Tram Bello komt tot leven via foto's

Alles over het Openbaar Vervoer in Flevoland, Overijssel en Gelderland.
Wubbo
Berichten: 11394
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Tram Bello komt tot leven via foto's

Berichtdoor Wubbo » Do 10 Jul 2008, 10:39

Tram Bello komt tot leven via foto's
dinsdag 8 juli 2008

BENNEKOM - Weer even rijdt tram 'Bello' door Bennekom. Figuurlijk welteverstaan. Oude foto's van de tram die van 1882 tot 1937 passagiers vervoerde tussen Ede en Wageningen via Bennekom zijn nu te zien op de route. De eerste foto's zijn te zien ter hoogte van Landgoed Hoekelum.

De foto's zijn afkomstig uit privécollecties en het archief van Historische Vereniging Oud Bennekom. ,,We kwamen op het idee doordat het thema van de Open Monumentendag dit jaar 'sporen' is, en het veertig jaar geleden is dat de tram voor het laatst reed", vertelt Kees Heitink die samen met Gert Jan Koster maandagavond druk bezig waren de foto's neer te zetten. In de dertiger jaren werd de tram verdrongen door de opkomst van de bus. Toch werd er nog lange tijd gebruik gemaakt van de tramlijn, maar dan voor goederenvervoer. Een paar keer per dag ging een grote diesellocomotief met goederenwagons door Bennekom. ,,In 1913 was er al een losplaats voor goederen aangelegd bij de Boerenbond, een coöperatie van boeren in de buurt van de Acacialaan." Deze coöperatie vertrok later naar de Rijnhaven in Wageningen. ,,Nu is dit een wandelpad die achter de huizen aan de Edeseweg loopt en is van de rails niets meer te bekennen", vertelt Heitink.

In september 1968 was het helemaal gedaan met de tram. ,,Onder aanvoering van wethouder Alberts is het transport gestopt. Hij vond het te gevaarlijk dat twee keer per dag een grote dieseltrein door het dorp reed." Een foto die Gert Jan Koster maakte bij de laatste tramrit en waar toevallig Kees Heitink opstaat, haalde de 'expositie' niet. ,,Ik sta op die foto als 10-jarige met een plastic fototoestelletje. Er waren echter veel andere mooie foto's beschikbaar", vertelt Heitink. Het tv-programma Van Gewest tot Gewest maakte toen zelfs opnamen.

In totaal dertien foto's uit de oude doos zijn op verschillende plekken in Ede, Bennekom en Wageningen te bewonderen. Het eindpunt is de Grintweg. ,,De foto's staan op de plek waar ze destijds zijn geschoten." De ijzeren frames waar ze in zitten, zijn betaald met subsidie van Idee in Uitvoering. De foto's zijn bekostigd door dertien Bennekomse bedrijven. De openluchttentoonstelling duurt tot en met 13 september. Die dag wordt een afsluitende manifestatie gehouden. Ook verschijnt in september een herdenkingsboekje. ,,We hopen dat anderen ook met ideeën komen rond het project." Na afloop gaan de ijzeren frames in de opslag en kunnen verenigingen en organisaties er gebruik van maken.

Bron: Ede Stad

waldo79
Berichten: 4186
Lid geworden op: Do 13 Mar 2008, 14:00
Locatie: Tiel

Re: Tram Bello komt tot leven via foto's

Berichtdoor waldo79 » Do 10 Jul 2008, 17:28

Hmmm...zat er niet een vurig pleiter voor trams in die omgeving...
Mij best :)

webguy
OVNL-beheerder
Berichten: 8202
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:58
Locatie: Ede
Contact:

Re: Tram Bello komt tot leven via foto's

Berichtdoor webguy » Do 10 Jul 2008, 23:07

Hmm, maar eens een keer langs fietsen voor die tijd :)
(denk plots aan ENKA foto rapportage die nog niet geplaatst is, en het terrein dat nu helemaal kaal geplukt is...)

Wubbo
Berichten: 11394
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

Foto tram Bello gestolen

Berichtdoor Wubbo » Za 19 Jul 2008, 21:39

Foto tram Bello gestolen
zaterdag 19 juli 2008

EDE - Zeer tot verdriet van de bedenkers Gert Jan Koster en Kees Heitink moesten zij donderdag constateren dat één van de oude foto's van tram Bello uit het frame is gestolen. De oude foto's zitten een frames langs de route van de tram. Bello vervoerde van 1882 tot 1937 passagiers tussen Ede en Wageningen via Bennekom. De foto die nu is gestolen hing voor het huis Noordereng, tussen de rotonde Horalaan en de oprijlaan naar Hoekelum. Op de foto is een stoomlocomotief te zien met goederenwagon en tramrijtuig, zojuist vertrokken vanaf station Ede.

De tram rijdt in de bocht om daarna aan de oostelijke kant van de weg naar Bennekom te gaan rijden. Achter de tram is nog net het seinhuis van station Ede te zien. De afmetingen van het doek met foto zijn 200 bij 135 centimeter. Onderaan staat het motto van de project 'De tram rijdt weer!'. Daarbij de vermelding 'cinemec ede', sponsor van het doek.

De bedenkers willen de foto graag terug. Reacties kunnen naar: bello2008@live.nl. Terugbezorgen kan bij Gert Jan Koster aan de Acacialaan 1 in Bennekom of bij de redactie van deze krant aan de Arnhemseweg 8 in Ede.

Bron: Ede Stad via Nieuws.nl


Terug naar “OV in Oost-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 3 gasten