet gestopt worden. Het gaat gewoon om een stukje nieuwe industrie die wordt toegestaan in het hart van onze mooie stad. Dat is van de gekke", vindt Wisse.

Bron: De Stentor

Terug naar “OV in Oost-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten