Haastige machinist merkte rood sein niet op

Alles over het Openbaar Vervoer in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
Gebruikersavatar
dvdhoven
Berichten: 134
Lid geworden op: Vr 14 Mar 2008, 07:09
Contact:

Haastige machinist merkte rood sein niet op

Berichtdoor dvdhoven » Vr 11 Jul 2008, 12:14

Haastige machinist merkte rood sein niet op
ANP, 10 juli 2008

TILBURG (ANP) - De bijna-botsing tussen een giftrein en een passagierstrein vorige zomer bij Tilburg, is veroorzaakt doordat de haastige machinist niet opmerkte dat een sein dat standaard geel knippert, op rood stond. De Inspectie voor Verkeer en Waterstaat komt tot die conclusie in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

Bij een geel knippersein moet de machinist rijden op eigen zicht en ieder moment kunnen stoppen. De bestuurder reed met 30 kilometer per uur langs het rode sein en was door een vertraging druk bezig om zijn stoptrein bij de volgende stop weer snel in de tegenovergestelde richting te kunnen laten vertrekken. De inspectie stelt dat het gele knipperlicht niet voor standaardsituaties gebruikt mag worden.

Spoorbeheerder ProRail heeft aangekondigd de situatie bij station Tilburg West volgend jaar aan te passen.

Door een noodstop van de beide machinisten kwamen de keteltrein met gevaarlijke stoffen en de passagierstrein op drie meter tegenover elkaar tot stilstand. Tilburg stelde destijds dat de stad aan een ramp was ontsnapt. De inspectie nuanceert dat in dit geval het risico van een lekkage van het licht ontvlambare propaangas na een botsing te verwaarlozen was vanwege de geringe snelheid, de vooroplopende locomotief en de constructie van de goederenwagons.

Gemeenten langs de dichtbevolkte Brabantroute (Dordrecht, Breda, Tilburg, Eindhoven en Venlo) pleiten er al langer voor dat gevaarlijke stoffen over de nieuwe Betuweroute gaan.

Bron: ANP
IVW rapport
Dick van den Hoven

Terug naar “OV in Zuid-Nederland”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten