'Agressie in treinen op de lijn Nijmegen-Roermond afgenomen'

Alles over het Openbaar Vervoer in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
Wubbo
OVNL-beheerder
Berichten: 11192
Lid geworden op: Zo 09 Mar 2008, 16:44
Locatie: Den Haag

'Agressie in treinen op de lijn Nijmegen-Roermond afgenomen'

Berichtdoor Wubbo » Zo 31 Aug 2008, 01:23

'Agressie in treinen op de lijn Nijmegen-Roermond afgenomen'
zaterdag 30 augustus 2008 | 03:50 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 30 augustus 2008 | 11:34

CUIJK - De agressie op de Maaslijn (Roermond-Venlo-Nijmegen) is, in tegenstelling tot het landelijke beeld, afgenomen.
Dat meldt Frank van Setten, directeur van spoorvervoerder Veolia. Volgens hem werpen camerabewaking in de nieuwe treinen en controles hun vruchten af.

Deze week lekte een rapport uit waaruit blijkt dat landelijk sprake is van 15 procent meer agressiemeldingen. Met name op enkele beruchte lijnen in de Randstad is de toename groot.

Maar agressie tegen conducteurs en ander treinpersoneel is niet langer een puur Randstadprobleem. Ook in Limburg worden medewerkers van de spoorwegen steeds vaker geconfronteerd met agressie. Dat stelt een kaderlid van vakbond FNV-Bondgenoten. Hij wil anoniem blijven om problemen met zijn werkgever, de NS, te voorkomen.

Afgelopen woensdag was er op het station in Spaubeek nog sprake van een ernstig incident. Een conducteur probeerde daar te voorkomen dat twee vrouwen, die eerder vanwege hun agressieve gedrag uit de trein waren gezet, weer in zouden stappen. Een 19-jarige Kerkraadse werd daarbij zo hysterisch dat ze een mes naar de conducteur gooide. De man kon net op tijd een stap naar achteren doen. De vrouwen zijn aangehouden. De Kerkraadse kreeg een proces verbaal voor poging tot zware mishandeling, en is vervolgens huiswaarts gestuurd. De 53-jarige hoofdconducteur is inmiddels weer aan het werk.

De NS kon de Limburgse cijfers nog niet geven. Ook hier is echter sprake van meer agressie, zegt het FNV-kaderlid, gedekt door zijn landelijke bestuurder Roel Berghuis. "Het verschil met de Randstad wordt kleiner." Het duurt bij agressie vaak lang voordat een conducteur hulp krijgt van de politie, stelt de FNV'er. Speciale veiligheidsteams van de NS moeten vanaf de jaarwisseling de agressie verder te beteugelen, zo is met de bond afgesproken. Agressie komt vooral voor bij zwartrijders en drugsverslaafden. De NS-medewerkers merken dat er meer problemen zijn op lijnen waar alleen steekproefsgewijs een conducteur meerijdt.

Bron: De Gelderlander

Gek he, dat er bij Veolia minder agressie tegen personeel voorkomt. Het enige personeelslid dat ze daar hebben is de machinist, en die zit (relatief) veilig in zijn cabine. Bij NS is het ook meestal de conducteur die de agressie over zich heen krijgt...

Terug naar “OV in Zuid-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google Adsense [Bot] en 4 gasten